Annonce
Erhverv

Virtuelle fadøl hjælper en nødlidende branche: Følelsen af opbakning er den største gevinst

Café og sportsbar Onkel Toms, der er ejet af Tom Andkjær, er en af de cafeer, der har fået gavn af, at direktøren for Business Kolding har startet et initiativ, hvor folk kan støtte de lokale cafeer ved at købe en virtuel fadøl. Arkivfoto: Søren Gylling
Hjælpepakkerne fra staten falder på et tørt sted, men der er også brug for, at kunderne bakker op, så hvorfor ikke snuppe en virtuel fadøl - altså en øl der aldrig bliver skænket, lyder opfordringen på sociale medier fra Morten Bjørn Hansen, der er direktør i erhvervsorganisationen Business Kolding.

Kolding: Normalt vil erhvervsdirektørens venner på Facebook og erhvervsforbindelserne på LinkedIn ikke prale med, at de har snuppet en morgenbajer.

Men efter Morten Bjørn Hansen, direktør i erhvervsorganisationen Business Kolding, kom med en opfordring til at købe en virtuel fadøl, altså slags fantasi-øl, og dermed hjælpe en branche i knæ, så har forbindelser på blandt andet LinkedIn fortalt om deres virtuelle oplevelser med blandt andet morgenbajere.

Nogle af vennerne forklarer, at det ikke lige er sagen med en morgenbajer, men for at hjælpe så snupper de i stedet en virtuel kop kaffe. Idemanden har selv nydt en del kopper virtuel kaffe, et par fadøl og en omgang fritter med ost og bacon hos Onkel Toms.

Kampagnen blev sat i søen, da corona-krisen rullede, og ramte restaurationsbranchen hårdt, og behovet for at hjælpe er ikke blevet mindre i takt med, at der er kommet flere initiativer til at inddæmme coronavirussen.

- Det er jo ikke fordi, at folk ikke har penge til fadøl eller til at gå ud og spise, det er jo fordi, at de ikke kan komme på besøg, og så var det, jeg fik ideen med at støtte på den her måde. Mange har det utroligt hårdt lige nu. De har mistet hele deres omsætning, så derfor kunne vi give dem et skulderklap ved at købe en virtuel fadøl eller et måltid mad, siger Morten Bjørn Hansen, der på de sociale medier har oplyste et mobilepay-nummer på en rækken af de cafeer, diskoteker og restauranter, der har grebet muligheden for at deltage i indsamlingen.

- Mens du sidder derhjemme og nyder en lidt billigere øl, end den du normalt køber i byen, så kunne man lige få en virtuel fadøl og støtte dem, der har husleje og faste udgifter. Nu kommer der hjælpepakker, men jeg er ret sikker på, at der er mange, der fortsat er presset. Vil du hjælpe din lokale café og restaurant eller butik, så er det nu du skal hjælpe, siger Morten Bjørn Hansen.

Annonce
Mange har det utroligt hårdt lige nu. De har mistet hele deres omsætning, så derfor kunne vi give dem et skulderklap ved at købe en virtuel fadøl eller et måltid mad.

Morten Bjørn Hansen, administrerende direktør i Business Kolding

Hver en krone har betydning

Den opfordring kan Tom Andkjær godt skrive under på. Hans café og sportsbar, Onkel Toms, som han åbnede i august, er lukket, og omsætningen er nul.

- Sådan et initiativ er med til at give en følelse af, at du ikke står helt alene. Selvfølgelig er det rart at få nogle penge ind, men den største gevinst er, at man kan mærke, at folk støtter mig, og at vi har skabt noget, der betyder noget for folk, siger Tom Andkjær, der er helt sikker på, at det bliver en langvarig kamp at komme tilbage efter corona-krisen. Udsigterne blev ikke bedre, da man valgt at aflyse EM i fodbold, der var udset til at blive en vigtig indtægtskilde.

- Når man står i den situation, som vi gør lige nu, så kan alt bruges. Omsætningen er nul, så får jeg en omsætning på 1000 kroner, så betyder det noget. Hver en krone har betydning. Vi vender hver en krone, siger Tom Andkjær, og så har han en klar opfordring.

- Når tingene går i gang igen, så handler det om, at vi støtter byen, ellers vil vi gå gennem spøgelsesbyer. Det er der ikke nogen, der ønsker. Vi skal holde liv i byerne. Vi skal bruge cafeerne og butikkerne. Når der bliver åbent op, så skal folk komme ud. Så skal vi have gang i hjulene igen. Vi skal fylde statskassen op igen, og det kan vi kun gøre sammen, siger Tom Andkjær.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Lisbeths corona-syge mand ligger bevidstløs i respirator: Pas på jer selv - og ikke mindst pas på andre

Leder

Kamp mod corona berettiger meget, men: Der er også en grænse

Regeringer verden over krænker fundamentale frihedsrettigheder for at bekæmpe corona. Værst i lande med udemokratiske regimer, men også Danmark kan være med. Det er en farlig udvikling. Krisen er så enorm, at vi selv i åbne demokratier må acceptere, at nogle af vores frihedsrettigheder sættes på pause. Det kan være retten til at måtte forsamle sig og bevæge sig frit. Det afgørende er ikke at gå for langt. Det har mange gjort. I Kina var og er det ikke sundt at kritisere diktaturets indsats mod corona. I Cambodia er 17 anholdt for at sprede "falske nyheder". I Tyrkiet er 19 anholdt for blandt andet at skrive, at corona var mere udbredt, end myndighederne sagde. I Ungarn er premierminister Viktor Orbán nu reelt diktator, efter at parlamentet har bemyndiget ham til på ubestemt tid at kunne regere per dekret, altså uden politisk flertal. Samtidig vedtog parlamentet en lov, som giver op til fem års fængsel for at offentliggøre "falske informationer". Så vidt er vi ikke i Danmark, men Mette Frederiksens regering er to gange blevet stoppet i forsøget på at gå for langt. I sit udkast til den første hastelov foreslog regeringen at bemyndige sundhedsministeren til at lade myndigheder trænge ind i private hjem uden dommerkendelse, hvis der var mistanke om smitte. I udspillet til den anden hastelov, som blev vedtaget sent tirsdag aften, ville regeringen give Styrelsen for Patientsikkerhed adgang til borgernes dankorttransaktioner for at spore potentielt coronasmittede – også uden dommerkendelse. Også dét blev heldigvis stoppet. I begge tilfælde demonstrerede Socialdemokratiet, hvad det har gjort siden sin valgsejr: Man er tilhænger af en meget stærk stat, som gerne må gribe dybt ind i borgernes private liv, hvis det tjener, hvad partiet opfatter som fællesskabets bedste. Men det sætter Grundloven faktisk grænser for, og det er godt, at nogle partier i Folketinget stadig har den som ledestjerne. Coronakrisen berettiger mange indgreb, men der er også en grænse.

Danmark

Live: FN-klimatopmøde udskudt på grund af coronavirus

Danmark

Lyt med: Har EU spillet fallit under corona-krisen? Nej, EU ender som sejrherre, siger ekspert

Annonce