Annonce
Udland

Naturbrand på størrelse med Fyn eskalerer nord for Sydney

Stringer/Reuters
2000 brandfolk kæmper mod forværrede brande i New South Wales, mens en dyne af røg har lagt sig over Sydney.

Forholdene er blevet forværret i den australske delstat New South Wales, hvor knap 150 brande hærger.

Natten til fredag dansk tid er halvdelene brandene ikke under kontrol. Det oplyser brandmyndighederne i delstaten på Twitter.

Fredag morgen lokal tid har brandvæsenet erklæret "emergency warning" ved ni brande i delstaten, hvilket er det højeste advarselsniveau.

De forværrede forhold skyldes ifølge brandmyndighederne høje temperaturer og stærke vinde fredag lokal tid. Det skriver BBC.

En række af de mest voldsomme brande befinder sig i områderne nord for Sydney.

Her har flere store brande fredag morgen lokal tid udviklet sig til en "megabrand", der dækker mere end 3000 kvadratkilometer.

Det svarer til størrelsen på Fyn.

- Brandene har potentiale til eller ventes at sprede sig østpå, hvilket desværre nærmer sig mere befolkede områder, advarer delstatens brandkommissær, Shane Fitzsimmons, ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Omkring 2000 brandfolk kæmper mod brandene, som siden torsdag er eskaleret i størrelse og antal.

Delstatens premierminister, Gladys Berejiklian, understreger over for The Guardian, at de nuværende brande er usædvanlige.

- Normalt når vi er gået ind i sommermånederne, har brandene været udelukkende i den nordlige del af New South Wales, men det, som vi har set denne uge, er, at vores ressourcer skal strække sig over hele kystlinjen, siger hun.

- Vi har også set brandene komme meget tæt på tætbefolkede områder. Både på den sydlige kyst, midt på kysten og selv på omegnen af Sydney.

Mere end 1,6 millioner hektar land er allerede blevet ødelagt af flammerne i delstaten.

Røgen fra brandene har medført sundhedsfarlig luftforurening flere steder i delstaten, herunder i områderne omkring Sydney. Det oplyser de lokale myndigheder på Twitter.

Siden mandag har et tykt tæppe af røg således lagt sig over den kendte storby.

- Sydney kvæles, mens delstaten brander, lyder det på forsiden af avisen The Sydney Morning Herald fredag morgen lokal tid.

Ifølge brandmyndighederne ventes det, at røgen vil blive liggende et godt stykke tid endnu.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Dronningens jernnæve

Der er nærmest altid uro i det engelske kongehus, og den seneste tid har uroen haft den iltre prins Harry som omdrejningspunkt. Prins Harry er bror til prins William, der en dag bliver konge, og yngste søn af prins Charles og prinsesse Diana, og sammen med sin kone, den borgerligt og amerikansk fødte hertuginde Meghan, ønsker han at trække sig som såkaldt seniormedlem af kongefamilien. Det er blandt andet ønsket om mere privatliv, der har bragt det unge ægtepar på disse tanker. Den engelske dronning Elisabeth har reageret ved at efterkomme parrets ønske, men samtidig også frataget dem retten til at kalde sig "kongelige højheder", frataget dem retten til at modtage apanage ligesom de to skal tilbagebetale cirka 20 millioner kroner for den nylige renovering af deres residens Frogmore Cottage. Der er langt fra det engelske til det danske kongehus, men dronning Elisabeths beslutning virker klog. Selv om man som kongelig er født ind i en særlig skæbne, er der historisk flere eksempler på, at medlemmer af forskellige kongehuse har frasagt sig disse nedarvede privilegier. I England synes dronningens holdning klar: Hvis du ikke vil arbejde som kongelig, får du heller ikke løn som kongelig. Dette spørgsmål kommer vi uden tvivl også til at diskutere inden længe her i Danmark, idet der i kongehuset lige nu er usædvanligt mange børn. En del af disse vil formentlig heller ikke som voksne kunne fylde en tilværelse ud inden for kongehuset, og derfor vil den til den tid siddende regent i samråd med regering og Folketing skulle træffe beslutninger i samme boldgade som dronning Elisabeths. Et kongehus med nedarvede privilegier er egentlig som konstruktion en anakronisme, men da eksempelvis det danske kongehus nyder massiv folkelig opbakning, er det i praksis en ganske demokratisk indretning. Imidlertid hviler en del af populariteten utvivlsomt på en bred accept af forholdet mellem aflønning og indsats, og her er det klart, at medlemmer af kongehuset for at få apanage skal arbejde for pengene.

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];