Kolding: En stor og meget omfattende sag om ulovlig transport af dyr trækker tråde til blandt andet Kolding.
Af et 262 sider langt anklageskrift, hvor 11 vognmænd er tiltalt for at ulovlig transport af svin og kvæg, fremgår det nemlig, at én af vognmændene er fra Kolding-området. Anklageskriftet indeholder over 1000 forhold, hvoraf 125 af dem omhandler vognmanden fra Kolding-området.
I anklageskriftet står der, at vognmanden angiveligt har transporteret svin i op mod næsten 30 timer. Det skulle være sket på ture fra Danmark til Italien i en periode mellem december 2016 til april året efter.
Ifølge EU-lovgivning må svin maksimalt blive transporteret i 24 timer ad gangen. Hvis transporten varer mere end 24 timer, skal svinene have mulighed for at hvile i et døgn samt få foder og vand.
Det er Fyns Politi, der har rejst sagen på baggrund af anmeldelser fra Fødevarestyrelsen.
Sagen kort
Samtidig valgte styrelsen at opgive at følge hundredvis af sager om lange dyretransporter til dørs, da de havde hobet sig op og var blevet forældede. En beslutning, der udløste massiv kritik.
Derfor har Fødevarestyrelsen gennemgået sager fra 2016-2018 og anmeldt en række lovovertrædelser til politiet.
Det har resulteret i et 262 sider langt anklageskrift, der tiltaler 11 vognmænd for i alt 1.011 overtrædelser.
Overtrædelserne er sket i perioden 5. februar 2016 til 18. december 2018.
Den længste transport varede 35 timer og 30 minutter og gik fra fra Ringkøbing i Danmark til Predappio i Italien.
Kilde: www.dr.dk
Transporter blev godkendt
Står det til advokat Hans Sønderby Christensen, der repræsenterer en række virksomheder i sagen, skal hans klienter frifindes.
Han forklarer, at vognmændene i hans optik har overholdt alle EU-regler og den praksis, som de danske myndigheder har opstillet. Han henviser desuden til, at Fødevarestyrelsen i årevis har både godkendt og efterkontrolleret transporterne. Styrelsen har opkrævet betaling for kontrollerne på 103 kroner per tur, og det har derfor givet virksomhederne grund til at konkludere, at alt var i orden.
- Man vil med tilbagevirkende kraft ændre sin egen hidtidige kontrolpraksis. Det kan man ikke. Kernen i sagen er derfor, at virksomhederne ikke kan straffes, siger Hans Sønderby Christensen.
- Helt enkelt er det sådan, at når myndighederne har haft en tålepraksis i henhold til nogle EU-regler, så kan man ikke gå ind og tilbagekalde den tålepraksis med tilbagevirkende kraft, tilføjer han.
Vognmændenes ansvar
Signe Hvidt-Nielsen, veterinærchef hos Fødevarestyrelsens VeterinærSyd, mener, at det omvendt har været transportørenes eget ansvar at tage hånd om de dyr, de transporterer ud af landet.
- Bare fordi de ikke er blevet politianmeldt i en periode og derfor har fået flere sager på en gang, så kan jeg ikke genkende, at det skulle give anledning til, at de skulle have handlet i god tro, har Signe Hvidt-Nielsen tidligere sagt til JydskeVestkysten.
Anklagemyndigheden forventer, at sagen kommer for retten i sommeren 2020.