Annonce
Esbjerg

Vognmand giver op: Lejer værelser til rumænske chauffører hos bed & breakfast

Et af soverummene hos Henrik Skov Christensen A/S, som ikke skal bruges mere. Privatfoto
Esbjerg Kommune afviser nu, at overnatningsfaciliteter til udenlandske chauffører hos vognmand i industrikvarteret i Måde kan lovliggøres og anser sagen for slut.
Annonce

Esbjerg: Vognmand Henrik Skov Christensen, direktør og ejer af firmaet med samme navn, er efter eget udsagn ikke en person, der let giver op.

Men i sagen om hans rumænske chaufførers overnatningsfaciliteter, der i strid med lokalplanen er indrettet i virksomheds-domicilet i industrikvarteret på Mådevej, må han i al fald foreløbig kaste håndklædet i ringen. Henrik Skov Christensen har således nu lejet sine chauffører ind hos en bed & breakfast, når de skal afholde det lovpligtige 45 timers hvil, "indtil sagen finder sin endelige afslutning".

Beslutningen er truffet af rent forretningsmæssige årsager, oplyser direktøren:

- Mine kunder var ved at blive bekymrede, for de tænker uvægerligt på tidligere mediehistorier om slumlejre for udenlandske chauffører hos et andet vognmandsfirma. Selv om min sag intet som helst har noget at gøre med dårlige forhold, men alene vedrører en manglende tilladelse i forhold til en lokalplan, så kan jeg mærke, at mine kunder bliver nervøse, siger Henrik Skov Christensen.

Han tilføjer, at forholdene for chaufførerne er godkendt som hvile- og velfærdsfaciliteter:

- Det vil de fortsat blive brugt til - problemet ligger alene i overnatnings-elementet. Jeg har nu fundet en midlertidig løsning med en bed & breakfast, så jeg kan drive min forretning videre på lovlig vis, men jeg har ikke opgivet sagen, konstaterer han.

Annonce

Faciliteterne

Sagen handler kort fortalt om, at vognmand Henrik Skov Christensen for over et år siden etablerede otte soveværelser, ét stort køkken-alrum, to tv-stuer med poolbord, bordfodbold samt bordtennisbord, en spisestue med med mulighed for at se tv under spisning, tre baderum, fem toiletter, samt et baderum med vaskemaskine tørretumbler og et fællesrum med Skype-station samt motionscykel og romaskine.

En af tv-stuerne i vognmandsfirmaets domicil på Mådevej. Privatfoto.

Først i maj måned søgte Henrik Skov Christensen imidlertid formelt om tilladelse til faciliteterne, der er etableret til brug for chaufførerne, så de kan overholde køre-hviletidsbestemmelserne om 45 timers hvil. I den forbindelse besigtigede Esbjerg Kommune -  som vognmanden efter eget udsagn i øvrigt har haft en løbende dialog med siden 2018 - virksomheden for at sikre, at der ikke var forhold der var af "en sådan sikkerhedsmæssig eller sundhedsmæssig karakter", at der skulle udstedes et straks-påbud om ophør.  Det var der ikke, og siden har forvaltningen altså været i gang med at undersøge, om forholdet kunne lovliggøres.

Sagen kom imidlertid til offentlighedens kendskab, da Per Thuesen fra facebook-gruppen Transportmiljoe.dk skrev til samtlige byrådsmedlemmer og efterlyste et stop for de ulovlige forhold.

Annonce

Sagen er slut

Direktør for Teknik & Miljø, Erik Jespersen, oplyste fredag til JydskeVestkysten, at Esbjerg Kommune har afsluttet sine undersøgelser af, om forholdene kan lovliggøres - og det kan de ikke.

- Vi har naturligvis undersøgt alle muligheder i forbindelse med behandlingen af ansøgningen, og konklusionen er helt klar: Det er ikke muligt at lovliggøre de overnatningsfaciliteter, som virksomheden har ansøgt om, og det vil vi orientere Plan & Miljøudvalget om allerede på tirsdag. Fra vores side er sagen reelt lukket, siger Erik Jespersen.

Ifølge direktøren er årsagen til, at det slet ikke er muligt at lovliggøre overnatningen, den tilladelse, der er givet til opstilling af de to sidste store vindmøller i Måde:

- Betingelsen for møllernes opstilling er, at der ikke må forefindes boliglignende forhold inden for en vis afstand af møllerne, og inden for den afstand ligger altså Henrik Skov Christensens vognmandsfirma. Vi har drøftet med kommunens jurister, om man kan betragte faciliteterne som andet end boliger eller boliglignende forhold, og beskeden er, at det kan man ikke, forklarer Erik Jespersen.

Kort om

  • Da Esbjerg Kommune for nogle måneder siden var på besigtigelse hos vognmandsfirmaet Henrik Skov Christensen A/S kunne det ifølge direktøren for Teknik & Miljø på Esbjerg Kommune, Erik Jespersen, konstateres, at lokalerne var rene og ryddelige, og at flugtveje med videre var i orden.
  • Erik Jespersen, at chauffør-overnatning i et industriområde ikke er et uset fænomen - forvaltningen var derfor gået i gang med at undersøge forholdene i to andre kommuner, hvor der var udarbejdet nye lokalplaner, der gav mulighed for chauffør-overnatning.
  • I denne sag har de store vindmøller i Måde sat en stopper for alle videre undersøgelser.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Aktivist snød sig ind til corona-pressemøde: 'Journalisterne er bare mikrofonholdere. De stiller jo ingen kritiske spørgsmål.'

CORONAVIRUS

Live: Det er for tidligt at glæde sig over smittetal, mener Mølbak

Annonce