Annonce
Kultur

Vinterbaderfestival er en dejlig kold fornøjelse

En mand blandt havfruer. I Jels Vinterbaderfestivals store sorte gryder, bliver badevandet varmet op over bål på gammeldags kanibal-manér. Foto: Søren Dippel
De blå Istapper inviterede på en tænderklaprende festival i og omkring Jels Sø. 125 vinterbadere troppede op og hoppede i søens kolde vand.

Jels: Jels Vinterbadeklub, der også stolt kalder sig selv for De blå Istapper, inviterede lørdag til den årlige vinterbaderfestival. Det er en festival med succes. Så hurtigt får billetterne ben at gå på, at foreningen år efter år må melde alt optaget.

Vi har begrænset antallet af deltagere til maksimalt 125, for vi skal være sikre på, at vi kan holde alle varme. Samtlige billetter blev sat til salg en søndag i oktober, og de blev revet væk på bare tre timer, fortæller istappernes formand Jane Stark.

Noget af det, som kan være med til at holde de tænderklaprende deltagere varme, er tre stor gryder og to såkaldte hot tops.

Allerede lørdag morgen klokken 08.00 rykkede Jels Frivillige Brandværn ud med tankvognen for at fylde gryderne op. Det tager en god halv times tid, hvorefter der på gammeldags kannibal-manér bliver tændt op godt med brænde under gryderne. Mens flammerne buldrer under gryderne, stiger temperaturen, og ved middagstid lå temperaturen i gryderne på mellem 39 og 46 grader. På samme tidspunkt blev der målt 5,3 grader i Jels Sø.

Annonce
Som noget nyt i år har vi anskaffet os et specielt vildmarksbad, som vi har fyldt med isterninger.

Jane Stark, Blå Istap

Nu med isterninger

- Som noget nyt har vi anskaffet os et specielt vildmarksbad, som vi har fyldt med isterninger. Her kan deltagere, der ikke kan få det koldt nok, få et det store kolde gys, siger Jane Stark.

Nyt er det også, at deltagerne, et par timer før festivalen går i gang, har kunnet købe billetter til et VIP-arrangement, der byder på tapas, bobler og forskellige former for wellness. Billetterne er blevet revet væk – alle 10. Også her har klubben sat et maksimum, for denne del af arrangementet foregår i livredderhuset med panoramaudsigt over Jels Sø.

Som noget nyt har festivalen anskaffet et specielt vildmarksbad, som er fyldt med isterninger. Fra venstre: Lone Vinter, Københoved, og Kirsten Munk, Jels. Foto: Søren Dippel
På denne årstid er det en delig kold fornøjelse at lade sig sænke ned i Jels Sø. Foto: Søren Dippel
Om vinteren i Jels er der også varmtvandsvikinger. Foto: Søren Dippel
Skål - den slags varmer! Forrest fra venstre: Per Jørgensen, Haderslev, Bent Kortbek, Haderslev, og Michael Wiese, Kelstrup. Foto: Søren Dippel.
I den store sorte buldrende varme gryde gør kølde øller godt. Foto: Søren Dippel
Brrr... fornøjelsen er kold, men så er det godt at kunne varme sig omkring bålet. Fra venstre: Marianne Poulsen, Eltang, og Wanda Madsen, Langetved. Foto: Søren Dippel
Fyrbøder Dennis Møller, Jels, er også frivillig brandmand. Foto: Søren Dippel
Små skarp shots gør også noget så godt. Foto: Søren Dippel
Så er der rygende varm kanibalsuppe til alle varme som kolde vinterbadere. Steen Krab, Troldkærskolen, rører i gryden. Foto: Søren Dippel
Vandet i Jels Sø blev målt til 5,3 grader. Foto: Søren Dippel
Hm, gad nok vide, om man kan gå på vandet i Jels Sø, selv om der ikke er is på? Foto: Søren Dippel
Skål! Jeg siger dig - pas på den der er ikke kildevand! Bagerst fra venstre: Annika Lønnerup, Haderslev, Annemarie Weir, Haderslev og Inger Marie Neumann, Haderslev. Foto: Søren Dippel
Vinterbaderfestivalen i Jels gav trængsel på badebroen. Foto: Søren Dippel
Vinterbaderfestival i Jels med varme badepiger. Foto: Søren Dippel
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Derfor skal vi turde drømme stort

Martin Braithwaite er en god fodboldspiller, og det har han været i mange år. Ellers bliver man ikke førsteholdsspiller i Esbjerg fB, professionel i Frankrig, England og Spanien. Man bliver ikke landsholdsspiller. Det krævet særligt talent og særlig arbejdsomhed. Men et vildt, vidunderligt og vanvittigt klubskifte fra en spansk bundklub, Leganés, til en af verdens allerstørste, mest mytiske fodboldklubber, FC Barcelona, ændrer alligevel alt. 28-årige Martin er ikke længere bare en dygtig fodboldspiller, han er en stjerne, katapulteret ind på lystavlen hos stort set alle danskere. I løbet af en uge. Vi skriver sjældent om fodbold på denne plads, det bliver ikke omdrejningspunktet herfra. Men der er noget i den historie, som er værd at hæfte sig ved. Den er enormt inspirerende. Historien om en ung knægt fra Esbjerg, der – når man hører alle anekdoterne, der dukker frem nu, og det er mange - altid har haft en stålsat tro på sig selv, et mod til at sætte ambitionerne højt og en ukuelig vilje til at forfølge dem. Vejen til Barcelona har ikke været let. Der har været omveje, og der har været kampe og klubophold undervejs, som var mindre vellykkede. Men han holdt fast. Så mens alverden var ved at tabe underkæben, da knægten fra Esbjerg lørdag eftermiddag stod klar på sidelinjen på Camp Nou, Barcelonas hjemmebane, klar til at gøre sin debut som Messis holdkammerat, var hovedpersonen afklaret. Det var jo lige præcis det scenarie, han havde forestillet sig i mange år. Det starter med en drøm. Man når ingen steder uden, i fodbold, i politik, i erhvervslivet, i skolen, i livet. Det kræver mod at drømme stort. Det kræver fantasi. Selvfølgelig kræver meget mere end det at se drømme blive til virkelighed. Der er ganske givet flere knuste drømme end det modsatte derude, så meget desto mere er der grund til at nyde øjeblikket, når det lykkes en af vores egne at indfri en vild drøm. Mærke det. Glæde sig. Kan man komme fra et ungdomsfodboldhold i Sædding-Guldager til førsteholdet i FC Barcelona, kan alt ske. Drøm det. Drøm stort. Og gå efter den. Tænk sig; det kunne jo være, at også din gik i opfyldelse.

112

Dige repareret ved Møllehus i nat: - Vi er fortsat i forhøjet beredskab

Annonce