Annonce
Læserbrev

Voldsomme gener og villighed til løsning

Læserbrev: Det flotte og interessante museum giver hovedbrud. Den oprindelige tilladelse er desværre ikke gennemtænkt, stort fokus på historiske minder, en verdenskendt arkitekt og en alt for lille mulighed for at besøge stedet, en bil pr. cirka to gæster!

Naboerne har under byggeriet og efter færdiggørelsen store gener af den nye nabo.

- Kørsel til og fra den midlertidige parkeringsplads på Gl. Mælkevej med støv og støj og ikke mindst rystelser i husene, når de store busser passerer forbi. Ulovlig parkering foregår løbende, også ad den lille grusvej bl.a. for at holde i skygge – en opgave for politiet.

- Indkigs problemer og støj fra folkevandringer både på grusvejen og ad den såkaldte trampesti – der nu er forvandlet til et bredt åbent sår i landskabet.

- Støj og uro fra de mange gæsters færdsel omkring museet. Vestenvinden bærer gæsternes tale uafbrudt ned til sommerhusene og deres gæster. Seneste plage er hundeglam i timevis fra de efterladte hunde.

- Naturforandringerne er voldsomme. Fra at bo i et fredeligt område med vild natur omkring sig (harer, råvildt, markfirben, hugorme, rigt fugleliv) befinder vi os i noget der ligner en gold krigszone.

Varde kommune og Varde Museum har ansvaret og magten. Skal vi køres ned af den kampvogn?

Løsningen at placere parkeringspladsen lidt ned ad Tane Hedevej giver lidt øget afstand, koster lidt mere, men den er fremtidssikret og generer ingen. Eksempelvis giver et lille minitog mellem museum og p-plads i højsæsonen mulighed for en udvidet oplevelse.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Skampletten i Vejen

I Vejen ligger der en vej, som ingen har kunnet bruge i nu et år. 22. oktober er det nøjagtig ét år siden, at landmanden Martin Lund Madsen kørte bigballer og andet ind på Skovgårdsvej, der blev anlagt på hans jord, og spærrede den. Han har Højesterets ord for, at Vejen Kommune brugte den forkerte lovgivning til at ekspropriere den nødvendige jord til vejen, og med kommunens kritisable forvaltning in mente spærrede han altså det sorte asfalttæppe. Lige nu betaler borgerne i den nærliggende by Askov en meget høj pris for dette morads, for konsekvensen af lukningen er blandt andet, at tonstunge entreprenørmaskiner tvinges ind gennem byen til stor fare for bløde trafikanter. Spørgsmålet er, hvor længe vi skal være vidner til denne helt urimelige gidseltagning? Vejen Kommune er helt rigtigt blevet kritiseret for en amatøragtig sagsbehandling. Den private ejendomsret er ikke ukrænkelig, her er Grundloven meget klar. Når hensynet til almenvellet taler for det, kan man ekspropriere borgernes private ejendom, men man må synes, at det offentlige skal forberede sig bedre, end Vejen Kommune har gjort i den aktuelle sag. Ikke alene har man spildt skatteydernes penge, man har på et fejlagtigt grundlag foretaget en ekspropriation, der ikke var lovmedholdelig. Det er en skandale. Men man må også samtidig sætte kritisk lys på landmand Martin Lund Madsens rolle, for han er en del af gidseltagningen. Det vil være mærkeligt, hvis ikke Vejen Kommune får lov at ekspropriere til den allerede anlagte vej, hvis ellers man kan få gjort sit forarbejde ordentligt, for selvfølgelig skal det offentlige kunne anlægge veje, når behovet er tilstrækkeligt stort. Men det kommer til at tage år, hvis også denne proces - nu efter den rigtige lovgivning - skal hele retssystemet igennem, som man må forvente, at Martin Lund Madsen vil trække den, og imens holdes et helt samfund som gidsel. Skal det virkelig kræve ofre, før man som voksne mennesker sætter sig og forhandler en løsning på plads?

Danmark

I Nordjylland har de flyttet et fyrtårn: Men det er ikke første gang, en fantastisk flytning vækker opsigt

Annonce