Annonce
Esbjerg

Vinkelrette hundeben blev bedømt i Vester Vedsted

Jack Russell-terrieren blev oprindelig avlet af pastor John "Jack" Russell i Devonshire i England i midten og slutningen af 1800-tallet. Pastoren havde en passion for rævejagt og for opdræt af hunde, der kunne bruges i rævegrave, og hans første terrier hed i øvrigt Trump. Foto: Martin Ravn

De er rævejægerne over dem alle, og så er de psykisk afbalancerede og behagelige som medlemmer af familien. Jack Russell Terrier er navnet, og i weekenden var nogle af Danmarks - og Sveriges - fineste eksemplarer samlet i Vester Vedsted for at blive dømt af en dommer fra racens hjemland, England.

V. VEDSTED: Umiddelbart kunne det ligne en afslappet legeaftale mellem nogle terrier og deres ejere, hvis man i weekenden ankom til Vester Vedsted Byvej 55 og den lille indhegnede græsplet, for stemningen var lys og let, og beklædningen på de tobenede svingede fra islandske sweatere til jagtbukser.

Men ved nærmere øjekast var det tydeligt, at der var mere på spil. Hundene skulle nemlig ikke lege, men have bedømt deres kropsmål, temperament, kropsholdning og ikke mindst evne til at grave sig ned i et rævehul og vise sin styrke over for ræven. Og mange andre ting.

Der var tale om det 10. nationalshow afholdt af Dansk Jack Russell Terrier Klub, hvis formand Ingvardt Jensen bor i Vester Vedsted, og derfor - og på grund af områdets oplagte naturområder til sådan et show - havde placeret arrangementet der. Fra Jack Russell Terrier-racens hjemland, England, var dommer Greg Mousley fløjet ind, og dér stod han så i jagttøj og slips på græsset i Vester Vedsted og bedømte danskernes evne til at fremavle, pleje og træne racen.

- Jeg må sige, at der er grund til at rose. Det har været en fantastisk oplevelse. Som repræsentant for racens hjemland, kan jeg kun sige, at jeg er imponeret over den høje standard og kvalitet, I sætter omkring Jack Russell Terrier-avlen her i Danmark, sagde Greg Mousley.

Annonce

Et frosset rævehoved fra fryseren

Med rævejagt som Jack Russell-terrierens ypperste formål var det en torn i øjet på Dansk Jack Russell Terrier Klub, da det 1. januar 2017 blev gjort forbudt at bruge levende ræve til at træne hundene med. I stedet har hundeejerne måttet finde på alternative trænings- og kåringsmetoder, når det kommer til rævegrave. I Vester Vedsted er der for eksempel lavet en kunstig "ræv" ud af et frosset rævehoved, som bliver koblet på en slange med trykluft. Så bruges trykluften til at skyde rævehovedet frem mod hunden, når den kravler ned i graven, sådan som en rigtig ræv ville angribe og ophidse hunden.Der er dog stor ærgrelse blandt medlemmerne over beslutningen, og for eksempel mener Bjørn Kjelgaard fra Brønderslev ikke, at hans tre tamme ræve derhjemme tog skade af legen med hundene. - Vores ræve vidste sagtens, hvad det gik ud på, og de led ingen skade i samspillet med hunden. For eksempel vores ræv Bette-Mikkel, han var eminent godt til det. Vi gamle jægere skal nok klare den, men dem som ikke går på jagt med deres hunde, mangler en træningsmetode nu. Og imens jagter man mårhunden på alverdens mere eller mindre etiske måder, i stedet for bare at bruge Jack Russell-terrieren til det, siger Bjørn Kjelgaard.

Selv om Jack Russell-terrierne kan se ret forskellige ud og ikke er en hund for en skønhedskonkurrence som andre racer, var der alligevel lidt "modeljob" og posering over det i Vester Vedsted i går. Hundene skulle kunne vise en god figur, og det var lige fra deres tandsæt og til, hvor fint og rank de stod ved deres ejer. Her er de to mænd i midten Ingvardt Jensen (tv) og dommer Greg Mousley. Foto: Martin Ravn

En kløgtig bette hund

Dagens vinder blev hunden Lolks Ivan. Han tilhører formand Ingvardt Jensen, og han havde Jack Russell Terrier-racens svar på topmodellernes timeglas-mål. Som for hundene bare er det helt modsatte:

- Den optimale bygning er et kvadrat, hvis man tegner en firkant rundt om hundens ben og ryg. Her er Ivan rigtig godt bygget, og så har han den det helt rigtige brystmål, og han er virkelig dygtig i en rævegrav. Det hele peger jo hen mod, hvor god hunden er bygget og opdraget til rævejagt, fortæller Ingvardt Jensen, der var mere end godt tilfreds med forløbet af weekendens arrangement.

20 hunde blev bedømt lørdag og 54 hunde søndag, og mange af de udenbys hundeejere sov i campingvogne, som Ingvardt Jensen havde lejet og stillet op på marken til formålet.

Bjørn Kjelgaard fra Brønderslev var en anden mangeårig Jack Russell Terrier-entusiast, der var mødt op. Han havde to hunde med - Lille Østergårds Karma og Lille Østergårds Tøsen - som indbragte ham to fjerdepladser, så han var godt tilfreds. Hans Jack Russell-eventyr startede i 1988, hvor han skiftede fra gravhund til Jack Russell Terrier.

- Jeg måtte da se, hvad for en kløgtig bette hund, det var, forklarer Kjelgaard.

Og det var det virkelig, og i dag var Bjørn Kjeldgaard selv dommer for noget af programmet i showet. Blandt andet gav han lørdag en anmærkning til en hundeejer om, at hendes hund havde nogle få "pjevsehår" på halen, som lige burde rundes med en saks. Det blev klaret samme dag, så hunden fik flot bedømmelse af engelske Mousley dagen efter.

Ud over at være fantastiske til at gå i rævegrave er Jack Russell-terrieren også en god familiehund. Den er rolig og lader sig typisk ikke slå ud af larm og vigør, ligesom den har gode "sociale kompetencer" i forhold til at omgås mennesker og andre dyr. Foto: Martin Ravn
Annonce
Annonce
Danmark

Her er de nyeste corona-tal:

Danmark For abonnenter

Frøs Sparekasse fjerner ældre kunders mulighed for at overføre penge via netbank

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Live: Coronavirus ændrer studentereksamen - alle afgangselever skal op i færre fag 

Sydjylland For abonnenter

Børn føler sig flove og anderledes: Konfirmationstiden udpensler familiers manglende ressourcer

Annonce