Annonce
Haderslev

Vojens Taxi Service snød chauffør for godt 74.000 kroner i overtidsbetaling

Vojens Taxi og Trafikservice valgte kort før påske at acceptere et klageskrift i fuldt omfang, hvilket betød, at den 42-årige Morten Sørensen fik efterbetalt næsten 90.000 kroner. Foto: Jacob Schultz
Vojens Taxi og Servicetrafik, VTS, skulle for nylig have mødt en af sine tidligere chauffører i arbejdsretten i København, men i sidste øjeblik valgte firmaet at betale alt, hvad 3F havde krævet på vegne af chaufføren. Det tog dog to år.

HADERSLEV: Kort før påske valgte Vojens Taxi og Servicetrafik, VTS, at grave dybt i lommen og udbetale knapt 90.000 kroner til en tidligere chauffør samt en bod på 20.000 kroner til 3F for overtrædelse af overenskomsten. Det havde virksomheden ellers afvist i næsten to år. Men fredagen før virksomheden om mandagen skulle stå til regnskab i arbejdsretten i København, valgte den i stedet at betale det krav, der var rejst.

Det var fagforbundet 3F, der havde rejst kravet på vegne af et medlem, den 42-årige Morten Sørensen. Han havde allerede i marts 2019 gjorde VTS opmærksom på, at han ikke havde fået den løn, han havde krav på, fordi virksomheden undlod at udbetale overtidsbetaling.

Af en lydoptagelse fremgår det, at en højtstående medarbejder i virksomheden i marts 2019 sagde til Morten, at virksomheden ikke betalte overtidsbetaling. Overarbejde ville blive betalt med grundlønnen på 149,70 kroner, og hvis det var chaufførens indstilling, at han ville have overtidsbetaling, så ville firmaet sørge for, at han ikke fik ekstra timer.

Annonce

Bortvist og fyret

Morten Sørensen kunne imidlertid godtgøre, at han i det forgangne år havde haft overarbejde, og i overenskomsten fremgik det ganske tydeligt, hvornår overarbejde udløste ekstra tillæg, og hvor meget det udløste. Den ledende medarbejder lovede at kigge nærmere på sagen.

Dagen efter rejste Morten på ferie, og mens han sad på Kreta, fik han en opringning fra en anden ledende medarbejder i VTS. Han sagde, at en vagtlæge havde klaget over chaufføren, fordi han under en kørsel havde klaget over forholdene ved VTS, og de var derfor nødt til at bortvise ham. Da Morten vendte hjem fra ferien, fik han derfor en fyreseddel i stedet for en vagtplan.

Den 42-årige mener, sagen om bortvisning i virkeligheden handlede om, at virksomheden ville af med ham, fordi han insisterede på, at overenskomsten skulle følges.

- Det er i hvert fald tankevækkende, at den sag kom frem få dage efter, jeg havde rejst problemet med overtidsbetaling. Og så mens jeg sad på Kreta. Det var så uanstændigt, siger chaufføren, der i dag har fået et nyt job, som han er glad for. Det er også årsagen til, at han ikke står frem med navn og ansigt.

Annonce

Ubegrundet bortvisning

Chaufførens fagforening, 3F, fandt bortvisningen og fyringen ubegrundet, og det gav højesteretsdommer Poul Dahl Jensen, der agerede nævnsformand og opmand i afskedigelsesnævnet, chaufføren og 3F medhold i. Han fik derfor en erstatning for usaglig bortvisning og uberettiget fyring.

Den sag blev ret hurtigt afgjort, til gengæld tog det næsten to år at få sagen om overtidsbetalingen afgjort.

Morten Sørensen havde ellers været klar til at møde VTS i arbejdsretten, fordi for ham handlede det om meget mere end pengene:

- Det har virkelig taget psykisk hårdt på mig at måtte gennem den her kamp, men jeg synes ikke, det kan være rigtigt, at de kan behandle deres medarbejdere på den her måde. Jeg er helt sikkert ikke den eneste, der er blevet snydt af firmaet. Det ved jeg, at jeg ikke er.


Det har virkelig taget psykisk hårdt på mig at måtte gennem den her kamp, men jeg synes ikke, det kan være rigtigt, at de kan behandle deres medarbejdere på den her måde

Morten Sørensen


Annonce

En personalesag

Henning Schrøder, der er direktør for VTS, ønsker ikke at udtale sig om sagen. Han mener, den er endt med et forlig.

- Det er en gammel sag, der har været en uenighed, vi har indgået et forlig, og så er der ikke mere i den.

- Men I tiltrådte først klageskriftet to dage inden, I skulle i arbejdsretten, hvorfor det?

- Man skal altid arbejde på at få et forlig, og det tog sin tid, men nu fik vi det.

- Den anden side opfatter det nu ikke som et forlig. De mener, at I har accepteret deres klageskrift i fuldt omfang i og med, I har betalt alt, hvad de har bedt om. Og i og med I har accepteret klageskriftet, har I også erkendt at have overtrådt overenskomsten, hvad siger du til det?

- Altså når den ikke når i arbejdsretten, så er det jo et forlig. Men det er en personalesag, og den vil jeg ikke udtale mig om.

- Altså når jeg indgår et forlig, så plejer jeg at få noget til gengæld, det har I jo ikke fået?

- Vi vurderede, at vi havde fået sagen så langt, som vi kunne. Men det er en personalesag.

- Hvordan har du det så med, at den her lydoptagelse med en af jeres ledende medarbejdere,  gør det klart, at overtid er interessetid?

- Jeg er ikke bekendt med nogen lydoptagelse, og der er indgået et forlig.

- Morten Sørensen, som I skulle have mødt i arbejdsretten mener, at han langt fra er den eneste, der er blevet snydt for overtidsbetaling, hvad siger du til det?

- Det må stå for hans regning.

- Han mener også, han blev bortvist, fordi han havde gjort opmærksom på, at han ikke fik den rette løn?

- Altså det er en personalesag, og jeg har ikke mere at sige. Der er indgået et forlig, og længere er den ikke.

- Er der andre chauffører i samme situation?

- Ikke mig bekendt, ikke med det her forhold.

- Når du siger ikke med det her forhold, så kan jeg ikke lade være at spørge: Er der andre forhold?

- Ikke mig bekendt.

Annonce

Bevidst overtrædelse

Jørn Hedengran, der er 3F’s forhandlingssekretær, er tilfreds med udfaldet.

- VTS har valgt at tage klageskriftet til genmæle, det vil sige at acceptere det, og det kan jeg kun være tilfreds med. Vores medlem får nu sit fulde tilgodehavende, og virksomheden har jævnfør klageskriftet erkendt de skærpende omstændigheder, siger Hedengran, og henviser til at det af klageskriftet fremgår, at 3F mener, at Mortens opgørelse viser, at der ikke blot var tale om gentagelsestilfælde, men en bevidst overtrædelse af overenskomsten.

Kort om efterbetalingen

Udbetalingen på knapt 90.000 kroner dækkede 74.290 kroner i overtidsbetaling plus renter, feriepenge, løn, særlig opsparing og pension.

Derudover skulle VTS betale 20.000 kroner til 3F for at have overtrådt overenskomsten.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Kolding For abonnenter

Steen havde job, kone, børn og hus - men røg på flasken: Nu bor han på forsorgshjem og forsøger at komme ud af sit misbrug

Esbjerg

Esbjergenser har tilbragt natten på stationen: Råbte efter politiet og slog betjent i ansigtet

Kolding

25-årig anholdt i Kolding: Råbte 'kakerlakker' efter politiet

Annonce