Annonce
Kolding

Virksomhed dømt for at udstille tyve på Facebook: - Dommen er grundlæggende helt forkert

Humac skal også betale sagens omkostninger efter en sag om deling af billeder af tyverier. Så beløbet, som virksomheden skal betale, ender med at være over de 50.000 kroner, som bøden er på. Tyverierne har kostet Humac 300.000 kroner. Arkivfoto: Kim Haugaard/Ritzau Scanpix
Apple-forhandleren Humac udstillede i december 2018 to tyve på virksomhedens Facebook-profil efter store problemer med tyverier fra forretningerne. Retten i Kolding har nu idømt Humac en bøde som straf for overtrædelse af tv-overvågningsloven. Tyvene er stadig på fri fod.

Kolding: Det var ulovligt og en overtrædelse af tv-overvågningsloven, da Apple-forhandleren Humac delte overvågningsbilleder fra et tyveri på Facebook.

Det har Retten i Kolding slået fast, og derfor er Humac blevet idømt en bøde på 50.000 kroner, hvilket også var den straf, som Anklagemyndigheden krævede virksomheden idømt.


Annonce

Vi modtager dommen ud fra en betragtning om, at det formentlig vil være dyrere i advokatomkostninger, end det vil være at betale bøden

Michael Bech, direktør Humac


Michael Bech, der er direktør for Humac, forklarer til JydskeVestkysten, at virksomheden valgte at dele overvågningsbillederne i håb om at komme problemer med tyve til livs. Videomaterialet blev delt på Facebook tilbage i december 2018, efter at flere Humac-butikker var udsat for tyveri. Inden for få måneder blev forretninger i Kolding, Aarhus, Vejle, København og Esbjerg ramt af tyverier, der kostede Humac 300.000 kroner i tabte varer.

Det var efter et tyveri fra Humac-forretningen i Kolding, at virksomheden valgte at udstille tyvene på Facebook. Det tyveri fandt sted den 27. december 2018, og Michael Bech forklarede dengang, at det umiddelbart var de samme tyve, der igen og igen slog til mod butikkerne.

Helt forkert

Humac-direktøren fortæller, at virksomheden ikke har tænkt sig at anke dommen, men han mener samtidig, at dommen over virksomheden "grundlæggende er helt forkert".

- Vi modtager dommen ud fra en betragtning om, at det formentlig vil være dyrere i advokatomkostninger, end det vil være at betale bøden, siger Michael Bech.

Han var klar over, at det var en overtrædelse af loven, da Humac delte materialet på Facebook, men alligevel ærgrer han sig over dommen, som han kalder principiel. Det er nemlig ikke tyvene, der blev udstillet på Facebook, der har anmeldt sagen til politiet.

- Tyvene har ikke selv henvendt sig og sagt, at de føler sig forurettede over, at de er blevet udstillet på Facebook. Så det er mere en principiel sag om, at vi ikke må sådan noget som virksomhed i Danmark, siger Michael Bech.

Der er ingen, der ved, hvem der begik tyverierne mod Humac-forretningerne, og gerningsmændene er fortsat på fri fod.

Det siger loven

Hverken privatpersoner eller erhvervsdrivende må dele overvågningsmateriale offentligt.

Kun politiet kan give tilladelse til fx at efterlyse kriminelle i blandt andet medierne.

Du risikerer en bøde på mellem 5.000-10.000 kroner, hvis du overtræder persondataloven.

Erhvervsdrivende, som driver kæder, må dele overvågningsbilleder med hinanden internt i et lukket it-system og ikke på Facebook.

Delingen af billederne forudsætter desuden tilladelse fra Datatilsynet. Samtidig skal politiet have modtaget en anmeldelse om tyveriet.

Annonce
Erhverv For abonnenter

Serieiværksætter køber sig ind i lille virksomhed: Verdensudstilling skal være med til at booste salg af løver, ugler og hjorte

Danmark

Tirsdagens coronatal: 155 nye smittede - 15 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Varde

Farvel til kæmpe-sommerhuse og mini-hoteller: Tre nye lokalplaner for Blåvand skal bane vej for kvalitets-turisme

Haderslev For abonnenter

Rystet vidne til vanvidskørsel: – Det overlever jeg ikke

Alarm 112

Drama da bil kørte i lystbådehavnen: To unge gutter reddede ældre mand fra druknedøden

Billund

Kommunen indfører whistleblower-ordning: Ansatte skal kunne sladre anonymt

Billund For abonnenter

For otte år siden kunne han ikke et ord dansk. Nu stiler han efter at blive forsker i Danmark

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Sydjylland

Coronatal holder den gode kurs: Nu er tre kommuner helt smittefrie

Esbjerg

Et af landets største entreprenørfirmaer overtager NemByg fra Esbjerg

Kultur

Barchef lovede gratis omgang for hvert mål: Måtte forære over 1000 fadøl til euforiske fans

Aabenraa For abonnenter

Historisk badehotel: Nu er nye forpagtere klar

Team Esbjerg For abonnenter

Kommentar: Team Esbjerg er 99 procent sikker på deltagelse i Champions League

Vejen

En læser får svar: Kunne man med fordel have gjort bybussen gratis?

Annonce