Annonce
Kolding

Vognmand blev meldt til politiet af kommunen for groft miljøsvineri: Fik lille bøde for at opbevare hestemøg

BM Bakkegården bor her nede ad Bakkegårdsvej. Virksomheden kan nu ånde lettet op med en lille bøde, efter at Kolding Kommune meldte den til politiet for groft miljøsvineri i starten af året. Arkivfoto: Mette Mørk
BM Bakkegården ved Christiansfeld begik ifølge Kolding Kommune så alvorligt miljøsvineri, at det krævede politianmeldelse. Nu er sagen afgjort med en lille bøde. Miljøchef vil ikke kommentere politiets afgørelse.

Kolding: Kolding Kommune tog det tunge skyts i brug og meldte BM Bakkegården ved Christiansfeld til politiet, da vognmandsvirksomheden i starten af året blev taget i et miljøsvineri, som ifølge kommunen var så groft, at det henhørte under straffeloven. Af samme grund mørklagde kommunen sagen for offentligheden og afviste at give indblik i, hvad der var foregået.

Nu viser det sig, at sagen - i hvert fald ifølge Sydøstjyllands Politi - havde en helt anden kaliber. BM Bakkegårdens direktør Nikolaj Beck oplyser til JydskeVestkysten, at han har modtaget og betalt en bøde på 5000 kroner.

- Det er endt med, at politiet har givet mig en bøde, fordi der var et oplag af hestemøg, som var for stort, og det skulle jeg have en lille bøde for. Det har jeg erkendt, og bøden er betalt, fortæller Nikolaj Beck.

Annonce

I orden

Ifølge et notat, som JydskeVestkysten kom i besiddelse af i forbindelse med forvaltningens orientering til politikerne om den mørklagte sag i starten af februar, var der ellers tale om "ulovlig opbevaring af diverse affaldsprodukter nær vandløbet Kokær Bæk. Der er bl.a. udskyllet boremudder til åen", og også  "hestemøg var oplagret meget tæt på Kokær Bæk". Der blev på den baggrund udstedt påbud om fjernelse af affaldet i samme åndedræt, som politianmeldelsen blev sendt afsted.


Der er ikke tvivl om, at der blev opbevaret noget på en måde, som var stærkt uhensigtsmæssig set med miljømæssige briller, og vi betragter det som berettiget, at der blev indgivet politianmeldelse.

Jakob Weber, områdechef, Kolding Kommune


Dengang afviste Nikolaj Beck overfor JydskeVestkysten, at der var sket nogen forurening, men han erkendte, at han havde haft haft boreslam liggende for tæt ved åen og for meget hestemøg oplagret.

Nu er han tilfreds med, at sagen er slut.

Men var det ikke en voldsom oplevelse at blive meldt til sin kommune for groft miljøsvineri i lyset af, at sagen nu er løst med en lille bøde?

- Det kan man jo altid sige, men i min terminologi var det i orden. Jeg føler faktisk, at kommunen har tacklet det fredeligt og professionelt, siger han.

Annonce

Berettiget

Områdechef for Miljø & Grøn Omstilling i Kolding Kommune, Jakob Weber, afviser, at Kolding Kommune har overreageret ved at melde Bakkegården til politiet i stedet for at afvente, om problemerne kunne løses ved hjælp af påbud, som er den almindelige fremgangsmåde. Kolding Kommune foretager kun to-tre politianmeldelser om året i miljøsager.

- Der er ikke tvivl om, at der blev opbevaret noget på en måde, som var stærkt uhensigtsmæssig set med miljømæssige briller, og vi betragter det som berettiget, at der blev indgivet politianmeldelse. Som virksomhed ved man, hvad man må og ikke må. Og så er det jo op til anklagemyndigheden at gøre stillingen op, siger han.

Jakob Weber konstaterer, at "anklagemyndigheden nu har vurderet, at det er sådan, det er".

- Og det tager vi til efterretning, siger områdechefen, som ikke vil kommentere politiets afgørelse.

Politianmeldelse

  • Langt de fleste sager i forbindelse med tilsyn og håndhævelse bør og kan klares ad administrativ vej. Tilsynsmyndigheden bør således altid overveje, om administrative midler er tilstrækkelige til at standse et ulovligt forhold.
  • Politianmeldelse kommer ind i billedet, når administrative midler ikke har vist sig tilstrækkelige til at standse en ulovlighed, eller der er tale om en grov overtrædelse.
  • Den omstændighed, at lovliggørelse har fundet sted, enten ved at påbud er efterkommet, eller at der har været tale om en enkeltstående eller kortvarig ulovlighed, f.eks. udbringning af gylle på frossen jord eller afbrænding af halm eller kabelskrot, udelukker ikke, at der skal indgives politianmeldelse.

Kilde: Miljøministeriets vejledning

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Kolding

Første læs opgravede mink er brændt i Kolding: Lugter mindre end skraldebilen og er ikke en 'klistret suppedas'

Sydjylland

Gode coronanyheder - smitten falder drastisk i flere pressede kommuner

Annonce