Annonce
Esbjerg

Virussen har især gjort sjællændere syge - og provinsen har betalt en høj pris

Der går en klar skillelinje ned gennem Storebælt; smitteudbredelsen og antallet af covid-19-syge har siden marts været tydeligt lavere i Jylland og på Fyn, end på Sjælland, viser de data fra Sundhedsstyrelsen, Statens Serum Institut og Sundhedsministeriet, som overlæge Ulrik Gerdes fra Klinisk Biokemisk afdeling i Esbjerg har analyseret. Arkivfoto: Michael Bager.
Fyn og Jylland har slet ikke været ramt i samme omfang som Sjælland. Tværtimod kan indsatsen mod virussen i eksempelvis Sønderjylland have haft større omkostninger end sygdommen, mener overlæge og forsker i epidemiologi.

Esbjerg: Der har været lokale udbrud omkring Holstebro, Herning og i Hjørring, og i weekenden blev 50 personer i Aarhus konstateret smittet.

Men når man dykker ned i tallene for coronasmittede og patienter, der er blevet indlagt med Covid-19, står en ting lysende klart: Virussen og sygdommen har haft langt større udbredelse på Sjælland end i resten af landet.

Det er en af de konklusioner, som Ulrik Gerdes, overlæge på Klinisk Biokemisk afdeling i Esbjerg, drager efter at have analyseret data om antallet af tests, coronasmittede og indlagte patienter med Covid-19 fra 1. marts til 29. juli.

Annonce

I Region Syddanmark bor lidt over 1,2 millioner mennesker, svarende til 21 procent af alle danskere, og her er 259 patienter med Covid-19 siden 1. marts blevet indlagt på et sygehus. Det svarer til ni procent af de i alt 2728 personer, som er blevet indlagt med sygdommen frem til 29. juli, og det undergås kun af Region Nordjylland, hvor sygehusene har taget imod 144 Covid-19-patienter i samme periode.

Region Hovedstaden har cirka 1.847.000 borgere, knap 32 procent af hele Danmarks befolkning, men siden 1. marts er 1426 patienter med Covid-19 blevet indlagt på regionens sygehuse. Det er 52 procent af alle Covid-19-indlæggelser i Danmark, og lægger man de 553 indlagte borgere fra Region Sjælland oveni, står hele Sjælland for 72 procent af alle Covid-19-indlæggelser i Danmark.

Sønderjyderne har betalt en høj pris

Ifølge Ulrik Gerdes har forskellen i udbredelsen øst og vest for Storebælt været gældende under hele epidemien, og derfor er der forskel på, hvor stor gevinsten har været - og er - ved de tiltag, der skal mindske smitten. I Sønderjylland har man ifølge Ulrik Gerdes "befundet sig i en situation, hvor behandlingen kan have været værre end sygdommen":

- Det er en vægtet cost-benefit-betragtning: Nedlukninger og andre restriktioner for at forebygge spredning af coronavirus, sygehusindlæggelser og dødsfald har jo ikke været uden omkostninger, og da forekomsten af virus hele tiden har været meget lav i Sønderjylland, har befolkningen der betalt en relativ høj pris "per forebygget tilfælde", sammenlignet med for eksempel befolkningen i Region Hovedstaden, siger han.

Effekterne af forsinkelser i diagnostikken og behandlingen af især kræft- og hjertesygdomme, men også en række andre sygdomme, vil først kunne ses om nogle år, tilføjer Ulrik Gerdes.

- Man kan være særligt bekymret for de grupper, som i forvejen ses for lidt i sundhedsvæsenet, og for de mange ældre og ensomme, som har måttet undvære deres familiære og sociale netværk. For slet ikke at tale om de mange, ofte hårdtarbejdende erhvervsdrivende i forskellige brancher, som har fået alvorlige økonomiske problemer, fortsætter Ulrik Gerdes.

Men han understreger, at coronaindsatserne også ser ud til at have haft flere positive sidegevinster.

- For eksempel ved at reducere omfanget af den årlige influenzaepidemi i foråret, som ellers typisk medfører 500-1000 dødsfald i den samme patientgruppe, som er døde af Covid-19. Antallet af børn med mellemørebetændelse er også faldet, og det samme gælder antallet af for tidligt fødte børn.

- Man kunne godt sige til folk i København, at det er en rigtig god idé at bruge masker i offentlig transport, mens det ikke er nødvendigt i Aabenraa, fordi sandsynligheden for at blive smittet er så lav, siger Ulrik Gerdes.


Nedlukninger og andre restriktioner for at forebygge spredning af coronavirus, sygehusindlæggelser og dødsfald har jo ikke været uden omkostninger.

Ulrik Gerdes, overlæge på Klinisk Biokemisk afdeling i Esbjerg


Annonce

Danmark er sluppet billigt

På baggrund af den tydelige forskel mellem Øst- og Vestdanmark opfordrer han myndighederne til at overveje at bruge præcisionsepidemiologi - det vil sige indsatser, som er rettet mod problemerne, hvor de findes.

- Man kunne godt sige til folk i København, at det er en rigtig god idé at bruge masker i offentlig transport, mens det ikke er nødvendigt i Aabenraa, fordi sandsynligheden for at blive smittet er så lav. Men det svære er, at Danmark jo ikke er ret stort. Og hvis vi taler om interregionale tog, skal man så tage sin maske af og på, når man når til Storebælt?

- Vil du selv bruge mundbind, hvis du skal med tog eller bus?

- Det kommer an på, hvor jeg skulle køre hen. Jeg arbejder jo på et sygehus, så jeg er i risiko for at blive smittet, men jeg har kun brugt det en enkelt gang, da jeg skulle tale med patient, hvor der var en lille mistanke om, at han kunne være smittet. Jeg har været podet et par gange for en sikkerheds skyld.

- Du lyder ikke nervøs?

- Nej, det er jeg ikke. Men det er en modbydelig sygdom, og da den toppede, kunne den have udviklet sig kritisk, men så meget skete der jo ikke. De nye rapporter, der kommer frem, om at folk, der har været syge af corona, bliver ved med at være småsyge temmelig længe, er dog bekymrende.

Alt i alt mener Ulrik Gerdes, at Danmark indtil nu er sluppet billigt:

- Vores sundhedsvæsen har ikke på noget tidspunkt været alvorligt presset af coronaepidemien - måske lige fraset, at omkring 30 procent af den samlede normale respiratorkapacitet var anvendt til patienter med Covid-19 omkring den 1. april.

Skulle smitten blusse op igen senere på året eller næste forår anser han det for mest sandsynligt, at det sker i de samme geografiske områder, som har været mest plaget i år. Det vil sige øst for Storebælt.

Annonce
Esbjerg For abonnenter

Afsløring: Læs her hvem vi holder med til kommunalvalget

Danmark

Lørdagens coronatal: Antal indlagte når højeste niveau i en måned

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Annonce
Annonce
Annonce
Sydjylland For abonnenter

54-årige Per fik aldrig nok af fest og selskab: Han døde alene - lige så hurtigt, som hvis man slukker for en stikkontakt

Esbjerg For abonnenter

Millionfabrik med flere eksplosionsbrande i bagagen har kurs mod Esbjerg

Varde

Hun bor i sommerhus, han bor på plejehjem: Da Jørn og Bente skulle nyde deres otium, kunne han pludselig ikke få vejret

Billund For abonnenter

Nyt boligkvarter får cirka en kilometer til fremtidig motorvej: Støjberegninger viser, at støjen går til kanten af det tilladte

Haderslev

Indsamling til Hjertegaven: Nu kan du danse i den gode sags tjeneste

Vejen For abonnenter

I Andst står de på venteliste for at tage ansvar: "Socialminister" Susanne Pedersen udvikler fremtidens ledere

Esbjerg

Tre nye vigespor vækker opsigt: Første gang en landmand selv betaler for kommunal infrastruktur ved sin gård

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Sønderjyske Herrehåndbold

JV erfarer: Thomas Mogensen stopper karrieren og fortsætter i SønderjyskE i ny rolle

Sport

Michael Laudrup løber med hæderen: Kåret som det største danske sportsnavn i 125 år

Kultur

Kulturprisen er tilbage med kendt revyskuespiller i dommerkomitéen: Du kan være med til at finde årets vinder

Tønder For abonnenter

Tønders store industrivirksomheder hårdt ramt af corona-krisen: Dumper ned ad Top1000-liste

Kultur

"Onkel"-instruktør Frelle Petersen vil røre os igen i ny film om sorg - modtageren af JydskeVestkystens kulturpris klar til at udpege ny vinder i 2022

Annonce