Annonce
Tønder

Voksen vaskebjørn afsløret tæt på Rømødæmningen: Kæmpe plage syd for grænsen

Denne voksne vaskebjørn blev afsløret af et vildtkamera mandag morgen tæt på Rømødæmningen. Reguleringsjæger Jørn Bøgen er 100 procent sikker på, at det er en vaskebjørn. Vaskebjørnen er ligesom mårhunden invasiv og stærkt uønsket i den danske natur. Privatfoto: Jørn Bøgen
En vaskebjørn er blevet afsløret af et vildtkamera tæt på Rømødæmningens fastlandsside. Reguleringsjæger frygter, at den invasive og stærkt uønskede vaskebjørn er ved at finde fodfæste på egnen.

SKÆRBÆK: Tidligt mandag morgen klokken 01.35 i sidste uge, tog et automatisk vildtkamera et billede af en vaskebjørn. Vildtkameraet står ved Rømødæmningen på fastlandssiden, og billedet af vaskebjørnen giver ikke anledning til glade miner hos reguleringsjæger Jørn Bøgen. For ligesom fætteren mårhunden, er vaskebjørnen invasiv og dermed stærkt uønsket i den danske natur.

Vaskebjørnen er stort set altædende og den er både en habil svømmer og kan klatre i træer. Dermed er stort set alle smådyr og fugle i fare for at blive fortæret af den ellers nuttet udseende bjørn. Men her stopper ulykkerne ikke.

- Vaskebjørnen er bærer af en spoleorm, der kan smitte mennesker. Hvis man bliver smittet, flytter spoleormen rundt i kroppen, hvor den søger opad. Til sidst havner den i hovedet, og bæreren kan få lammelser, kramper og i værste fald afgå ved døden, siger Jørn Bøgen, der er reguleringsjæger i hele Tønder Kommune.

Annonce
Så sød og uskyldig ser den ud. Men den er stærkt uønsket i den danske natur, vaskebjørnen. Arkivfoto: Yilmaz Polat

Vaskebjørn i villakvarter

For Jørn Bøgen er der ingen tvivl om, at den fotogene vaskebjørn er kommet ind i landet fra syd. For seks år siden blev der i Tyskland skudt 100.000 vaskebjørne. Det tal var sidste år vokset til 172.000 vaskebjørne, oplyser Jørn Bøgen.

At vaskebjørnen er ved at bide sig fast i Danmark, dokumenteres af to ungdyr, der sidste efterår blev fundet kørt ned ved henholdsvis Rejsby og Hviding. Ligeledes blev en vaskebjørn spottet - og fotograferet - i et villakvarter i Tønder. Her forsøgte man med en fælde - uden held - sidste efterår at fange dyret.

Forrige år blev en vaskebjørn set på et vildtkamera i Draved Skov, og der er tidligere blevet skudt et eksemplar tæt på Løgumkloster.

Plage i Tyskland

Mens jægerne har god viden om mårhunden, så kniber det mere med vaskebjørnen. Således ved Jørn Bøgen ikke med sikkerhed, hvilken foderblanding man kan lokke dyret i en fælde med. Derfor vil han ty til erfaringerne syd for grænsen, hvor man har erfaringer med at skyde og fange vaskebjørne.

Jørn Bøgen frygter, at kampen mod vaskebjørnene i Sønderjylland bliver tabt ligesom det er sket med mårhunden.

- Vi skal passe på, at vi ikke kommer bagud fra starten ligesom med mårhunden.

Som allerede skrevet, så nedlægges der mange vaskebjørne i Tyskland, hvor den nuttede bjørn med briller er så fingernem, at folk må sætte låse på skraldespande og udhuse, fordi den formår at bryde ind stort set overalt.

- Den er en stor plage i Tyskland, konstaterer Bøgen.

Spoleorm og rabies

Ikke nok med, at vaskebjørnen er til fare for eksisterende smådyr, så er den også i direkte konkurrence om maden med naturligt forekommende dyr som ilder, ræve, husmår og lækat.

- Vaskebjørnen truer biodiversiteten, den kan have rabies og den frygtede spoleorm, og så klarer den sig bedre end mårhunden, siger Jørn Bøgen om vaskebjørnen, der får et kuld hvalpe bestående af 2-6 unger hvert forår.

Hvis man ser eller observerer en vaskebjørn, så er man velkommen til at kontakte Jørn Bøgen. Han har telefon 2142 1551.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sydjylland

Oprydning ved Danfoss-giftstrand kan koste op mod 140 millioner kroner

Annonce