Annonce
Haderslev

Voldtægtstiltalt kræver erstatning for fængsling

Politiet afspærrede søndag den 3. juni dele af Hiort Lorenzens Vej, efter en 19-årig kvinde anmeldte en amerikansk mand for overgreb. Arkivfoto: Matilde Bøjlund Andersen

Amerikansk soldat blev frifundet for voldtægtsforsøg, men dømt for blufærdighedskrænkelse.

Annonce

HADERSLEV: En 21-årig amerikansk soldat har siddet over seks måneder i fængsel, selvom han kun har fået en dom på fire måneder. Det udløser nu et erstatningskrav.

- Ja, det gør det sådan set. Det er jeg jo instrueret i, så myndighederne får en regning på det her. Men anklagemyndigheden vil nok sige, at han selv har givet anledning til det, uddyber hans advokat Erik Schøt-Bæk.

Så sagen er ikke slut endnu, selvom den allerede har kørt ved to retsinstanser. Oprindelig blev hans klient nemlig idømt halvandet års fængsel for blufærdighedskrænkelse og forsøg på voldtægt.

Men nu har Vestre Landsret frifundet soldaten for voldtægtsforsøget. Det fandt byretten ham ellers skyldig i 8. august. Det skulle være foregået mod en 19-årig kvinde på Hiort Lorenzens Vej 3. juni. Landsretten mente ikke, at soldaten havde haft til hensigt at voldtage kvinden.

- Anklagemyndigheden har ikke bevist, at han har haft vilje til at voldtage hende, konstaterer Erik Schøt-Bæk.

Anklagemyndigheden har ikke bevist, at han har haft vilje til at voldtage hende.

Advokat Erik Schøt-Bæk
Annonce

Flere konsekvenser

Soldaten blev dog dømt for blufærdighedskrænkelse, ved at have taget på kvinden og holdt hende fast. Det takserede landsretten til fire måneders fængsel, udvisning og indrejseforbud i seks år.

Der kan dog komme yderligere konsekvenser for soldaten.

- Inden for de forskellige værn findes der afdelinger, der tager sig af straffesager begået af ansatte. De tager efterfølgende stilling til, om det her skal få nogle følger for ham ansættelsesmæssigt og strafudmålingsmæssigt. Men det er ikke afklaret endnu. De har ventet på skyldsmålet i landsretten, forklarer Erik Schøt-Bæk.

Under retssagerne sad der flere repræsentanter for det amerikanske forsvar og tog notater.

- Bare den omstændighed, at han ikke kommer med ud af landet, når de rejser hjem efter endt øvelse, har ansættelsesmæssige konsekvenser for ham, uanset om han bliver dømt eller ikke dømt. Den omstændighed, at han har blameret sig, får karrieremæssige konsekvenser.

Annonce

På militærøvelse

Den 21-årige amerikaner var udstationeret i Tyskland, da han 11. maj ankom til Danmark for at deltage i en stor militærøvelse. Han var indlogeret på Flyvestation Skrydstrup.

Men den 2. juni var han i byen i Haderslev. Om natten mødte han den 19-årige kvinde i Nørregade og blev ved med at følges med hende mod nordbyen, så hun ikke kunne slippe af med ham.

På hjørnet af Lembckesvej og Hiort Lorenzens Vej tog han fat i hende og pressede hende op mod en dør og tiltvang sig et tungekys. Kort efter trak han hende ind i et affaldsskur og forsøgte blandt andet at trække trusserne af hende.

Hun fik til sidst sparket ham over skinnebenet og kom væk og gemte sig i en garage, til hun var sikker på, at han var væk.

Han blev anholdt om søndagen og varetægtsfængslet den 4. juni. Han var frihedsberøvet til landsrettens dom den 11. december.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Esbjerg

Efter fund af britisk mutation: Hel landsby forbereder sig på test

Kolding

Budgetaftale sikrer 46,4 millioner kroner til kæmpe vejanlæg ved Tankedalsvej

Annonce