Annonce
Haderslev

Vognsamling er på jagt efter blikfang

Slesvigske Vognsamling udstiller hestevogne, men der er også nogle andre effekter, som dette gamle skilt fra postvæsnet. Vognsamlingen er nu gået på jagt efter flere skilte til en udstilling, der får titlen "Blikfang". Arkivfoto: Jacob Schultz
En ny udstilling, der skal åbne i midten af maj, kommer til at handle om skilte. Vognsamlingen er på jagt efter farverige skilte fra fortiden i Haderslev og omegn.

Haderslev: Et kaffe-skilt fra købmanden, dækreklamen fra værkstedet, frisørmesterens åbningstider eller bagerens kringle.

Daniela Andersen fra Slesvigske Vognsamling er gået på jagt. I folks gemmer og samlinger. I midten af maj åbner Slesvigske Vognsamling på Simmerstedvej nemlig en ny udstilling med titlen "Blikfang". Udstillingen, der vil kunne ses til begyndelsen af efteråret, skal handle om de blikfang, som de forskellige forretninger og virksomheder fra gamle dage og indtil for cirka 50 år siden har gjort brug af i Haderslev og omegn.

- Vi har enkelte skilte i vognsamlingen, og jeg skal på museet og se, hvad jeg kan låne der. Men jeg vil meget gerne låne flere skilte, som jo udgjorde et blikfang på enhver butik eller ethvert værtshus. Emaljerede vejvisere, som pegede i alle retninger, med bynavne og kilometerantal. Advarselsskilte med mange og ofte lange tekster og meget andet sjovt og spændende, lyder det fra Daniela Andersen.

Hun forklarer, at der ofte var lagt mange farveglade og fantasirige detaljer i designet af skiltene, som i dag vækker mange minder blandt den ældre genration og som sætter gang i tanker og erindringer.

Annonce
Et lille skilt reklamerer for én af Haderslevs vognfabrikker. Har andre nogle skilte, der fortæller om vognfabrikker, vil vognsamlingen blive glad for at høre nærmere. Privatfoto

- Skiltene kendetegner en tid, der var meget anderledes end nutiden. Ren nostalgi og som for den yngre generation nok vil virke, som om det er lysår tilbage, siger Daniela Andersen.

Hun håber, at skiltenes ejere vil lege med og være med til at gøre skiltetiden levende igen ved at udlåne skiltene.

- Og det behøver ikke blot at være emaljerede, det kan sagtens også være papskilte, siger hun.

Hvis nogen har et skilt, de vil udlåne til Slesvigske Vognsamling, kan de kontakte Daniela Andersen på mailadressen

dana@haderslev.dk eller på telefonnummer 74347816.

Der hænger enkelte skilte i vognsamlingen, men der skal flere ind. Privatfoto
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kolding

Mere regn på vej: Beredskab holder ekstra øje med vandstand i Kolding efter oversvømmelser

Leder For abonnenter

JV mener: Først nu er Britta Nielsen dømt

Det har vakt berettiget opsigt, at det over en lang årrække lykkedes Britta Nielsen at stjæle over 100 millioner kroner, som ellers skulle være brugt til gavn for de svageste borgere i samfundet. Hvordan kunne en betroet offentligt ansat optræde så kynisk? Og hvordan kunne kontrolmekanismerne i en ellers gennemreguleret offentlig sektor svigte i så uhørt grad? Det er spørgsmål, mange danskere savner gode svar på. Og med god grund. For Britta Nielsen-sagen er sammen med andre statslige skandaler i de senere år med til at skabe tvivl om, hvorvidt vores samfund virkelig er så ukorrupt og velfungerende, som vi ellers godt kan lide at bryste os af. Desværre har Britta Nielsen også kunnet have oplevelsen af at være dømt på forhånd. Her er, hvad daværende socialminister Mai Marcado (K) sagde om Britta Nielsen i efteråret 2018 til Berlingske: - Man er virkelig gennemgående et dårligt menneske, når man vælger at stjæle fra den her gruppe. Så har man jo ingen moral og ingen nedre grænse for anstændighed. Mai Mercado havde fuldstændig ret i sin bedømmelse af Britta Nielsen. Men det var meget upassende, at hun stemplede Britta Nielsen som skyldig, inden retten havde talt. Det var en udtalelse, der formentlig er i strid med god forvaltningsskik, da Mai Mercado på det tidspunkt var minister og dermed havde et særligt ansvar. Såvel borgere, medier som politikere kan undervejs i en så omtalt sag som denne nemt komme til at bruge formuleringer, der reelt slår fast, at den mistænkte er skyldig. Men det er meget vigtigt, at vi holder fast i, at det kun er de uafhængige domstole, som kan frikende eller dømme en anklaget. Det skal også gælde for en gennemført kynisk svindler som Britta Nielsen. Selv om hun siden efteråret 2018 af de fleste har været opfattet som skyldig, var det først tirsdag klokken 16.30, at hun fik sin dom ved Københavns Byret. Mange vil nok mene, at hun havde fortjent en længere straf end de seks år og seks måneders fængsel, det blev til. Men det er ligegyldigt for Britta Nielsens sag, hvad den enkelte borger mener. Retten har talt, og sådan skal det være i et retssamfund.

Annonce