Annonce
Læserbrev

Voldsomme gener og villighed til løsning

Læserbrev: Det flotte og interessante museum giver hovedbrud. Den oprindelige tilladelse er desværre ikke gennemtænkt, stort fokus på historiske minder, en verdenskendt arkitekt og en alt for lille mulighed for at besøge stedet, en bil pr. cirka to gæster!

Naboerne har under byggeriet og efter færdiggørelsen store gener af den nye nabo.

- Kørsel til og fra den midlertidige parkeringsplads på Gl. Mælkevej med støv og støj og ikke mindst rystelser i husene, når de store busser passerer forbi. Ulovlig parkering foregår løbende, også ad den lille grusvej bl.a. for at holde i skygge – en opgave for politiet.

- Indkigs problemer og støj fra folkevandringer både på grusvejen og ad den såkaldte trampesti – der nu er forvandlet til et bredt åbent sår i landskabet.

- Støj og uro fra de mange gæsters færdsel omkring museet. Vestenvinden bærer gæsternes tale uafbrudt ned til sommerhusene og deres gæster. Seneste plage er hundeglam i timevis fra de efterladte hunde.

- Naturforandringerne er voldsomme. Fra at bo i et fredeligt område med vild natur omkring sig (harer, råvildt, markfirben, hugorme, rigt fugleliv) befinder vi os i noget der ligner en gold krigszone.

Varde kommune og Varde Museum har ansvaret og magten. Skal vi køres ned af den kampvogn?

Løsningen at placere parkeringspladsen lidt ned ad Tane Hedevej giver lidt øget afstand, koster lidt mere, men den er fremtidssikret og generer ingen. Eksempelvis giver et lille minitog mellem museum og p-plads i højsæsonen mulighed for en udvidet oplevelse.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

JV mener om flystøj: Det kan staten ikke være bekendt

Det er en urimelig behandling, mange af naboerne til de kommende F-35 kampfly i Skrydstrup har udsigt til at få. Fredag præsenterede et bredt politisk flertal en aftale, som vil koste skatteyderne 250 millioner kroner i forskellige former for kompensationer til de støjramte naboer. Det er i sig selv mange penge, men det er dog kun godt en procent af det beløb, som staten bruger på selve købet af de 27 nye fly. Når man køber fly for 20 milliarder kroner, skal man også være parat til at betale en anstændig pris for at undgå, at naboer kommer i økonomisk klemme, fordi deres boliger vil falde i værdi. Man kan af gode grunde ikke på forhånd vide, hvad det værditab bliver, og derfor kan der ikke på nuværende tidspunkt afsættes et fast beløb. Men det gør det politiske flertal i en aftale, der ud over at være for nærig også er alt for firkantet. Staten vil tilbyde 117 boligejere tættest på flyvestationen, der bor i en såkaldt rød zone, at de kan få opkøbt deres ejendom. Til gengæld er der cirka 1500 beboere i en såkaldt gul zone lidt længere væk, som kun vil blive tilbudt en støjsikring til 70.000 kroner. Forsvarsminister Trine Bramsen (S) forsvarer sig med, at der ikke er juridisk grundlag for at udbetale erstatning for det værditab, der måske vil blive på grund af den forøgede flystøj. Men så må det politiske flertal træde i karakter som lovgivere og sørge for, at dette juridiske grundlag bliver skabt. Det må selvfølgelig ikke blive et tag selv-bord for husejere, der bare vil kunne påstå, at de har fået et kæmpe værditab og derfor skal have en erstatning. Det skal være en uvildig instans, som konkret skal vurdere, om ejendommene i området kommer til at tabe mere i værdi, end de måske ellers ville have gjort, hvis der ikke var købt nye kampfly. Det vil betyde, at staten ikke på forhånd kan vide, hvad udgiften til at dække naboernes tab bliver. Men det er en regning, alle skatteydere må være parat til at betale.

Danmark

Agnes er dybt skuffet over flyerstatning: Det er fuldstændig uanstændigt

Danmark

Endelig plan for millionerstatning er landet: Støjramte F-35-naboer kan få 70.000 kroner i hånden

Annonce