Socialt ansvar og stor rummelighed i en svær situation for en sygdomsramt ansat var afgørende for, at Abild Vognmandsforretning modtager årets sociale virksomhedspris i Tønder Kommune.
TØNDER: - Og vinderen er... Abild Vognmandsforretning.
Det var et populært valg, da direktør Claus Harpøth tirsdag aften på Ecco Centret Tønder Kommunes sociale virksomhedsrpris 2018. Det skete i tæt opløb med landmand Henrik Refslund Hansen, Skast, SuperBrugsen Løgumkloster og kommunikationsvirksomheden Kalb ApS, Løgumkloster. Alle fire finalister har på hver deres måde udvist rummelighed og dermed opnået en finale-nominering.
- Vi oplever, at vore lokale virksomheder udviser stort socialt ansvar og er dybt engageret i at hjælpe udsatte personer enten på vej ind på arbejdsmarked eller for at fastholde dem der, sagde formanden for arbejdsmarkedsudvalget, Jan Voss Hansen (DF) i sin præsentation af kandidaterne.
Vinderne
Tidligere modtagere af den sociale virksomhedspris i Tønder Kommune er:
2010: Johanne's - Gågadens Vin og Kaffe i Tønder og Stines Træningscenter i Løgumkloster/Bredebro
2011: Bredebro Idrætscenter og Bedsted Børnecenter
2012: Landmand Hans J. Andersen, Løgumkloster, og Velux/Skærbæk Bygningsindustri A/S
2013: ingen prisuddeling
2014: Emmerske Biler og Agerskov Ungdomsskole
2015: GUBI Smedeteknik, Bredebro, og Tømrer- og snedkerforretningen Hjalmar Hansen, Bredebro
2016: SuperBrugsen, Toftlund
2017 : Besøgslandbruget Søndergården, Visby
Den sociale virksomhedspris består ud over et diplom også af en kontant håndsrækning på 10.000 kroner.
Siden 2011
Den sociale virksomhedspris blev første gang uddelt i 2010, og første modtager var forretningen "Johanne's - Gågadens Vin & Kaffe" i Tønder gågade samt Stines Træningscenter i Løgumkloster/Bredebro.
Prisen uddeles efter indstilling til virksomheder, der gør en særlig indsats for et sundt arbejdsmiljø, ansætter medarbejdere i små- eller fleksjob eller udviser stor rummelighed i forhold til at forebygge eller nedsætte sygefravær gennem f. eks. en god fastholdelsesindsats.
Sidstnævnte har ikke mindst årets prismodtager præsteret.
Således blev indstillingen motiveret ud fra en helt konkret hændelse, hvor en medarbejder efter at have fået konstateret en kritisk sygdom havde sagt op. I stedet for at acceptere opsigelsen, havde vognmandsforretningen tilrettelagt et fleksibelt arbejdsmiljø, så det for medarbejderen blev muligt at udføre opgaverne så godt og hyppigt som muligt. Endvidere blev en lastbil, der var udset til at blive solgt, bygget om, som medarbejderen fortsat kunne udføre sig job som chauffør.
- Vi har lagt vægt på, at I har ydet en ekstraordinær indsats og udvist stor kreativitet, så medarbejderne kunne bevare tilknytningen til arbejdsmarkedet, sagde Jan Voss Hansen, inden han overrakte prisen.
Egen drift
Det hører med til historien, at Abild Vognmandsforretning havde henvendt sig til kommunens handicapkonsulent i forhold til ombygningen af lastbilen. Vurderingen her var, at virksomheden sandsynligvis ville have være berettiget til at få økonomisk hjælp. Men da arbejdet allerede var gået i gang, kunne de ikke modtage støtte. Så både ombygningen og fastholdelsen af medarbejderen er foregået helt ud af eget initiativ og uden hjælp eller bistand fra kommunen, lyder konklusionen
Den sociale virksomhedspris uddeles af arbejdsmarkedsudvalget i samarbejde med "Partnerskabet for fremtidens arbejdskraft i Tønder Kommune".
Selv om de øvrige tre nominerede altså ikke vandt, gik de ikke tomhændet fra scenen. Dels fik de lang applaus fra salen, og som "trøstpræmier" var der både diplomer og kurve med gode sager.