Annonce
Erhverv

Virksomheder går i stå, mens andre løber stærkt: - Forleden kom en taxichauffør hjem med 78 kroner

Ligesom på gågaderne (her Sønderborg), er der blandt mange af landsdelens virksomheder tomt selv ved højlys dag. Andre har svært ved at følge med den eksplosive efterspørgsel på eksempelvis dagligvarer og håndsprit. Foto: Claus Thorsted
Mens nogen er gået fuldstændig i stå, kan andre ikke følge med. Coronakrisen breder sig i alle brancher, og JydskeVestkysten har taget temperaturen blandt en række syd- og sønderjyske virksomheder. Hver især kæmper de med sine udfordringer.

Da forholdene i Danmark ændrer sig meget hurtigt i øjeblikket, gør JydskeVestkysten opmærksom på, at svarene fra virksomhederne er indhentet i løbet af uge 12.

Realmæglerne Esbjerg og Varde, indehaver Thomas Valsted

PR-foto

- Drastistiske og nødvendige tiltag har lagt en dæmper på det hele. Vi opfordrer selv vores kunder til at udsætte fremvisninger, for vi vil gerne være proaktive og bidrage til, at det (coronavirussen, red.) går hurtigt over. Vi skal ikke lade det være op til forbrugeren at stå med beslutningen om, hvorvidt en fremvisning eller anden aktivitet skal gennemføres. Det er klart, at der er nogen, der sidder i en situation, hvor de har solgt et hus og skal finde en ny bolig inden for kort tid. Dem skal vi hjælpe. Det er naivt at tro, at det her ikke vil påvirke folks forbrug og sætte bolighandler på hold, og det vil reducere vores forretning.

Dantaxi Aalborg og Sønderborg, vognmand Jesper Helligsøe

Privatfoto

- Alt er lukket ned. Vi har intet at køre med. Forleden kom én chauffør hjem med 78 kroner, mens en anden havde tjent 150 kroner på en hel dag. Jeg har sendt en chauffør hjem, og hendes bil har normalt en omsætning på 50-60.000 kroner. Det er meget hårdt, for vi ved ikke, hvor længe det varer. Personligt kan jeg godt overleve en uge eller 14 dage, fordi jeg har været i gang og betalt afdrag på bilerne længe, men nye vognmænd er allerede langt ude i tovene. Taxikørsel er ikke en stor overskudsforretning i forvejen. Vi har heldigvis stadig flexturene, og jeg prøver at køre tidligt og sent, så jeg fanger dialysepatienterne.

Naturmælk, Tinglev, marketingchef Nelly Frees Riggelsen

Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix

- Vi er udfordret. Cateringsektoren udgør en væsentlig del af vores kundeportefølje, og der blev vi mega udfordret allerede i sidste uge. På den anden side har vi heldigvis detailhandlen, hvor det nærmest blev hysteri med indkøb i weekenden. Vi er tilbage på et normalt niveau, men dog lidt højere i forhold til hvor det ellers har ligget. Vi har ikke overblik over, om detail kan veje op for catering, men vi tror ikke, vi skal afskedige medarbejdere.

Ocean Team Group, Esbjerg, adm. direktør Jens Peter Thomsen

PR-foto

- Vi har kørt hele virksomheden ned på et minimum i øjeblikket, fordi tilgangen af ordre er mindre. Vores opgaver ligger sædvanligvis ude hos kunderne inden for specielt olie og gas, og alle vores projekter ude på platformene er udsat eller aflyst. Vi er nødt til at sende medarbejdere hjem på ferie eller afspadsering, og vi har kun fire til fem mand på værkstedet mod normalt 11-15 stykker. Jeg er begyndt at få røde knopper af at tænke på de økonomiske konsekvenser. De er uoverskuelige og man føler sig magtesløs, når ingen ved, hvor længe vi skal arbejde på denne måde.

Kohberg, Bolderslev, adm. direktør René Normann Christensen

Arkivfoto: Hans Chr. Gabelgaard

- Vi har spurgt vores leverandører, hvordan forsyningssikkerheden er, og vi har enstemmigt fået at vide, at der ingen problemer er. Der er nogle specialfrø og kerner, som kommerfra Kina, og dem har vi sikret os for så vidt muligt. Det hjælper, at vi for få måneder siden valgte at satse fuldt ud på dansk mel og rug, for så er der ingen forsinkelser ved grænsen. Hvor vi normalt sender 35.000 kasser brød ud til supermarkederne, sendte vi fredag 60.000 kasser ud. Supermarkederne trækker op, mens restaurations- og hotelbranchen er sønderbombet. Selv hvis vi kan holde en normalt niveau på detail, koster det os.

Abena, Aabenraa, adm. direktør Preben Terp-Nielsen

Arkivfoto: Claus Thorsted

- Vi kæmper en daglig kamp for at have varer nok, men det ser fornuftigt ud, og vi kommer bedre igennem det, end vi havde regnet med. Vi prioriterer det danske sundhedsvæsen og har lavet forskellige leveringsaftaler, så vi får det til at flyde. Vi skal nok få varerne ud, men udfordringen er at få varer som desinfektion, masker og handsker hjem. Vi risikerer, at noget går i restordre et par dage, før næste pulje kommer. Indtil videre kan vi betjene kunderne, selv hvis der er hamstring. Men hvis alle hamstrer nu, kommer vi til at mangle det, som folk har hamstret for meget, på et senere tidspunkt.

Meldgaard, Aabenraa, pressechef Line Meldgaard

PR-foto

- Vi har dagrenovation som er vores største område, og skraldet skal jo hentes. Det er særligt vigtigt i denne periode. Vores chauffører sidder typisk en eller to mand i bilerne, så det er ikke store grupper. Der er stadig gang i diverse byggepladser, men man kan tænke, at der kommer en afmatning. Jeg tror, vi kommer til at mærke det inden for nogle transportområder og handelsselskaber. Eksempelvis har vi Meldgaard Pet, der sælger ting til kæledyr. Når butikker skal lukke og folk handler mindre, bliver vi ramt der.

Hanegal, Haderslev, adm. direktør Søren Hansen

PR-foto

- Vi leverer primært til hjemmemarkedet og detailhandlen, så vi kører næsten som normalt. Vores produktion er afhængig af, at transporten flyder frit over grænsen, og det gør den jo indtil videre. Vi er en fødevarevirksomhed, så tiltagene med god hygiejne er vi i forvejen yderst bevidste om. Vi er meget opmærksom på at minimere risikoen for smittekæder i huset, så chaufførerne holdes en armslængde fra virksomheden, medarbejderne er opdelt i små grupper, når de skal spise i de nødkantiner, vi har oprettet, og så er sælgere og administrativt personale blevet bedt om at arbejde hjemmefra. De har alle taget det fantastisk, selv om det er nogle kærlige medarbejdere, vi har og som har svært ved, at de ikke må give et kram.

Hjem-Is, Kolding, kommerciel direktør Claus Dahlmann Larsen

Arkivfoto: Peter Leth-Larsen

- For Hjem-Is kan vi mærke, at børnefamilierne går derhjemme i øjeblikket, for vi ser en stigning i omsætningen. Vores chauffører har fået ordre på at spritte hænder ved hver handel, der er sat afstandsmåler på bilerne, og der er ingen direkte kontakt mellem chauffør og kunde. Varerne sættes på bagsmækken, og betalingen er trådløs. For hele Mejerigården kan vi dog godt mærke, at vores kunder i sommerlandet er under gevaldigt pres, og det presser også os. Ingen er sendt hjem endnu - vi sætter alt ind på at fastholde vores medarbejder i job, så lige nu arbejder mange på tværs med opgaver, de ellers ikke er vant til.

Gram Slot, adm. direktør Svend Brodersen

Arkivfoto: Claus Fisker

- Heldigvis kommer 80 procent af vores omsætning fra landbruget, så vi er heldigt stillet i forhold til andre kulturinstitutioner, der som os har måtte aflyse weekendophold, restauration og koncerter. Vi har mange steder, vi kan bruge vores medarbejdere, så de hjælper med andre opgaver som eksempelvis planlægning og vedligehold. Vi har tre forskellige gårde med køer, og vi har prøvet at organisere os, så folk ikke krydser hinanden. Vi leverer mange grøntsager, og det går op og ned som en karrusel. Hvis Mette Frederiksen har sagt noget på tv, skal vi pludselig levere seks til syv gange så mange kartofler som ellers.

Louis Poulsen, Vejen, adm. direktør Søren Eskildsen

PR-foto

- Vi er ikke dem, der er hårdest ramt, men det er bøvlet at drive forretning lige nu. Vi kan ikke levere, som vi gerne vil, for ikke alle landegrænser er lige fleksible i forhold til at få varer ud og ind, så der bliver forsinkelser. Nogle af vores leverandører har lukket, og transportpriserne stiger voldsomt. Der er mange kunder, der ringer til os med spørgsmål om belysning, for nu er alle hjemme og har tid til at fikse de ting, der ellers ikke er blevet ordnet. Vi forventer, at det rammer os, at butikkerne lukker.

H.P Therkelsen, Padborg, bestyrelsesformand Mogens Therkelsen

Arkivfoto: Michael Bager

- Vi er heldigt stillet, fordi vi udelukkende kører med fødevarer, så vi har en nøglefunktion. Men vi har fantastisk store udfordringer i Europa på grund af lukkede grænser. Det kan være katastrofalt med ventetider op til et døgn især til Polen eller mod Østrig og Italien. Vi kan aldrig vide, om en passage tager en time eller 12 timer. Også ved den dansk/tyske grænse kan der være seks til otte kilometer lange køer om morgenen og om eftermiddagen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Lisbeths corona-syge mand ligger bevidstløs i respirator: Pas på jer selv - og ikke mindst pas på andre

Leder

Kamp mod corona berettiger meget, men: Der er også en grænse

Regeringer verden over krænker fundamentale frihedsrettigheder for at bekæmpe corona. Værst i lande med udemokratiske regimer, men også Danmark kan være med. Det er en farlig udvikling. Krisen er så enorm, at vi selv i åbne demokratier må acceptere, at nogle af vores frihedsrettigheder sættes på pause. Det kan være retten til at måtte forsamle sig og bevæge sig frit. Det afgørende er ikke at gå for langt. Det har mange gjort. I Kina var og er det ikke sundt at kritisere diktaturets indsats mod corona. I Cambodia er 17 anholdt for at sprede "falske nyheder". I Tyrkiet er 19 anholdt for blandt andet at skrive, at corona var mere udbredt, end myndighederne sagde. I Ungarn er premierminister Viktor Orbán nu reelt diktator, efter at parlamentet har bemyndiget ham til på ubestemt tid at kunne regere per dekret, altså uden politisk flertal. Samtidig vedtog parlamentet en lov, som giver op til fem års fængsel for at offentliggøre "falske informationer". Så vidt er vi ikke i Danmark, men Mette Frederiksens regering er to gange blevet stoppet i forsøget på at gå for langt. I sit udkast til den første hastelov foreslog regeringen at bemyndige sundhedsministeren til at lade myndigheder trænge ind i private hjem uden dommerkendelse, hvis der var mistanke om smitte. I udspillet til den anden hastelov, som blev vedtaget sent tirsdag aften, ville regeringen give Styrelsen for Patientsikkerhed adgang til borgernes dankorttransaktioner for at spore potentielt coronasmittede – også uden dommerkendelse. Også dét blev heldigvis stoppet. I begge tilfælde demonstrerede Socialdemokratiet, hvad det har gjort siden sin valgsejr: Man er tilhænger af en meget stærk stat, som gerne må gribe dybt ind i borgernes private liv, hvis det tjener, hvad partiet opfatter som fællesskabets bedste. Men det sætter Grundloven faktisk grænser for, og det er godt, at nogle partier i Folketinget stadig har den som ledestjerne. Coronakrisen berettiger mange indgreb, men der er også en grænse.

Danmark

Live: FN-klimatopmøde udskudt på grund af coronavirus

Danmark

Lyt med: Har EU spillet fallit under corona-krisen? Nej, EU ender som sejrherre, siger ekspert

Annonce