Annonce
Aabenraa

Vindmøller: Varm kartoffel kommer atter på dagsordenen

Politikerne er indstillet på, at der både skal satses på virndmøller og solceller, når den grønne energi skal sikres i Aabenraa Kommune. Billedet er fra opsætningen af solcellerparken i Tinglev. Arkivfoto: Ludvig Dittmann.
I 2016 blev vindmølleplanerne sparket til hjørne i Aabenraa Kommune. Men CO2-udslippet skal reduceres, og politikerne vedkender sig et ansvar. Energiplan kommer på dagsordenen til foråret.
Annonce

AABENRAA: 12 nye vindmølleområder var på tegnebrættet i 2015, og det var meningen, at en vindmølleplan skulle vedtages året efter.

Sådan gik det ikke. Modstanden mod vindmøller var for stor, og byrådet i Aabenraa valgte i stedet at se tiden an.

Nu er grøn energiforsyning imidlertid aktuel som nogensinde før. Nye vinde blæser, og et stort flertal i Folketinget vil reducere vores CO2-udslip med 70 procent.

Det betyder, at ikke alene vindmøller men også solcelleparker er blevet meget aktuelle.

Solceller

I Aabenraa Kommune er der allerede en stor solcellepark i Tinglev, og et endnu større areal med solceller er under planlægning i Kassø.

Projektet i Kassø er allerede nået langt, at det holdes udenfor kommunens kommende energiplan.

Annonce

Øget fokus

- Vi har bedt om at få energiplanlægningen på dagsordenen i kommunen til foråret - i første omgang i form af nogle temamøder i vækstudvalget og teknisk udvalg, oplyser Philip Tietje (V), der er formand for kommunens vækstudvalg for land og by.

- Det, vi gerne vil have på plads, er nogle principper for, hvor der kan ligge vindmøller og solcelleparker i fremtiden.

- Vi har efterspurgt en planlægning. Der skal helt klart mere fokus på grøn energi nu. Det var jo også det, vælgerne pegede på i forbindelse med folketingsvalget i sommer, påpeger Erik Uldall Hansen (S), der er næstformand i udvalget.

Byrådet vedtog i forbindelse med budgetlægningen, at der skal ansættes en energiplanlægger, som kan stå i spidsen for arbejdet, når vindmøller og solceller igen skal prioriteres højt.

Annonce

Solceller

Både Philip Tietje og Erik Uldall Hansen mener, at solcelleparker måske i højere grad bliver vejen frem end nye vindmøller.

Det kræver dog, at der tænkes smart.

- Det er ikke helt let at placere solceller, for det kræver en jordfordeling, så solceller placeres på jord, der er svær at dyrke, og den gode jord bruges til landbrug, understreger Philip Tietje.

- Solceller er nok nemmere at få igennem hos befolkningen, selv om de heller ikke pynter. Dem kan man jo i nogen grad gemme bag en hæk, siger Erik Uldall Hansen.

Han håber, at vindmølleproducenterne snart finder ud af at lave mere støjsvage vindmøller, så naboerne ikke skal døje med alt for meget larm.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Haderslev

Socialdemokrat: Forskel på byer

Regionalt For abonnenter

Tre bilulykker og fald ned ad trapper: Kontroversiel kiropraktor hjalp Anette og Jonas til tålelige liv

Annonce