Annonce
Esbjerg

Voldtægtssigtet dreng pegede igen på satan

Sagen om voldtægt i Broen er begyndt ved Vester Landsret i Esbjerg. En 17-årig afghansk dreng er tiltalt. Arkivfoto: JV

Den 17-årige afghanske dreng, der ved byretten blev fundet skyldig i voldtægt af en 14 årig pige i Broen Shopping, får nu prøvet sin sag igen ved Vestre Landsret. I sin forklaring sagde han igen, at det var satan, der havde fristet ham.

Esbjerg: Mandag begyndte landsretssagen mod den 17-årig afghanske dreng, der er dømt for voldtægt af en 14-årig pige i Broen Shopping i marts i år, og ligesom i byretten forklarede han dele af det skete med satans indblanding.

Drengen blev i byretten idømt to et halvt års ubetinget fængsel samt udvisning af Danmark, men i byretten valgte retsformanden at frifinde drengen, mens de to lægdommere fandt ham skyldig.

Retsformanden mente ikke, at der var ført fornødent bevis for, at drengen havde haft fortsæt til voldtægt, blandt andet fordi han var blevet set gå hånd i hånd med pigen, og at hun frivilligt var gået med på det toilet, hvor de havde samleje. Desuden var skaderne efter episoden begrænsede.

I byretten forklarede den 17-årige dreng, at det var den 14-årige pige, der selv havde inviteret til og taget initiativ til samlejet. Det var hende, der i toiletbåsen på Broen, havde kysset ham på munden, havde suttet på hans tunge og havde taget hans penis i munden og senere sat sig ovenpå ham og havde ført hans penis ind i sig, og den forklaring fastholdt han i landsretten.

Annonce

Sagen kort

Episoden fandt sted i en toiletbås på første sal i Broen Shopping i Esbjerg omkring klokken 22.00 den 31. marts 2018.Politiet sigtede i første omgang to drenge for voldtægt af to forskellige piger, men tiltalen mod den ene dreng er blevet frafaldet.

Den 04. juli 2018 blev den 17-årige afghanske dreng ved byretten i Esbjerg fundet skyldig og idømt to et halvt års fængsel og udvisning af Danmark.

Syd- og Sønderjyllands Politi valgte ikke at informere om episoden, først da JydskeVestkysten fik nys om det anmeldte og spurgte til sagen, blev historien bekræftet.

Der er afsat yderligere tre dage til sagen i Vestre Landsret.

Pigens forklaring

En noget anden udlægning af forløbet gav den 14-årige pige selv i byretten. Hun forklarede, at hun undervejs havde bedt drengen om at stoppe, og at han havde anvendt vold.

Og det var et langt stykke hen ad vejen hendes forklaring, som blev vægtet tungest.

I dommens præmisser fremgår det, at dommerne finder det bevist, at det var den 17-årige dreng, der gentagne gange havde spurgt pigen, om pigen ville gå med på toilettet. Det indvilgede hun til sidst i, og hun sagde til ham, at hun syntes, han var sød, og hun kyssede ham. Den 17-årige dreng var af pigens veninder gjort opmærksom på, at hun kun var 14 år. I dommen blev det også lagt til grund, at drengen havde tiltvunget sig oralsex og samleje mod pigens vilje, og at han havde fastholdt hende. Dommerne fandt drengens forklaring om sin færden både før og efter episoden for utroværdig.

Optimistisk forsvarer

Ved mandagens retsmøde svarede den 17-årige dreng på supplerende spørgsmål, denne gang hovedsagelig på forståeligt dansk, og han var afslappet og klar i mælet.

- Hvorfor gik du med pigen på toilettet, hvis du ikke selv havde lyst?, spurgte anklager Anette Pedersen.

- Det var satan, der trak mig hen til hende i stedet for til toget, som jeg havde planlagt. Jeg var chokeret og vidste ikke, hvad jeg skulle gøre. Jeg er flov over det her, men det var pigen, der inviterede og trak tøjet af mig, fastholdt han

Hans forsvarer Birgit Østergaard var fortrøstningsfuld forud for ankesagen.

- Jeg er optimistisk. Vi føler, at vi har en god sag på baggrund af, hvad der er blevet forklaret, fremlagt og bevist i byretten og selvfølgelig også, fordi det var den juridiske dommer, der valgte at frifinde min klient i byretten. Jeg forventer ikke, at der bliver fremlagt nye beviser eller andet her i landsretten, så det er op til de seks dommere at se på beviserne og vurdere forklaringerne, sagde Birgit Østergaard.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Skampletten i Vejen

I Vejen ligger der en vej, som ingen har kunnet bruge i nu et år. 22. oktober er det nøjagtig ét år siden, at landmanden Martin Lund Madsen kørte bigballer og andet ind på Skovgårdsvej, der blev anlagt på hans jord, og spærrede den. Han har Højesterets ord for, at Vejen Kommune brugte den forkerte lovgivning til at ekspropriere den nødvendige jord til vejen, og med kommunens kritisable forvaltning in mente spærrede han altså det sorte asfalttæppe. Lige nu betaler borgerne i den nærliggende by Askov en meget høj pris for dette morads, for konsekvensen af lukningen er blandt andet, at tonstunge entreprenørmaskiner tvinges ind gennem byen til stor fare for bløde trafikanter. Spørgsmålet er, hvor længe vi skal være vidner til denne helt urimelige gidseltagning? Vejen Kommune er helt rigtigt blevet kritiseret for en amatøragtig sagsbehandling. Den private ejendomsret er ikke ukrænkelig, her er Grundloven meget klar. Når hensynet til almenvellet taler for det, kan man ekspropriere borgernes private ejendom, men man må synes, at det offentlige skal forberede sig bedre, end Vejen Kommune har gjort i den aktuelle sag. Ikke alene har man spildt skatteydernes penge, man har på et fejlagtigt grundlag foretaget en ekspropriation, der ikke var lovmedholdelig. Det er en skandale. Men man må også samtidig sætte kritisk lys på landmand Martin Lund Madsens rolle, for han er en del af gidseltagningen. Det vil være mærkeligt, hvis ikke Vejen Kommune får lov at ekspropriere til den allerede anlagte vej, hvis ellers man kan få gjort sit forarbejde ordentligt, for selvfølgelig skal det offentlige kunne anlægge veje, når behovet er tilstrækkeligt stort. Men det kommer til at tage år, hvis også denne proces - nu efter den rigtige lovgivning - skal hele retssystemet igennem, som man må forvente, at Martin Lund Madsen vil trække den, og imens holdes et helt samfund som gidsel. Skal det virkelig kræve ofre, før man som voksne mennesker sætter sig og forhandler en løsning på plads?

Sydjylland For abonnenter

26,5 milliarder fordelt til sundhed, forurening og trafik: Sådan påvirker regionens budget dig

Annonce