Annonce
Esbjerg

Vold i 0.-2. klasse: Lille hård kerne står bag vold mod lærere

På Præstegårdsskolen i Esbjerg er man fast besluttet på at tage hånd om de problemer, skolen bøvler med blandt eleverne i de yngste klasser, hvor skældsord og fysisk vold mod lærerne er blevet hverdag. Arkivfoto

Sidste skoleår var der 75 indberetninger om vold mod lærere på Præstegårdsskolen, og det er ifølge skolelederen ganske få børn, der har stået bag voldstilfældene. Voldelig adfærd i indskolingen er et stigende problem, erkender Steffen Lawaetz.

Annonce

Esbjerg: Det er en lille hård kerne på fem elever, der står bag størstedelen af de mange tilfælde af vold af fysisk og verbal karakter mod lærere på Præstegårdsskolen i Esbjerg.

Det fortæller skoleleder på Urban, Steffen Lawaetz.

- De 75 tilfælde af fysisk eller verbal vold er fordelt på mellem 10 og 15 elever, og af dem er det cirka en håndfuld elever, der tegner sig for langt størstedelen. Der er tale om 42 tilfælde af fysisk vold og 29 tilfælde af verbal vold, og så er seks kategoriseret som andet, oplyser Steffen Lawaetz.

Og sanktionsmulighederne er begrænset til, at en elev kan blive bortvist i sammenlagt fem dage på et skoleår.

- Ellers kan man indstille eleven til visitering til et specialtilbud, og der er nogle af de elever, der har stået bag størstedelen af voldstilfældene, det er sket for, siger Steffen Lawaetz.

Både fysiske og verbale krænkelser

I alt 75 gange gik en lærer for de yngste klasser (0.-2. klasse) på Præstegårdsskolen til sin tillidsmand og fik indberettet en situation til Arbejdstilsynet i skoleåret 2017/18.

Ud af de 75 tilfælde var der i 42 af tilfældene tale om fysisk vold som for eksempel slag, spark og spyt, mens de 29 af tilfældene handlede om verbale krænkelser, som for eksempel at blive kaldt "Fede luder" eller "Dumme svin". De sidste seks anmeldelser er angivet som "andet" og dækker over forskellige andre krænkelser.

En indberetning skal laves, når læreren har været udsat for et urimeligt angreb fra en elev, enten verbalt eller fysisk, som er imod reglerne, og hvor læreren typisk er påvirket bagefter.

Annonce

Eksperiment

En meget stor del af tilfældene har fundet sted i indskolingsklasserne, hvor eleverne er mellem 6 og 9 år gamle, og de 75 tilfælde er alle på almenområdet, det vil sige, at specialtilbuddene er ikke medregnet. Som udgangspunkt begynder næsten alle elever i indskolingen på almenområdet

Og det kan være en del af forklaringen, erkender skolechef Bo Meldgaard.

- Når eleverne spytter eller slår er vi jo helt ude på overdrevet, og sådan skal det ikke være, og vi er også nødt til at sige, at der er nogle af de her børn, der ikke er i det rigtige skoletilbud. Det skal vi være skarpere på at sige. Men omvendt har vi også børn, som profiterer af, at de lige får lov at starte på almenområdet, og så ser vi om det går. Det er også det, indskolingen er. Det er lidt et eksperiment. Kan vi lykkes med at få det her barn på almenområdet, eller er det et specialtilbud, som måske er det rigtige for vedkommende? siger Bo Meldgaard.

Annonce

Ingen morgenmad

Årsagen til, at der på bare ét skoleår kan ske 75 indberetninger om fysisk eller verbal vold til Arbejdstilsynet, finder Bo Meldgaard i, at flere elever med dårlig adfærd er startet på skolen i de seneste år. Der er sket en forandring, hvor eleverne - og i nogle tilfælde også forældrene - viser mindre respekt over for lærerne og skolen.

- Jeg vil lige understrege, at ud af vores 330 elever på skolen er det jo en mindre gruppe, der er problemer med. Men ingen tvivl om, at det kan mærkes, at skolen ligger i et boligområde, som ikke er ressourcestærkt. Her er elever, som kommer i skole uden morgenmad, og hvem ville så ikke reagere voldsomt? Der er også elever fra så udfordrede familier, at det er et succeskriterium alene at kunne møde op hver dag. Det er den virkelighed, vores lærere og pædagoger på Præstegårdsskolen arbejder i, og her har vi en ny situation, hvor nogle elevers adfærd er blevet værre end tidligere, siger Bo Meldgaard.

Men har I ikke været for lang tid om at sætte ind?

- Nej, for vi har jo arbejdet med den her problematik, længe før den kom i medierne. Det er ikke nyt for os. Og vi arbejder hårdt på nogle nye indsatser, siger skolelederen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sønderborg

Beboere i den hårde ghetto: Vil ikke stemples som dovne og kriminelle

Sønderborg For abonnenter

Kommentar: Giv dispensation til Sønderborgs hårde ghetto

Trekantområdet

Finlandsparken er ikke længere en ghetto: Men corona sætter en stopper for festen

Annonce