Annonce
Tønder

Forarget over beskyldning om kammerateri: Virksomhed trækker sig som køber af historisk gård

KALB Kommunikation har haft til huse i gården Åved ved Løgumkloster siden 2010. Planer om at købe ejendommen fra kommunen er nu skrinlagt. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Mistænkeliggørelser og beskyldninger om kammerateri og vennetjenester får nu kommunikationsvirksomheden Kalb i Løgumkloster til at tage offentligt til genmæle. Virksomhedens ejere ønsker ikke at være en del af et internt Venstre-opgør om borgmesterposten og trækker sig som første konsekvens herpå fra et muligt køb af gården Åved.

LØGUMKLOSTER: Hvornår er nok nok?

Det er det nu.

I hvert fald for Marianne Kalb og Kirsten von Wildenradt, der står bag kommunikationsvirksomheden Kalb i Løgumkloster.

Antydninger i læserbreve om at være inddraget i kammerateri og vennetjenester får nu den konsekvens, at virksomhedsejerne overvejer deres fremtid i Løgumkloster by og Tønder Kommune.

- I dag oplever vi en erhvervsvenlig kommune, men hvordan ser fremtiden ud? Vi er bekymrede. Derfor overvejer vi nu hvordan, og ikke mindst hvor, vi bedst udvikler vores forretning og skaber rammerne for den gode arbejdspladser. Vi kunne meget vel få lyst til at flytte en succesrig virksomhed med 12 arbejdspladser et andet sted hen, siger Marianne Kalb og Kirsten von Wildenradt.

Reaktionen kommer i forlængelse af, at Tønder Kommune i oktober besluttede at sætte gården Åved til salg. Her har Kalb har haft til huse siden 2010, og slagsfremstødet kom i forlængelse af en henvendelse fra Marianne Kalb og Kirsten von Wildenradt om kommunen kunne være interesseret i at sælge ejendommen. Det kunne et flertal i kommunalbestyrelsen, der efter en vurdering fra to mæglere udbød ejendommen til en mindstepris på 2,7 millioner kroner.

- Mindsteprisen ligger cirka midt imellem de to vurderinger, vi har fået udarbejdet, påpegede borgmester Henrik Frandsen ved den lejlighed.

Annonce
Vi kunne meget vel få lyst til at flytte en succesrig virksomhed med 12 arbejdspladser et andet sted hen.

Marianne Kalb og Kirsten von Wildenradt, virksomhedsejere, Kalb Kommunikation, Løgumkloster

Bland os udenom

Salgsfremstødet fik blandt andet nuværende Venstre-formand i Løgumkloster, Peter Nielsen, og det tidligere Venstre-bestyrelsesmedlem i Løgumkloster, Mogens Nielsen, til at reagere. I læserbreve mere end antydede de, at borgmesteren ydede positiv særbehandling af Kalb i forbindelse med Åved-salget.

Den mistænkeliggørelse er faldet Marianne Kalb og Kirsten von Wildenradt så meget for brystet, at de nu siger offentligt fra og tager til genmæle.

- Kære venner: I taler mod bedre vidende, og jeres usympatiske forgiftning af det kommunale politiske klima er gået for langt nu. For I rammer de virksomheder, som I ellers hylder så højt. Os, der leverer de arbejdspladser, der er så nødvendige for, at vi kan fastholde og tiltrække nye borgere. I trækker en succesfuld virksomhed med ind på jeres forgiftede kampplads. Og det kan I glemme alt om, d’herrer. Vi er klar over, at I har en interesse i at forsøge at vælte borgmesteren, det står vist klart for enhver, men I bedes venligst blande os udenom dén kamp, skriver Marianne Kalb og Kirsten von Wildenradt i et læserbrev, som JydskeVestkysten bringer i en forkortet udgave i dag.

Uværdig

At Venstre i Løgumkloster går efter at få borgmesteren væltet, lægger den lokale vælgerforenings formand, Peter Nielsen, ikke skjul på.

- Han er ikke værdig til at sidde på den post. Der har været alt for mange sager. Der er flere af hans beslutninger, der har kostet kommunen penge, siger Peter Nielsen.

I et læserbrev i JydskeVestkysten den 11. november rejser han spørgsmålet, hvorfor Åved sættes i udbud og konkluderer:

- En enkelt henvendelse fra en bekendt er åbenbart nok til at få et sådant udbud sat i gang og hastebehandlet i byrådet. Kammerateri er et grimt udtryk, men det er noget, som er svært ikke at tænke i denne sammenhæng, skrev Peter Nielsen dengang, og han har ikke ændret holdning.

- At sælge Åved er ikke til Løgumklosters bedste. Hvorfor sælge noget, der giver overskud? Jeg står 110 procent bag det, jeg har skrevet. Og jeg har min bestyrelse bag mig, siger han.

Borgmester Henrik Frandsen reagerede på læserbrevet med en opfordring til at komme med navne og dokumentation for, hvilket personer der ifølge Peter Nielsen bedriver kammerateri.

Fredag eftermiddag havde borgmesteren endnu ikke hørt fra den lokale Venstre-formand.

Sagen

Kommunikationsvirksomheden KALB rykkede ind på den kommunalt ejede gård Åved i 2010. Virksomheden har i dag 12 medarbejdere og mangler plads. Den 8. juli i år skrev KALB til Tønder Kommune, om man evt. var interesseret i at sælge.

Sagsbehandlingen resulterede i, at Tønder Kommune efter en flertalsgodkendelse i byrådssalen i oktober satte gården til salg i offentligt udbud med en mindstepris på 2,7 millioner kroner.

Ifølge salgsopstillingen ligger Åved på en knap 7000 kvm. stor grund med et samlet erhvervsareal på 960 kvm. i naturskønne omgivelser tæt på Løgumkloster by.

Ejendommen indeholder tre særskilte erhvervslejemål. Den samlede lejeindtægt er årligt ca. 307.000,- kr. Der er gode adgangs- og parkeringsforhold.

Mikkelsens Ejendomskontor forestår salgsarbejdet. Den offentlige budrunde går frem til 5. december.

Kirsten von Wildenrath og Marianne Kalb tager nu offentligt til genmæle overfor beskyldninger om vennetjenester og kammerateri. De to virksomhedsejere ønsker ikke at være eller blive en del af et internt Venstre-opgør omkring borgmesterposten, siger de. Foto: Jane R. Ohlsen
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Esbjerg

Palle og de udstoppede fugle

Leder For abonnenter

Stor ståhej for ingen krænkelse

Det er fastelavnstid og dermed højsæson for det at klæde sig ud, og hvis du tror, at det er sjov og ballade, har du sovet i timen. Udklædning tager man ikke let på i dag. Der er vildt mange hensyn, der skal tages. En god udklædning skal ikke bare være flot, sjov, vellignende eller godt tænkt. Den skal være politisk korrekt. Ve dig, hvis du begår en fejl. TV2-vært Mette Helena Rasmussen, mest kendt fra programmet Nybyggerne, tog et muslimsk tørklæde på og lagde et billede af sig selv på Instagram. Klar til fest. Så stod hun ellers for skud. Som var hun selve tønden til en fastelavnsfest, haglede slagene ned over hende. Hun blev kaldt racist. Hun blev kaldt dum. Hun skyndte sig at undskylde. Det er den typiske reaktion i sådanne sager. En hurtig undskyldning. Det var også sådan Canadas premierminister, Justin Trudeau, i efteråret, krisehåndterede, da et gammelt billede fra en udklædningsfest i 2001 dukkede op. Det viste ham som Aladdin med ansigtet malet brunt. Undskyld. Undskyld. At man tyr til undskyldning og tilbagetog, når uvejret rejser sig, er forståeligt. Kritikken er ofte overvældende, og stemplet Racist er voldsomt. Det ville dog være befriende om nogen turde møde larmen med et: Ti dog stille. Det er så uhyre let at blive krænket, og mange lever tilsyneladende deres digitale liv i en evig på jagt på sager, der kan stimulere raseriet, og det var lige præcis en sådan gruppe tapre netsoldater, som for i flint i kommentarsporet, da Mette Helena Rasmussen havde lagt sit billede på nettet. Programmet ”Kulturen på P1” undersøgte sagen, talte med en række muslimske kvinder – ikke en var provokeret eller krænket. Alle var derimod forbløffede over hele affæren. Det vil tynde så dejligt ud i krænkelsesdebatterne, hvis vi hver især nøjes med at blive krænket på egne vegne. Føler vi os alligevel draget til at tage en minoritet i forsvar, det behov kan opstå, vil det klæde engagementet, om vi sikrer os, at vores hjælp og indsats faktisk er efterspurgt af dem, vi har tænkt os at agere talsmænd for. Og er den ikke det: Så ti dog stille.

Annonce