Annonce
Sønderborg

Firma får penge til effektivisering af teglværksindustrien

På sigt vil projektet betyde ansættelse af nye medarbejdere hos Fr. Petersens Maskinfabrik, forventer administrerende direktør Henrik Leimand (tv.). Arkivfoto: Søren Gylling
Med million-støtte fra Innovationsfonden går Fr. Petersens Maskinfabrik i Smøl ved Broager i gang med udviklingsprojekt, der skaber nye arbejdspladser.

Smøl: En af Nordvesteuropas førende leverandører af maskiner til teglværksindustrien Fr. Petersens Maskinfabrik i Smøl ved Broager har netop modtaget 1,2 millioner kroner fra Innovationsfondens InnoBooster pulje.

Bevillingen skal anvendes til udvikling af et nyt maskinkoncept til fremstilling af en ny type blødstenspressemaskiner med lavere fremstillingspris, færre vedligeholdelsesomkostninger og reduceret energiforbrug.

På sigt vil InnoBrick, som projektet er døbt, betyde ansættelse af nye medarbejdere hos Fr. Petersens Maskinfabrik.

- Sønderborg Vækstråd har givet os uvurderlig hjælp. Uden den støtte var vi aldrig lykkedes med ansøgningen, og dermed havde vi ikke kastet os ud i det innovative projekt, siger administrerende direktør Henrik Leimand.

De nye maskiner ventes at reducere fremstillingsomkostningerne med godt en million kroner i forhold til de maskiner teglværksindustrien anvender i dag.

Annonce

Sønderborg Vækstråd har givet os uvurderlig hjælp. Uden den støtte var vi aldrig lykkedes med ansøgningen, og dermed havde vi ikke kastet os ud i det innovative projekt

Henrik Leimand, adm. direktør

Store forventninger

De samlede udviklingsomkostninger løber op i knap fire millioner kroner. Undervejs i projektet skal maskinerne testes hos Vesterled Teglværk i Nybøl.

Markedet for de nye maskiner er udover den eksisterende teglværksindustri i Europa, teglværker i Østeuropa og Asien, hvor forventningerne især er store til det indiske og pakistanske marked. De første maskiner ventes på markedet i løbet af 2021.

Det bliver den 38-årige mekatronikingeniør Christian Nicolaisen, der skal stå i spidsen for projektet, der vil blive fulgt et team bestående af repræsentanter fra Vesterled Teglværk, Teknologisk Institut, Force Technology, Danmarks Eksportkredit og konsulenthuset Patrade, der er specialist i patenter.

Fr. Petersen Maskinfabrik har aner tilbage til 1719. Den blev meget hårdt ramt af finanskrisen og gik fra 58 til 6 ansatte. Den har nu 35 medarbejdere og fik i 2018 et overskud på 2,8 millioner kroner før skat.

Siden 1978 har virksomheden været ejet af en kreds af danske teglværker og fra 1993 haft De Boer Machines Nederland som hovedaktionær.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aabenraa

Nu spidser det til i sag om tyske huskøbere i Danmark: Styrelse kan sende minister i samråd

Kultur For abonnenter

Krig og nye gæster påvirker hverdagen på Badehotellet: Sæson 7 balancerer fermt mellem feelgood og mere alvorsfulde takter

Leder For abonnenter

Det utilgivelige læk

Danmark er et af de mest digitaliserede lande i verden. Det nyder vi som borgere godt af, når vi eksempelvis kan betale i supermarkedet via en app, eller når vi skal i kontakt med offentlige myndigheder og ikke behøver af møde fysisk op. Tager man blot et smut syd for grænsen, vil man opdage et samfund, der virker tilbagestående i forhold til at høste fordelene af et digitaliseret samfund. Men udviklingen har også sine omkostninger. Eksempelvis kan det være svært for ældre at finde ud af selvangivelsen eller anden form for computerkontakt med myndighederne. Disse generationsudfordringer gøres der meget for at afbøde, men nogle omkostninger er af en karakter, så de er utilgivelige. En sådan er Sygehus Lillebælts læk, som netop er blevet kendt i offentligheden, af fortrolige oplysninger om godt en halv million patienter. Kort fortalt har blandt andet cpr-numre, navne og hjerteoplysninger i flere end fem år ligget tilgængelige for alle 26.000 ansatte i Region Syddanmark samt et ukendt antal samarbejdspartnere fra ind- og udland. Regionen og sygehuset er blevet kritiseret for lækket i en afgørelse fra Datatilsynet, men lægelig direktør på Sygehus Lillebælt Mads Koch Hansen har "ikke fantasi til at forestille sig", at nogle ansatte uberettiget skal have gjort brug af patienternes oplysninger. Det kræver nu ellers ingen livlig fantasi at forestille sig, at der blandt 26.000 ansatte samt samarbejdspartnere i ind- og udland skulle findes et enkelt broddent kar, hvis moral og syn på tavshedspligt er flosset. Selv om den i øvrigt afgående lægelige direktørs tillid til sine ansatte kan være sympatisk, er den grænsende til naiv. Desværre oplever vi af og til disse helt utilgivelig læk af personlige oplysninger fra offentlige myndigheder, og netop fordi digitaliseringen af samfundet ikke kan spoles tilbage, er der grund til på det kraftigste at indskærpe vigtigheden af, at have styr på den slags. Mister folk først tilliden til myndighederne, kan det være uopretteligt.

Sport

Forstå hvorfor verden græder: - Vi har mistet en rockstjerne i Kobe Bryant

Annonce