Annonce
Esbjerg

Voldsomme plejehjemsbeboere udløser millionregning: Plejere risikerer at blive truet eller slået på

Med ekstra plejere kan de ældre på plejecentret for mere hjælp og tilspidsede situationer kan undgås. Fotoet er et arkivfoto og ikke fra Fanø Plejecenter. Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Flere beboere på Fanø Plejecenter er opfarende, verbalt aggressive eller fysisk udadreagerende. Næsten dagligt oplever medarbejdere at blive råbt ad, truet eller direkte slået på. Det udløser en stor regning til ekstra medarbejdere.

Fanø: Svært demente ældre og beboere med handicap på Fanø Plejecenter i Nordby udløser en ny millionregning til Fanø Kommune.

Døgnet rundt er der brug for tre ansatte på arbejde, for at de demente beboere kan få en tryg pleje, og beboere med fysiske handicaps kan få en hjælpende hånd.

Det koster mindst 2,1 millioner kroner ekstra i 2021, og det har social- og sundhedsudvalget indstillet, at byrådet bevilger efter sommerferien.

Annonce

- Det er de små tals lov, siger udvalgsformand Johan Brinck Jensen (S) om den kendsgerning, at blot nogle få ekstra demente kan kræve meget ekstra-personale.


At blive truet, slået på eller skubbet til, når man er på arbejde, skaber stor utryghed i personalegruppen

Fra artiklen


Der er ikke udsigt til, at den pressede situation på plejecentret vil ændre sig i fremtiden. Og den store millionregning kan ikke rummes i socialudvalgets budget, mener forvaltningen.

Derfor foreslår socialudvalget, at de 2,1 millioner kroner tages fra kassebeholdningen.

Utrygt for personalet

I det såkaldte Hybenhuset lider næsten alle beboerne af demens, og kræver derfor særlig hjælp, guidning og støtte døgnet igennem.

Flere af beboerne er opfarende, verbalt aggressive eller direkte fysisk udadreagerende, hvis de bliver forvirrede eller frustrerede, og næsten dagligt oplever medarbejderne at blive råbt ad, truet eller direkte slået på.

Det sker også, at der opstår i direkte "håndgemæng" beboerne imellem.

At blive truet, slået på eller skubbet til, når man er på arbejde, skaber stor utryghed i personalegruppen og har stor betydning for det psykiske arbejdsmiljø i afdelingen, skriver forvaltningen.

Beboernes adfærd er samtidig vanskelig at håndtere for medarbejderne. Det betyder, at nogle nyansatte meget hurtigt søger væk fra afdelingen igen, fordi de oplever det belastende at skulle være i afdelingen.

Annonce

To til plejeopgaver

Behovet for ekstra bemanding skyldes også, at mange beboerne har udtalte fysiske funktionsnedsættelser, og det betyder, at der ofte skal to hjælpere til ved plejeopgaver.

Siden marts har man haft en ekstra dagvagt og to ekstra nattevagter dagligt, så der altid er tre på arbejde ad gangen på plejecentret.

Herved kan personalet være tæt omkring beboere, som har særlige behov, og i de fleste tilfælde kan man aflede beboerne og afværge tilspidsede situationer, hvor medarbejdere eller andre  beboere ellers ville lide overlast.

Også måltiderne kræver stort hjælp til flere af beboerne.

Oveni disse problemer har Fanø Kommune også svært ved at skaffe sosu-medarbejdere. Man må man i mange tilfælde ty til personale fra dyre vikarbureauer. Derfor vil de 2,1 millioner kroner næppe slå til, forudser forvaltningen allerede.

På sigt arbejder kommunens ledelse på at skabe en bedre styring af udgifterne på ældreområdet. En måde kan være, at man ved visitering af nye beboere til plejehjem knytter et ressource-beløb til beboeren, så man fra indflytning kender behovet for bemanding.

Annonce
Esbjerg For abonnenter

B&O-kongen hyldet: Annette Heick for fuld musik ved stor reception

Danmark

Lørdagens coronatal: Antallet af indlagte falder til det laveste siden midt i august

Annonce
Annonce
Annonce
Haderslev

Efter en komplet makeover er graffitien tilbage på busstationen: - Det er jo noget svineri, og de tager mine penge

Tønder For abonnenter

Eksplosivt: Tyskere køber huse i Tønder som aldrig før

Sønderborg

Nybyggeri i historisk bymidte: Firma får ja til at opføre fem etageejendomme

Sønderjyske Fodbold For abonnenter

Rutineret lejesvend vil ikke bare slukke en brand. Han vil blive i SønderjyskE, og han mener ikke, at alderen er et problem

Sport

Chris Anker Sørensen er omkommet efter en trafikulykke

Vejen For abonnenter

Lottes lille datter kæmper med spiseproblemer: - Fagfolk siger, at hun kun lige spiser, så hun kan holde sig kørende og overleve

Team Esbjerg For abonnenter

Det måtte Brest eller bære: Team Esbjerg formåede ikke at levere på øverste niveau

Billund

Hotel Propellen er blevet solgt: Skifter ejer den 1. oktober

Haderslev For abonnenter

Kandis-sang og hunden Rocky reddede René fra at tage sit eget liv

Billund For abonnenter

Se drone-video: Sådan ser Gyttegård Plantage og Grene Sande ud fra luften

Sønderjylland For abonnenter

Sønderjyder med succes: Mesterkokke med Michelin-stjerner opvokset i samme mindre by

EfB

Elias Sørensen: Vi var 10.000 gange bedre end dem i første halvleg

Annonce