Annonce
Læserbrev

Vindmøller: Tre en halv gange Ribe Domkirke eller syv gange Rejsby Kirke - og så 18 styk

Læserbrev: Et af flere projekter med opstilling af vindmøller i Tønder kommune er det i Rejsby, hvor Vattenfall har indleveret et projekt med 18 vindmøller i en højde af 180 meter.

Vattenfall og deres tilhængere i området, hvoraf de fleste tjener store penge på projektet, gør hvad de kan, for ikke at fokusere på møllernes størrelse.

For nylig blev Horns Rev 3 indviet i Vesterhavet. I forbindelse med denne indvielse blev møllerne i TV omtalt som "enorme" og "kolossale". Møllerne er 187 meter høje, og står cirka 30 kilometer fra kysten.

De kystnære havvindmølleparker Vesterhav Nord og Vesterhav Syd ud for Søndervig og Hvide Sande er planlagt til at stå i en afstand på fire til ti kilometer fra kysten. Den afstand har medført store protester fra sommerhusejere og fra kommunalbestyrelsen i Ringkøbing-Skjern Kommune.

Vindmøllerne i Rejsby-projektet har en højde på 180 meter, og har med andre ord en størrelse, som bruges i havvindmølleparker. Møllerne er imidlertid planlagt til at stå i kun godt en kilometer fra nærmeste nabo.

Det påstås at projektet vil skabe udvikling.

Er det udvikling, når 25–30 boliger nedlægges? Er det udvikling, når mange huse bliver usælgelige? Er det udvikling, når man pålægger de mennesker, der bliver boende, faldende huspriser, som ikke kompenseres af værditabsordningen? Er det udvikling, når billige huse står tilbage med risiko for at blive beboet af sociale nomader?

Der er nuværende beboere, der er flyttet til et landbrugskulturområde for at finde store vidder, som ikke spoleres af højt byggeri. Området vil med et sådant projekt ændre karakter til et industriområde, og ikke hvad man blev lovet. Tønder kommune vil blive utroværdig i relation til tilflytning. Bosætning kræver troværdighed.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kommentar For abonnenter

Håbet, tålmodigheden og planetariet

Det synes at være en evighed siden, at dørene blev stænget i Orion Planetariet i Jels. I september 2016 meddelte bestyrelsen i Orion II Fonden, som har drevet planetariet, at der ville blive lukket med virkning fra den 1. januar 2017. Det kan godt være, at lyset blev slukket i kuppelsalen i planetariet, men der var stærke kræfter i form af en arbejdsgruppe, som ville det anderledes. Hen mod julehøjtiden i 2017 blev arbejdsgruppen projekt offentliggjort her i avisen. Kort fortalt gik gruppens ide ud på at få etableret en fulldome-biograf i planetariet, og desuden skulle der være en opsigtsvækkende udstilling af de mange PH-lamper, som Louis Poulsen har liggende i deres skatkammer. Lyset. Sådan er projektet blevet kaldt. Et passende navn til et projekt, som handler om at skabe et univers med fokus på stjerner og design. Lige omkring årsskiftet 2017/2018 satte styregruppen så fart på en økonomisk indsamling, hvor det på ganske kort tid lykkedes at få tilsagn om 300.000 kroner fra virksomheder, foreninger samt private. Det var et signal om, at den lokale opbakning var til stede. Med pengene i baghånden blev der udarbejdet et projektforslag, og alle forhåbninger har i store dele af 2019 hvilet på et forventet tilsagn fra en enkelt fond. Nærmest helt henne på målstregen – efter ellers at have udtrykt respekt og anerkendelse omkring projektet – blev det til et nej fra den pågældende fond. Arbejdsgruppen er – om end ikke slået tilbage til start – men dog bragt ud af kurs. Men lader sig ikke slå ud. Nu er der kontakt til to andre fonde, som her i første kvartal af 2020 har bebudet et svar. Det handler altså om tålmodighed. Masser af tålmodighed. Intet kommer af sig selv, og arbejdsgruppen, som opererer ganske frivilligt i håbet om at kunne få genåbnet planetariet, giver ikke op. Arbejdsgruppen lever fortsat med det klare mål at få skabt et nyt fyrtårn for Jels og for Vejen Kommune. Set fra sidelinjen er der sikkert dem, som mener, at det ikke bliver til noget med projekt Lyset. Måske får de ret. Forhåbentlig får de ikke. Glasset er fortsat halvt fyldt. For når alt kommer til alt, så er projektet med Lyset i planetariet på Søvej i Jels så ganske klart værd at vente på. At håbe på. Lige nu er det en helt oplagt turistattraktion, vi venter på. Og lad os slutte med et citat fra en John Mogensen-skæring: Tålmodighed er en dyd, hvis man gider at vente… GOD SØNDAG

Kolding

Vej spærret: Store mængder regn giver problemer i Kolding

Annonce