Annonce
Tønder

Voldsom brand: Morgenfrisk hjemmehjælper slog alarm

Flere affaldscontainere under halvtaget var smeltet og brændt helt væk. Varmeudviklingen var så voldsomt, at murværket revnede, fortæller den lokale afdelingsleder Henning Thomsen. Foto: Uwe Iwersen

En halv snes containere ved en boligblok i Toftlund stod nytårsmorgen pludselig i lys lue. Politiet tror, at årsagen skyldes fyrværkeri. Lokal afdelingsleder har en anden mistanke.

TOFTLUND: Med 402 udkald og udrykninger var 2018 et travlt år for brand- og beredskabsfolkene i Tønder Kommune. Tendensen synes af fortsætte. Det nye år var kun seks timer og syv minutter gammel, inden årets første alarmering klikkede ind. Den kom fra en morgenfrisk hjemmehjælper i Toftlund. Hun havde opdaget en brand ved boligblokken ved Elmevej 24.

- Det lugtede mærkeligt at plastik. Så så jeg noget lys, og så opdagede jeg, at det brændte. Og det gik bare stærkt.

Sådan fortæller kvinden, der ikke ønsker sit navn frem, om branden i en række affaldscontainere, der på rad og række under et halvtag i boligblokkens sydvendte side. Ilden fik fat i tagkonstruktionen, og så slog flammerne op af husmuren. Varmeudviklingen havde været så voldsomt, at murværket var revnet flere steder.

De frivillige brandfolk fra Toftlund var hurtigt på pletten. Faktisk var ilden slukket, inden indsatsleder Per Frandsen, Brand & Rednings Sønderjylland, med fuld udrykning var nået fra Tønder til Toftlund.

Annonce

Jeg kan ikke sige det med sikkerhed, men for mig at se, er det mærkeligt, at branden tydeligvis starter i den container længst fra indgangen.

Henning Thomsen, lokal afdelingsleder på Elmevej, Toftlund
Henning Thomsens handicapcykel stod på den udvendige side af det ny ødelagte container-skur. Alligvel smeltede flere af cylens vitale dele. Foto: Uwe Iwersen

Brandårsag

Politiet sendte en patrulje til brandstedet. Ifølge vagtchef Erik Lindholdt fra Syd- og Sønderjyllands Politi, Esbjerg, skyldes branden efter alt at dømme fyrværkeri. På den baggrund er sagen henlagt og brandstedet frigivet.

Politiets vurdering er den lokale afdelingsleder af Toftlund Andelsboligforening, Henning Thomsen, ikke helt enig i.

- Jeg kan ikke sige det med sikkerhed, men for mig at se, er det mærkeligt, at branden tydeligvis starter i den container længst fra indgangen, hvor der var pap, og ikke den container i den modsatte ende, hvor vi havde smidt resterne af fyrværkeri, der var blevet fejet sammen. Jeg tror, der er en, der har antændt papcontaineren med vilje, siger han.

Selv om han er en af dem, der bor tættest på brandstedet, opdagede Henning Thomsen hverken branden eller brandfolkenes slukningsindsats. Han vågnede først, da hjemmehjælperen ringede.

Tagkonstruktionen over container-skuret stod i lys lue, da brandfolkene nåede frem. Foto: Uwe Iwersen

Cykel ødelagt

Ud over 10 containere og tagkonstruktionen ødelagde branden også afdelingslederens handicapcykel, som han har fået stillet til rådighed fra kommunen. Cyklen stod på den udvendige side af container-skuret. Varmeudviklingen fra branden var så voldsom, at vitale del af cyklen simpelthen smeltede.

- Jeg ville faktisk havde sat den ned i vores kælder. Men den er for tung for mig, og så kom jeg fra det, fortæller Henning Thomsen.

Tirsdag morgen, da lyset brød frem, var han blandt de første til at tilse brandstedet og tage nogle fotos, som skulle sendes til boligforeningens bestyrelse og daglige ledelse. Og mens der endnu lugtede fælt af brændt plastik og affald, kunne Henning Thomsen trøste sig med, at intet er så skidt, at det ikke er godt for noget.

- I sommeren var der flere, der klagede over, at vore containere stank. Nu får vi da nogle nye, sagde han.

Foto: Uwe Iwersen
Annonce
Forsiden netop nu
Kommentar For abonnenter

Kommentar: Et ja er et ja og binder alle partier i et forlig

Seks partier står bag. Seks partier fra Dansk Folkeparti til SF gik sammen og fik forhandlet et budget hjem – fint og uden de store problemer i øvrigt. For modsat naboerne i Haderslev og større kommuner som Kolding og Esbjerg er der styr på økonomien i Aabenraa. Ikke store og uhyggelige besparelser på børn, unge og ældre her. Tværtimod blev der råd til blandt andet at give skolerne lidt ekstra. Det var dog også helt nødvendigt. Penge til de ældre var der ikke, og det har fået kommunens seniorråd til i et høringssvar til budgettet at komme med dette krav til politikerne: Send flere penge, tak. ET NATURLIGT KRAV, for det er jo nærmest det, rådet er dannet for. At skabe så gode betingelser for kommunens ældre som muligt. Herunder at forlange flere penge i forbindelse med budgetforhandlinger. Kravene bliver ikke efterkommet, selv om byrådets populist par excellence, viceborgmester Ejler Schütt, selvfølgelig ikke kunne dy sig. Jamen, det må vi da se på, lød det sammenfattende fra DF’eren til jv.dk og JydskeVestkysten i begyndelsen af ugen, da vi skrev om Seniorrådets ønsker, og han understregede sin pointe ved at foreslå et møde i forligsgruppen inden for et par uger. Hvorfor sige nej til politisk sympati fra nogle vælgere, når muligheden nu bød sig? Nej vel, dertil er Ejler Schütts politiske næse alt for veludviklet. TIL GENGÆLD VAR der ikke megen respekt eller sympati at hente hos borgmester Thomas Andresen (V). – Undskyld mig, men hvor skal pengene komme fra, lød det nærmest arrigt fra borgmesteren, der bestemt ikke ser nogen anledning til at indkalde forligspartierne igen. Socialdemokratiets nye gruppeformand og nyudnævnte borgmesterkandidat, Erik Uldall Hansen, lod sig ikke friste. Også han står bag det forlig, partiet har givet og taget i. Selvfølgelig gør han det. – Vi har valgt, at børnene og folkeskolerne skulle have, sagde Uldall Hansen som begrundelse. Godt for det. Et ja er et ja, og et forlig er et forlig. Det ville tendere det useriøse at genåbne budgettet, blot et par uger efter det blev underskrevet, fordi man lige kom i tanke om, at der var nogle vælgergrupper, der ikke havde fået. Som om de var glemt. SÅDAN KAN DET POLITISKE arbejde ikke foregå. Nok er den økonomiske situation i Aabenraa fin, nok er der råd til lidt ekstra i 2020, men Aabenraa var for omkring et årti tilbage igennem store og voldsomme besparelser, og en gentagelse af dengang ønsker ingen i byrådet. Slet ikke ved at ødsle i gode tider. Derfor får Seniorrådet et klart nej til sine ønsker om flere penge. Og Schütt må naturligvis stå bag det forlig, han på sit partis vegne har indgået med Venstre, Socialdemokratiet, Slesvigsk Parti, De Konservative og SF. Eller vælge at træde helt ud. Borgmesteren behøver ikke DF’s stemmer i byrådssalen. Men så langt går Ejler Schütt selvfølgelig ikke, og det var heller ikke tanken bag hans udmeldinger. Han fiskede såmænd bare efter lidt sympati. GOD WEEKEND

Annonce