Annonce
Billund

Forpagter bekræfter: Vorbasse Kro er lukket

Vorbasse Kro er nu lukket. Arkivfoto
Jonas Baun Madsen har været nødt til at dreje nøglen om. Den unge kok, der for to år siden trådte til som forpagter, var ellers sprængfyldt med idéer til at udvikle kroen.

Vorbasse: Vorbasse Kro er lukket.

Det bekræfter forpagter Jonas Baun Madsen, som dog ikke ønsker at fortælle nærmere om omstændighederne bag lukningen.

Det står dog klart, at Jonas Baun Madsen gennem længere tid har kæmpet for at holde skruen i vandet og få en god forretning op at køre, men at han til sidst har følt sig tvunget til at dreje nøglen om.

Kroeventyret begyndte i sommeren 2017, hvor den dengang 22-årige Jonas Baun Madsen underskrev en femårig forpagtningsaftele med Jane Langvad og Brian Madsen, der ejer og hidtil havde drevet kroen.

Annonce

Arbejdede mange timer

I midten af september 2017 overtog Jonas Baun Madsen officielt kroen som forpagter, og det var en ung mand med stor entusiasme og mod på fremtiden, som rykkede ind for at drive den lille landsbykro videre.

- Jeg elsker mit fag, og er i bund og grund en madnørd, udtalte Jonas Baun Madsen i forbindelse med overtagelsen.

I begyndelsen havde han en kok ansat, men da kokken fik et andet tilbud, var Jonas Baun Madsen alene. Han var dog håbefuld i forhold til kroen:

- Jeg håber, det ender med køb, og det kræver, at jeg sparer halvdelen op, fortalte han.

At være alene om at drive en kro, var noget, der tærede på kræfterne. Jonas Baun Madsen havde på dette tidspunkt arbejdsdage, der sagtens kunne runde 12 timer, men det var ikke noget, der generede ham.

- Så længe det er sjovt, har jeg ikke spor imod at lægge mange timer her, fortalte han dengang.

Mange idéer

Den unge kok fra Esbjerg havde fra begyndelsen mange af idéer til, hvordan kroen i det lille lokalsamfund kunne udvikle sig.

Det seneste tiltag var så sent som i september i år, hvor restauranten ikke længere kun skulle være forbeholdt til arrangementer. Nu skulle det også være muligt at komme og spise i restauranten til hverdag.

Af andre tiltag kan nævnes kroens tilbud om takeaway. Først var det udelukkende et søndagstilbud, men i september i år blev det også en mulighed at hente mad i hverdagene.

Kroen har desuden afholdt diverse arrangementer som højskoleaften, familieaften og en aften med frikadellebuffet.

Derudover har Jonas Baun Madsen bidraget stort til Vorbasse Marked. I år lavede han for eksempel mad til 250 gæster, der skulle til fællesspisning på Vorbasse Camping. Han sørgede også for morgenkaffe og rundstykker til kræmmerne.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Naturligvis har bro følger

Før etableringen af den faste forbindelse over Storebælt var den ingen ende på bekymringerne. Fisk, fugle og pattedyr ville blive truet, måtte man dengang forstå. Efter hensynet til samfundets interesser samt følgerne for flora og fauna blev holdt op mod hinanden, blev bro og togtunnel alligevel bygget. Som bekendt gik verden ikke under. Nu foreligger en rapport om de naturmæssige konsekvenser af en bro mellem Als og Fyn. Vurderingen blev udarbejdet i januar, men er først nu offentliggjort. Forklaringen på forsinkelsen er ukendt, men måske har Vejdirektoratet slet og ret skammet sig over konklusionens banalitet. Broen vil medføre uoprettelig påvirkning af natur og dyrelivet både i anlægs- og driftsfasen. Naturen vil blive påført skader, der ikke kan gøres om, vurderer specialisterne således. Og ja, det er givetvis korrekt. Sådanne konsekvenser ligger i anlægsarbejders natur. Selv en mindre cykelsti forandrer landskabet for bestandigt. Musereder bliver ødelagt, frøer fordrevet og regnormene kan ikke længere komme op. Men skulle man af den grund undlade at sikre børns liv og førlighed på skolevejen? Svaret giver vist sig selv. Naturligvis er sammenligningen sat på spidsen og konsekvenserne af et brobyggeri ulig større end følgerne af en cykelsti. Men der kan alligevel drages nogenlunde ens konklusioner. Fordele og ulemper skal afvejes. Vi skal passe på vores miljø – ikke mindst når der er tale om et sårbart område som farvandet mellem Als og Fyn. Vil byggeri og drift have katastrofale konsekvenser for naturen, må planerne opgives. Broen skal heller ikke etableres, hvis det ikke giver overordnet mening økonomisk og samfundsmæssigt. Til gengæld skal der bygges, hvis hensynet til vores fælles bedste taler for det, og der ikke er udsigt til virkelig alvorlige skader på omgivelserne. Vi må ikke ende samme sted, som vores naboer mod syd, hvor naturklager kan forsinke etableringen af vigtig infrastruktur i år eller nogle gange ligefrem årtier.

Team Esbjerg

Dagens gode nyhed: Esbjergs håndbolddronnning laver ny aftale - derfor forlænger Estavana Polman

Annonce