Annonce
forside

Vindmøller kan løfte landdistrikterne

Læserbrev: Diskussionen om vindmøller i kommuneplanen på sidste kommunalbestyrelsesmøde kræver et bredere perspektiv, end det næstformand i Venstre, Peter Nielsen, giver udtryk for i sit læserbrev.

Venstres passive politik overlader initiativet til andre, hvor man med Borgerlistens proaktive tilgang selv tager initiativet ved at formulere en politik.

Store vindmøller er vigtige for den grønne omstilling i Danmark, en omstilling som Folketinget har forpligtet sig til. Mange hævder, at møllerne bare skal ud på havet, for de skæmmer i landskabet. Det er vi og Borgerlisten slet ikke enige i.

Store vindmøller kan være med til at løfte landdistrikterne, hvis den lokale forankring får en væsentlig del af den de økonomiske midler vindmøllerne udløser - og der samtidig tages hensyn til møllernes placering i forhold til eksisterende beboelse.

Det har vi oplevet i Sæd-Ubjerg, hvor vi med seks store vindmøller tæt ved den tyske grænse, får en økonomisk saltvandsindsprøjtning på over 4,5 millioner kroner, så vi selv kan disponere og udvikle vores lokalområde. Dette sat i relation til, at Tønder Kommunes årlige budget til 27 landdistrikter er cirka 1,2 millioner kroner.

Kommunalbestyrelsen burde lytte til Thomas Ørting Jørgensens indlæg om mulighederne ved et vindmølleafsnit i kommuneplanen om lokalt forankrede vindmøller.

Det er langt mere visionært end ikke at formulere en politik, hvilket er resultatet af blot at tage hele området ud af kommuneplanen.

Hvis borgerne i landsbyerne ville få en stor del af kagen, som vi fik i Sæd-Ubjerg, så er vi og Borgerlisten overbeviste om, at der vil ske landdistriktsudvikling.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Godda' mand solcellelov

Lovgivningsdanmark har vundet endnu en sejr. Med et hidtil uset krav til bureaukrati og dokumentation er det lykkes at bremse stor set alle landets kommuner i at få oprettet solcelleanlæg i forbindelse med kommunale bygninger og derved bidrage til den grønne omstilling. Og tillykke med det. For grundet en i særklasse ubegrundet og uigennemskuelig lovgivningsjungle er det nemlig lykkes at gøre kommunale solcelleanlæg til egentlige forsyningsvirksomheder med deraf følgende krav til selvstændige bestyrelser, regnskabsaflæggelse og meget andet af det, som i stigende grad DJØF'iserer denne nation. Alt sammen krav, der æder gevinsten ved og idéen med disse anlæg. Resultat: Flere steder er eksisterende kommunale solcelleanlæg lukket ned, ligesom planer om anlæg er droppet. Lige så uigennemskueligt er det, hvorfor så regionernes sygehuse, der jo er akkurat lige så offentlige, er fritaget for dette nonsens, og ingen kan give en bare nogenlunde gangbar forklaring. Begrundelserne er det rene volapyk og et eksempel på, hvad der sker, når lovgivningsmaskinen snurrer, uden at nogen griber ind med brugen af deres sunde fornuft. Lad os håbe, at den for tiden ganske tavse klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S) også ser dette som en vanvittig indretning, i hvert fald ligger der lige til højrebenet her serveret en sag, som man skal være godt dum for ikke at spark i mål. Især når man skal være instrumental i en regeringssatsning, som ingen har bare den fjerneste idé om hvad ender med at koste. Sådan er det nemlig med det fromme ønske om at reducere nationens menneskeskabte CO2-udledning med 70 procent i forhold til 1990-niveau inden 2030. Man ved end ikke, om det overhovedet kan lade sig gøre, men man ved, at det bliver utroligt dyrt. Her står vi med en sag, der, som megen anden klimasnak, ikke er fugle på taget, men miljøgevinster lagt lige i hånden på Dan Jørgensen, hvis han ellers vil tage imod dem. Lad os få fjernet disse bureaukratiske forhindringer - hellere i dag end i morgen.

Annonce