Annonce
Danmark

Von der Leyen ønsker ikke Vestager som førstenæstformand

Vincent Kessler/Reuters
Tysklands Ursula von der Leyen vil have hollandske Frans Timmermans som førstenæstformand i EU-Kommissionen.

Den tyske kandidat til posten som formand for EU-Kommissionen, Ursula von der Leyen, ønsker ikke, at Margrethe Vestager skal være førstenæstformand, som der ellers har været tale om.

Det skriver Jyllands-Posten.

Udmeldingen fra von der Leyen er faldet under et møde med den socialdemokratiske gruppe i EU-Parlamentet. Von der Leyen, der er tysk forsvarsminister, ønsker i stedet, at den nuværende førstenæstformand for kommissionen, hollandske Frans Timmermans, fortsætter.

- Jeg har foreslået, at Frans Timmermans bliver 1. næstformand for Europa-Kommissionen. Vestager vil være privilegeret næstformand - men ikke 1. næstformand, sagde von der Leyen ifølge et tweet fra Marc Tarabella, der er belgisk medlem af EU-Parlamentet og den socialdemokratiske gruppe i parlamentet.

Margrethe Vestager er ellers blevet stillet posten som ledende næstformand i udsigt som led i en pakke af nomineringer til EU's topposter.

Aftalen om pakken faldt på plads efter tre dage lange forhandlinger på et topmøde mellem EU's stats- og regeringschefer i sidste uge.

Statsminister Mette Frederiksen (S) udtrykte efter topmødet glæde over, at man så ud til at placere Margrethe Vestager i de absolut øverste luftlag i den magtfulde EU-Kommission.

- Der er god grund til at være glad. Det er vel nærmest historisk med en dansker placeret så højt oppe i EU, sagde statsministeren efter topmødet.

Vestager var oprindeligt kandidat til posten som formand for kommissionen.

Ursula von der Leyen endte dog med at blive nomineret til den magtfulde post.

Hendes udlægning af Vestagers fremtidige stilling bekræftes af Morten Løkkegaard (V), der er medlem af parlamentet og den liberale gruppe.

Han mener, at von der Leyen løber fra en klar aftale om, at Vestager og Timmermans skulle være ligestillede.

- Det er uacceptabelt og stærkt bekymrende. Det har vi i den liberale gruppe sat som betingelse for at ville indgå en aftale, at de var.

- Nu må vi se, hvordan vi skal fortolke hendes udsagn, men jeg kan ikke se, at vi kan støtte von der Leyen, hvis Margrethe Vestager bliver sat til siden, siger Morten Løkkegaard.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Det ligegyldige alternativ

De entrede dansk politik med kærlighed, dans og et dybfølt ønske om en anderledes måde at drive landet på. Alternativet stormede ind i Folketinget ved valget i 2015 og fik fem procent af stemmerne uden nogen anden dominerende slagplan end at gøre tingene på en alternativ måde. Leder Uffe Elbæk fandt det hele ganske "crazy", og på Nørrebro, hvor partiet fik næsten 18 procent af stemmerne og blev større end Socialdemokratiet, løftede man taget i ekstase og drømte om en ny verdensorden. I dag er festen slut. Et elendigt resultat til folketingsvalget i 2019 sendte partiet ned på tre procent af stemmerne, og man må konstatere, at partiet ingen varige aftryk har sat på dansk politik. Til trods for, at folketingsvalget i juni netop handlede om klima, der jo ellers er et af Alternativets mærkesager. Men dagsordenen er global og har ikke en snus med Alternativets indsats at gøre. Skulle man være i tvivl, kan man konsultere det såkaldte forståelsespapir, der er skrevet af regeringen Mette Frederiksen (S) og dens støttepartier Det Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti og Enhedslisten. Her er sat de mest ambitiøse - og måske også uopnåelige - klimamål i historien, men altså uden, at Alternativet har været involveret. Partiet, der om nogen snakkede klima og en ny samfundsindretning, har ikke sat det mindste fingeraftryk på den mest ambitiøse klimadagsorden nogensinde - stærkere bevis for parlamentarisk ligegyldighed findes næppe, og det er sigende, at man ikke har hørt et kvæk fra Alternativet, siden vælgerlussingen i juni. Partiet har i dets korte historie budt på utallige farverige indslag så som en ganske alternativ festkultur, alternativ medarbejderpleje, alternativ ansættelsespolitik i partiet, men alt sammen artigheder fra gemakkerne og ikke fra den politiske scene. Jovist, Alternativet har fået fjernet transseksuelle fra listen over psykisk syge og andre fornuftige ting, men det varige aftryk på dansk politik er det ikke blevet til, og bliver det heller næppe.

Tønder

Over 100 får måtte reddes fra vandmasser på mark

Annonce