Annonce
Navne

Vivi Schmidt i Gram fejrer 25-års jubilæum: - Butikken og jeg stopper nok samtidig en dag

Det var præsten i Gram, som gav Vivi Schmidt den allerførste tur i sit eget røde folkevognsrugbrød. - Så var jeg solgt. Men mit skulle være i brun. Det passer bedre til mig med en diskret farve, siger Vivi Schmidt. Foto: Mette Henriksen  
Den 1. oktober fejrer Vivi Schmidt 25 år som selvstændig i Gram. Hun har været i tøjbranchen siden hun som 17-årig solgte de første stykker tøj i Vojens.

GRAM: Hun er ikke vild med at stille op til artikler og få taget billeder.

Men lige om lidt er det 25 år siden, at Vivi Schmidt overtog den tøjbutik i fødebyen Gram, som hun selv havde været ansat i i en årrække - og så stiller hun selvfølgelig gerne op til en lille jubilæumssnak.

- Jeg har altid arbejdet i tøjbranchen. Jeg var 17 år, da jeg begyndte hos Roos Damekonfektion i Vojens og kom senere til Jørgen og Birgit Schjøtt her i Gram. Da de ville sælge butikken, tog jeg springet fra ansat til selvstændig, fortæller Vivi Schmidt.

Annonce

Når Vivi Schmidt tænker tilbage på årene, der er gået, så er der flere ting, som popper op: Kundekontakten, som hun holder meget af, gode ansatte, men også arbejdsbyrden og corona-nedlukningerne.

- Jeg har arbejdet rigtig meget, og har ikke været god til at tage fri eller holde ferie. Jeg er til gengæld god til ikke at tænke arbejde, når jeg er ude af butikken. Så har jeg fri. Og det skyldes jo, at jeg har, og altid har haft, nogle dygtige piger her i butikken.

To omgange med coronanedlukninger har været hårde. Ikke så meget økonomisk, for det er der godt styr på hos Vivi Schmidt. Men mentalt har usikkerheden trukket tænder.

- Folk vinker og dytter, når vi kommer kørende i den her, siger Vivi Schmidt om folkevognsrugbrødet, der er nænsomt renoveret - og som hun også selv bliver glad i låget af at bruge. Foto: Mette Henriksen 
Efter snart 50 år i tøjbranchen, er Vivi Schmidt blevet ekspert i at spå, hvad områdets kvinder vil gå i. Og det har rygtedes, for hun har ikke kun kunder fra nærområdet omkring Gram, men fra hele oplandet. Foto: Mette Henriksen 

- Uvisheden om, hvad der kommer til at ske. Det har været hårdt. Folk vidste jo ikke, hvad det var, vi stod overfor, og om de overhovedet måtte komme ind i butikken. Og her stod vi med et kæmpe varelager, siger Vivi Schmidt, som undervejs besluttede at lave et kæmpe posesalg, for at få tømt ud.

- Jeg har da mistet penge på det, men omvendt, så skulle der ske et eller andet. Og jeg havde det godt med at få tømt lageret, så der var plads til nye varer.

Da hun efter anden nedlukning genåbnede butikken efter påske, stod kunderne allerede  udenfor butikken. Nogle med tårer i øjnene.

- Folk havde jo savnet at komme ud og få en hverdag igen, siger hun.

Slapper af i sommerhuset

Selvom Vivi Schmidt fylder 65 næste gang, så har hun ikke tænkt så meget over, hvad der skal ske, når hun går på pension. Faktisk har hun slet ikke skænket det en tanke.

- Jeg tror, butikken kommer til at stoppe sammen med mig, siger hun - afklaret og reel, som hun er.

- Der er rigtig meget arbejde i en stor butik som denne, og det har de unge mennesker ikke tid til i dag. Jeg havde ikke selv små børn længere, da jeg overtog, og det var godt, lyder det videre.

- Hvis du havde spurgt mig for tre år siden, så havde jeg nok sagt, at jeg slet ikke kunne forestille mig et liv uden butikken. Men det kan jeg godt i dag. De sidste år har været udfordrende, og coronaen driller endnu. Vi har stadig svært ved at få varer hjem til butikken. Det bruger jeg rigtig meget tid på i telefonen.

De sidste år har været udfordrende, og coronaen driller endnu. Vi har stadig svært ved at få varer hjem til butikken. Det bruger jeg rigtig meget tid på i telefonen.

Hvad laver Vivi Schmidt, når hun ikke arbejder?

- Så tager jeg i sommerhus i Vejers sammen med min mand Jørn. Det er total afslapning, som altid begynder med en kop kaffe, en grovbolle, og helst med noget håndbold i fjernsynet. Jeg kan også godt lide at gå ture - det er her, jeg får de bedste ideer, og ting ligesom falder på plads. Og så har jeg jo stadig min mor på 85, som betyder utrolig meget for mig og mine børn - de forguder hende. Hun bor lige ved siden af butikken, og vi spiser sammen to gange om ugen.

Vivi Schmidt

64 år, født i Gram

Uddannet hos Roos Damekonfektion i Vojens

Blev selvstændig med butikken Vivi Schmidt i Gram i 1996

Gift med Jørn Olesen, som har stået for en Vivi Schmidt afdeling ved Vejers Strand, der er lukket i dag

Mor til to drenge, der bor i Århus og som arbejder med it

Har fem børnebørn

Du har fået det fineste brune folkevognsrugbrød?

- Det har været en gammel drøm at få sådan et, og da lejligheden pludselig bød sig, så slog jeg til. Men sommerhuset er stadig nummer et, når jeg skal slappe af  - det står altid klart. En tur i folkevognsrugbrødet kræver en del forberedelse, og så kan det også finde på at gå i stå midt i et kryds. Men hyggeligt - det er det altså med sådan en veteranbil. Alene den boblende motorlyd bliver man i godt humør af.

Annonce
Navne For abonnenter

Dødsfald i Syd- og Sønderjylland

Annonce
Annonce
Annonce
Sydjylland

Hotel- og barejer sad midt i middagsselskab, da de nye restriktioner blev præsenteret: Mentalt er det næsten ikke til at holde til

Kolding For abonnenter

29-årig mor dømt for at tæve kæreste med ledning og stikke ham med kniv: Nu er parret kærester igen

Esbjerg

Borgmestre raser efter besøg på Christiansborg: - Folketingspolitikere befinder sig jo på en anden planet

Aabenraa

Ny borgmester takkede forgængeren med en klump i halsen

Her er de nye restriktioner: Skolebørn sendes hjem, julefrokoster bør droppes, og nattelivet lukkes ned

Erhverv For abonnenter

Prisbelønnet industrivirksomhed er gået konkurs: Nu skal den sælges til højestbydende for at redde arbejdspladser

Navne For abonnenter

Begravelser og bisættelser i Syd- og Sønderjylland

Aabenraa

Efter et hårdt første leveår med nedlukninger og restriktioner: Restaurant får stor hæder i førende dansk spiseguide

Vaccine tilpasset Omikron kan være klar til marts

Sydjylland

Kroejer frustreret over nye coronakrav: - Jeg er spændt på, hvor mange der afbestiller

Erhverv For abonnenter

Tre venner fra 3.g bag nyt iværksætterfirma: Vil skrotte karkluden og sæbe til rengøring

Haderslev

Gravhund angreb hjemmeplejen: Pensionist var uden skyld i, at hans hund bed og kradsede hjemmehjælper

Annonce