Annonce
Sønderborg

Vindmøllepark: Små miljøpåvirkninger ændrer ikke modstanden

Sønderborg Forsyning foreslår, at Lillebælt Syd Vindmøllepark placeres midt mellem Helnæs og Als. Grafik: Mikkel Petersen

Den foreløbige miljøkonsekvensrapport for Lillebælt Syd Vindmøllepark blev tirsdag aften præsenteret for interesserede borgere i Helnæs Forsamlingshus. Selvom rapportens hovedkonklusion er, at påvirkningerne på de forskellige områder, der er undersøgt i rapporten, er små, så er modstanden stadig stor på Helnæs.

Helnæs: - Mødet i aften er ikke en høring, men et informationsmøde. Så kritiske kommentarer skal gemmes til den officielle høring, som højst sandsynligt kommer i 2019.

Direktør for Sønderborg Forsyning, Lars Blædel, prøvede på forhånd at lægge en klar linje for, hvilket indhold der var relevant under informationsmødet i Helnæs Forsamlingshus tirsdag aften.

Mere end 100 borgere var mødt op for at få fremlagt hovedkonklusionerne på den miljøkonsekvensrapport, som Sønderborg Forsyning har fået konsulentfirmaet COWI til at udarbejde. Rapporten vurderer de miljøkonsekvenser, der er i anlægs- og driftsfasen for Lillebælt Syd Vindmøllepark, som Sønderborg Kommune vil opsætte i Lillebælt mellem Als og Fyn, og som borgerne på blandt andet Helnæs vil få udsigt til.

Men den opfordring blev der ikke givet meget for blandt de fremmødte i Helnæs Forsamlingshus.

Selvom spørgsmålene var mange, så var de kritiske kommentarer og pointer næsten endnu flere. Og Lars Blædels formaning i begyndelsen faldt hurtigt til jorden blandt de mange fremmødte.

De kritiske kommentarer gik på både placeringen af vindmølleparken, konsekvenser for miljøet, værdien af ejendomme og ikke mindst de visualiseringer, som Sønderborg Forsyning medbragte i deres præsentation.

Annonce

Vindmøllepark ved Helnæs

Sønderborg kommune vil opføre en havvindpark Lillebælt syd med 40 fire megawatt vindmøller eller 20 otte megawatt vindmøller i Lillebælt fire kilometer fra Als og Fyn som et led i sine Project Zero målsætninger om CO2 neutralitet i 2029.Prisen for projektet er omkring 2,5 mia. kroner, som der skal findes investorer til.Vindmøllerne kommer i givet fald til at stå fire kilometer fra den alsiske og fynske kyst.På Helnæs og Torø Huse er modstanden massiv. Modstanderne mener, at roen, freden, udsynet og det at kunne kigge ind i mørket er en overordentlig vigtig del af det at trække turister til Vestfyn, og at det et af de få steder i landet, hvor man fortsat kan få ro til øre, sind og syn.Ikke mindst på Helnæs er der modstand mod møllerne, som kommer til at ligge lige uden for Helnæs Fyr, hvor der i øjeblikket er frit udsyn over vandet.

Uanset hvilken størrelse vindmøllerne kan ende med at få, så vil de blandt andet kunne ses fra Helnæs Fyr, viser denne tidligere visualisering. Det er visualiseringer lignende denne, som borgerne på Helnæs ikke mener er realistiske. Arkivfoto: Sønderborg Forsyning

- Det er manipulation

For selvom miljøkonsekvensrapportens foreløbige hovedkonklusion er, at anlægningen og driften af de enten 40 eller 20 vindmøller, som Sønderborg Kommune gerne vil opsætte i Lillebælt, kun kommer til at have ubetydelige eller små konsekvenser for blandt andet menneskers sundhed, landskabet og marin natur og fugle, så er modstanden fortsat både til at høre og føle på tirsdag aften.

- Havvindmøller skal ikke ligge i et bælt. De skal væk og ud i havet, hvor vi ikke kan se dem, påpegede en herre fra Faaborg-Midtfyn Kommune, hvilket gav stor applaus fra resten af salen.

Det er nemlig især udsigten til vindmølleparken, der møder størst modstand blandt borgerne på Helnæs. Sønderborg Forsyning havde medbragt flere visualiseringer, der skulle vise, hvordan vindmølleparken vil se ud fra land. Men de visualiseringer mødte stor frustration blandt de fremmødte.

Jens Zimmer, der er tidligere formand for Helnæs Beboerforening, understregede over for avisen efter det lange møde, at man ikke kan regne med de billeder, som forsyningsselskabet fremlagde tirsdag aften.

- Det (visualiseringerne, red.) er manipulation. De leverer ikke billeder, som giver et realistisk bud på, hvordan møllerne vil påvirke udsigten.

- I klart vejr kan vi se Als herfra Helnæs, men det kan vi ikke på deres billeder. Der hvor de siger, at det er klart vejr, der vil andre kalde det for lidt diset, siger han.

Over 100 borgere var mødt op til informationsmødet i Helnæs Forsamlingshus. Trods gode konklusioner fra miljøkonsekvensrapporten, så er modstanden fortsat enorm stor fra borgerne på Helnæs. Foto: Amalie Hermansen

Foretræde på Christiansborg

Også borgmester Sørn Steen Andersen (V) var mødt op til borgermødet.

Han kunne, til stor glæde for salen, fortælle, at han den 6. december har fået foretræde for Energi- Forsynings- og Klimaudvalget på Christiansborg.

- Min appel til de siddende partier i udvalget er, at det ikke er for sjov, at man nu opererer med, at kystnære vindmøller, skal være 12 kilometer væk fra kysten. Det er der en grund til.

- Mødet i aften fortæller, hvorfor reglerne er blevet lavet om, og hvorfor man er gået ud til 12 kilometer, siger borgmesteren.

Sønderborg Kommunes vindmølleparkprojekt kører efter de gamle regler, og derfor er det muligt for kommunen at planlægge en havmøllepark, som kun ligger 4,4 kilometer fra Helnæs' kyst.

Søren Steen Andersen tropper op ved udvalget alene, da Faaborg-Midtfyn takkede nej til hans invitation om at tage med.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Det ligegyldige alternativ

De entrede dansk politik med kærlighed, dans og et dybfølt ønske om en anderledes måde at drive landet på. Alternativet stormede ind i Folketinget ved valget i 2015 og fik fem procent af stemmerne uden nogen anden dominerende slagplan end at gøre tingene på en alternativ måde. Leder Uffe Elbæk fandt det hele ganske "crazy", og på Nørrebro, hvor partiet fik næsten 18 procent af stemmerne og blev større end Socialdemokratiet, løftede man taget i ekstase og drømte om en ny verdensorden. I dag er festen slut. Et elendigt resultat til folketingsvalget i 2019 sendte partiet ned på tre procent af stemmerne, og man må konstatere, at partiet ingen varige aftryk har sat på dansk politik. Til trods for, at folketingsvalget i juni netop handlede om klima, der jo ellers er et af Alternativets mærkesager. Men dagsordenen er global og har ikke en snus med Alternativets indsats at gøre. Skulle man være i tvivl, kan man konsultere det såkaldte forståelsespapir, der er skrevet af regeringen Mette Frederiksen (S) og dens støttepartier Det Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti og Enhedslisten. Her er sat de mest ambitiøse - og måske også uopnåelige - klimamål i historien, men altså uden, at Alternativet har været involveret. Partiet, der om nogen snakkede klima og en ny samfundsindretning, har ikke sat det mindste fingeraftryk på den mest ambitiøse klimadagsorden nogensinde - stærkere bevis for parlamentarisk ligegyldighed findes næppe, og det er sigende, at man ikke har hørt et kvæk fra Alternativet, siden vælgerlussingen i juni. Partiet har i dets korte historie budt på utallige farverige indslag så som en ganske alternativ festkultur, alternativ medarbejderpleje, alternativ ansættelsespolitik i partiet, men alt sammen artigheder fra gemakkerne og ikke fra den politiske scene. Jovist, Alternativet har fået fjernet transseksuelle fra listen over psykisk syge og andre fornuftige ting, men det varige aftryk på dansk politik er det ikke blevet til, og bliver det heller næppe.

Annonce