Annonce
Sønderborg

Virksomhedsregistret taler: Sønderborg halter på iværksætterområdet

Hos Sønderborg Vækstråd og Sønderborg Iværksætter Service på Ellegårdvej tager man CVR-tallene med et gran salt og sætter sin lid til en regionsundersøgelse senere i foråret. Arkivfoto: Jens Eilsertsen
Et udtræk af CVR-numre på nye virksomheder placerer Sønderborg i bunden blandt opstart af nye virksomheder målt op mod alle landets kommuner. Men tallene siger ikke alt, påpeger iværksætterchef og direktør i Sønderborg Vækstråd, Michael Hamann. Og områdets nye virksomheder lever længere end mange andre.
Annonce

Sønderborg: En netop offentliggjort undersøgelse fra Dinero.dk, der fremstiller regnskabsprogrammer til selvstændige, sender Sønderborg Kommune ned på en 95. plads blandt landets 98 kommuner, når det handler om iværksætteri. Kun 10 nye virksomheder pr. 1000 indbyggere bliver det til, mens toppen præsterer mere end det dobbelte, viser tallene.

Lidt bedre ser det ud for Aabenraa, Tønder og Haderslev kommuner på henholdsvis en 79., 80. og 81. plads med mellem 11 og 12 nye virksomder pr. 1000 indbygger. Dog stadig ikke for godt.

Men tallene skal tages med et gran salt, påpeger direktør for Sønderborg Vækstråd, Michael Hamann. Her er Sønderborg Iværksætter Service også underlagt.

- Når man opgør på CVR-numre, får man for eksempel også foreninger med. Desuden er der en tendens til, at større byer opretter flere CVR-numre end mindre, forklarer Michael Hamann og sætter i højere grad sin lid til en regional årlig opgørelse, der er på vej.

Iværksætteri i udvalgte kommuner

I toppen af listen for iværksætteri findes Gentofte Kommune med 22,9 nye virksomheder pr. 1000 indbyggere og i bunden Skive Kommune med 9,5 pr. 1000 indbyggere.

I Sønderjylland ser placering og tal således ud blandt de 98 kommuner i landet:

79. Aabenraa Kommune (11,4 pr. 1000)

80. Tønder Kommune (11,4)

81. Haderslev Kommune (11,3)

95. Sønderborg Kommune (10,0)

Datagrundlag for undersøgelsen kommer fra Det Centrale Virksomhedsregister og Danmarks Statistik.

Antallet af nye virksomheder pr. 1000 indbyggere fremkommer ved at sammenholde antallet af nye virksomheder med antal borgere i begyndelsen af fjerde kvartal 2019. Antallet af borgere er baseret på aldersgruppen 18-64 år, fordi man skal være 18 år for at få et CVR-nummer og den tidligst mulige folkepensionsalder er 65 år.

Branchen ”Taxikørsel” indgår ikke i undersøgelsen grundet en usædvanligt stor registrering af CVR-numre i branchen, som skyldes regler for tildeling af tilladelse til persontransport.

Kilde: Dinero.dk

Annonce

Nye tal til foråret

Undersøgelsen hedder Kontur, hvilket står for KOmmunale NøgleTal om Udvikling i Region Syddanmark. Opgørelsen er normalt klar i marts.

- Her plejer Sønderborg at placere sig i midterfeltet. Opgørelsen definerer desuden en ny virksomhed ud fra, at den kan oppebære en halv årsløn, tilføjer Michael Hamann og påpeger en anden ting, som han mener har indflydelse på antallet af nye CVR-numre:

- Byer med store virksomheder og dermed mange arbejdspladser muliggør ofte jobambitioner hos flere, som ellers ville have startet for sig selv. Og så vil jeg tilføje, at andre tal viser, at Sønderborgs nye virksomheder ofte har en bedre overlevelsesrate end i andre byer, når man ser tre eller fem år frem i tiden. Det er også en af de ting, vi forsøger at sikre, når vi i Sønderborg Iværksætter Service rådgiver kommende selvstændige ved at se på deres forretningsidé og plan.  

Annonce
Annonce
Danmark

Opdateret onsdag: 558 nye smittede i Danmark

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Team Esbjerg For abonnenter

Det holdt ualmindelig hårdt: Til sidst fik Team Esbjerg dog slæbt sejren hjem

Trekantområdet

Forslag til ny bypark byder blandt andet på tobaksplanter, hundeskov og vandhuller med salamandere

Annonce