Annonce
Haderslev

Se alle billederne fra Vojens Høtte-optog

Ved optoget i Vojens hyldede den lokale virksomhed AS Tømrer den afdøde østrigske racerkører Niki Lauda og stillede op i røde kedeldragter og med en stor racerbil af træ. Det var 10. gang, AS Tømrer deltog i optoget. Foto: Jacob Schultz
Også i år bød Høtte-optoget på et væld af fantasifulde udklædninger og rekvisitter i alle størrelser. Vojens-virksomheden AS Tømrer hyldede den afdøde østrigske racerkører Niki Lauda og stillede op i røde kedeldragter og med en stor racerbil af træ.

Vojens: Det var en mildt sagt broget forsamling, der torsdag aften havde taget opstilling på parkeringspladsen ved Vojens Hallerne i Vojens.

Her stod en lang række virksomheder og foreninger fra hele Haderslev Kommune nemlig klar i yderst fantasifulde udklædninger til at deltage i det traditionsrige optog, der for længst er blevet en vigtig del af byens årlige Høtte-fest. Den fylder 50 år i år, og det var tydeligt, at deltagerne også i år havde sat fantasien i sving for at finde på så sjove, skøre og opfindsomme udklædninger som muligt.

Blandt deltagerne var Vojens-virksomheden AS Tømrer.

- Det er 10. gang, vi skal være med i optoget. Vi deltager, fordi vi synes, at det er megaskægt, fortalte indehaver Anders Sørensen, der havde selskab af godt en snes andre, primært medarbejdere.

- Og så er der en enkelt nabo og en af mine kammerater med, sagde den lokale tømrer.

Annonce
Høtte-optoget er en folkefest for alle aldersgrupper. Foto: Jacob Schultz

Niki Lauda som tema

De havde alle iklædt sig røde kedeldragter, der blandt andet var dekoreret med Ferrari-logoer og smileyer, og det var bestemt ikke tilfældigt. For AS Tømrer havde valgt den østrigske racerkører Niki Lauda som tema i årets optog.

- Han døde desværre i foråret, og så besluttede vi, at det skulle være ham, det handlede om. Efterfølgende gik vi i gang med at bygge en stor ”racerbil”, som egentlig bare er en stor sæbekassebil. Bortset fra dækkene består den udelukkende af træ, lød det fra Anders Sørensen.

AS Tømrer er to gange tidligere blevet kåret som vinder af Høtte-optoget – i 2014 og 2017.

- Det er selvfølgelig sjovt at vinde, men det er altså også sjovt bare at være med. Vi har blandt andet 150 kilo karameller, som vi deler ud på ruten, og bagefter er der jo fest i teltet. Det kan ikke være bedre, sagde Anders Sørensen.

Han havde ikke helt besluttet sig for, hvad der skal ske med den store sæbekassebil efter optoget.

- Vi har 10 års jubilæum i firmaet til næste år, så det kan være, at den skal bruges til noget i den forbindelse, sagde Anders Sørensen, inden han sammen med sine medarbejdere begav sig ud på den kilometerlange strækning for at vise racerbilen og de fantasifulde udklædninger frem og ikke mindst kaste godter ud til de mange, der traditionelt følger optoget.

Ruten gik, som det er tradition, fra Vojens Hallerne gennem Østergade og Vestergade for så at slutte på Høttepladsen.

Humøret var højt hos såvel deltagere i som tilskuere til optoget i Vojens. Foto: Jacob Schultz
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Stor ståhej for ingen krænkelse

Det er fastelavnstid og dermed højsæson for det at klæde sig ud, og hvis du tror, at det er sjov og ballade, har du sovet i timen. Udklædning tager man ikke let på i dag. Der er vildt mange hensyn, der skal tages. En god udklædning skal ikke bare være flot, sjov, vellignende eller godt tænkt. Den skal være politisk korrekt. Ve dig, hvis du begår en fejl. TV2-vært Mette Helena Rasmussen, mest kendt fra programmet Nybyggerne, tog et muslimsk tørklæde på og lagde et billede af sig selv på Instagram. Klar til fest. Så stod hun ellers for skud. Som var hun selve tønden til en fastelavnsfest, haglede slagene ned over hende. Hun blev kaldt racist. Hun blev kaldt dum. Hun skyndte sig at undskylde. Det er den typiske reaktion i sådanne sager. En hurtig undskyldning. Det var også sådan Canadas premierminister, Justin Trudeau, i efteråret, krisehåndterede, da et gammelt billede fra en udklædningsfest i 2001 dukkede op. Det viste ham som Aladdin med ansigtet malet brunt. Undskyld. Undskyld. At man tyr til undskyldning og tilbagetog, når uvejret rejser sig, er forståeligt. Kritikken er ofte overvældende, og stemplet Racist er voldsomt. Det ville dog være befriende om nogen turde møde larmen med et: Ti dog stille. Det er så uhyre let at blive krænket, og mange lever tilsyneladende deres digitale liv i en evig på jagt på sager, der kan stimulere raseriet, og det var lige præcis en sådan gruppe tapre netsoldater, som for i flint i kommentarsporet, da Mette Helena Rasmussen havde lagt sit billede på nettet. Programmet ”Kulturen på P1” undersøgte sagen, talte med en række muslimske kvinder – ikke en var provokeret eller krænket. Alle var derimod forbløffede over hele affæren. Det vil tynde så dejligt ud i krænkelsesdebatterne, hvis vi hver især nøjes med at blive krænket på egne vegne. Føler vi os alligevel draget til at tage en minoritet i forsvar, det behov kan opstå, vil det klæde engagementet, om vi sikrer os, at vores hjælp og indsats faktisk er efterspurgt af dem, vi har tænkt os at agere talsmænd for. Og er den ikke det: Så ti dog stille.

Annonce