Annonce
Debat

Vores stemme skal være det moralske kompas

Menneskesyn: I mine øjne kalder de to kommende valg på refleksioner over det menneskesyn, vælgerne vil være bekendt at gå til stemmeurnen med. Vi bliver bestormet hver dag med både sund fornuft, uhørt idioti og fortielser af værste art: 10. maj druknede 70 mennesker ud for Libyens kyst. Hvilke medier taler om det?

Kendetegnende er, at de fleste har vist en påfaldende ligegyldighed over for, hvad et menneske er. Der bliver råbt efter os, for at vi skal stemme på denne eller hin ud fra, hvad råberen tror, kan bringe hende eller ham til magten. Kun et mindretal af dem, der byder sig til, har jeg hørt tale om, hvordan vi alle kan leve sammen i Danmark, i Europa, i verden.

Men er det ikke netop det, politik handler om?

Stram Kurs har fået vind i sejlene. Da Rasmus Paludan gjorde sine kunster på Nørrebro, blev det de berettiget krænkede for meget, og nu hænger vi andre, voksne og børn af alle aldre også på hans vanvid.

Det skal blive interessant at se, om han bereder vejen for de andre kvælerpartier, strammerpartierne og hele højredrejningen, eller om vælgerne opdager, hvor lidt ilt, der er til en normal sund vejrtrækning her i landet. Jeg kan ikke lade være med at nære et stille håb om, at Paludan måske kunne få den enkelte vælgers øjne op for, hvilken fare verden har vovet sig selv ud i ved at ville minoriteter det så ondt som muligt.

Mennesket er farligere end en atombombe, når det kommer til stykket, men samtidig er muligheden for at have magt over et andet menneske en illusion. Vi lader os kun tryne, så længe vi selv vil, og det er farligt for det menneske, der vil herske over andre uden deres tilladelse. Det er jo trods alt også derfor vi tror på demokratiet – og på retsstaten; vi, der altså gør det.

Det var godt at høre Lars Løkke Rasmussen sige, at han ikke ville bruge hverken mandater fra Stram Kurs eller Nye Borgerlige, for han ville ikke gå ind på hverken grundlovsbrud eller afskaffelse af konventionerne. Nu må vi så se, om det holder. For spørgsmålet er nemlig, om han ikke allerede har gjort det længe.

Havde Poul Nyrup Rasmussen ikke ret, da han sagde, at DF aldrig ville blive et stuerent parti? Det er ikke i orden, at flere medlemmer af Folketinget er uden moralsk kompas. Det er noget rod, at der kun er fire små partier, der holder stand mod den fjendtlige umenneskelighed og finder sig i, at mennesker inden for vores grænser bliver behandlet ringere end de værste forbrydere , skønt de ikke har gjort andet end at forlade deres hjemland, der blev og bliver smadret af krigsvåben.

Jeg er spændt på, om vi vælger, at småligheden skal løbe af med os, eller storsindets besindighed, der kan sejre. Tør vi være autentiske med det bedste i os selv og med villighed til at dele? Vil vi se alle mennesker i øjnene som forskellige? Jeg mener, at EU-valget er det vigtigste. Under alle omstændigheder bør vi stemme til dem begge.

Annonce
Marianne Olsen
Annonce
Forsiden netop nu
Sydjylland

134 klager på fem måneder: Tolkefirma har spændt ben for politiet i Syd- og Sønderjylland

Leder For abonnenter

Danmark skal hænge sammen

Kan man forestille sig en situation, hvor det offentlige dropper investeringen i vejnettet i dele af landet, så borgerne selv må i gang med asfalteringen? Nej selvsagt ikke. Men faktisk er det nogenlunde en parallel beslutning, vores regering har truffet ved at ikke at afsætte midler til bredbåndspuljen i sit udspil til finanslov. Danmark er på vej til at blive næsten 100 procent digitaliseret. Det rummer mange fordele. Både i dialogen med myndighederne og i privatlivet kan det meste hurtigt og bekvemt ordnes via nettet, der samtidig giver adgang til et uendeligt univers af information og underholdning. Forudsætningen for at være en del af det moderne Danmark er hurtigt, stabilt internet. Imidlertid er det fortsat steder i landet, hvor borgerne ikke har denne mulighed. Hermed er de berørte koblet af en central del af infrastrukturen. Konsekvenserne er logiske. Unge familier vælger landet fra, hvis der ikke er net af tilstrækkelig kvalitet. Man skubber således yderligere på den affolkning, der allerede er sat ind af andre årsager. Kreditinstitutternes uvilje til at yde lån til boligkøb i den knap så tæt befolkede del af landet er i forvejen et problem. Men er der heller ikke netforbindelser af en antagelig kvalitet kan boliger på landet blive usælgelige. Samtidig er det svært at drive virksomhed uden bredbånd. Både det lille mekanikerværksted i landsbyen og den moderne landmand er afhængig af computeren. Ansvaret for netforbindelser kan man ligeså lidt som byggeri af veje eller broer pålægge den enkelte. Et eksempel fra Fyn viser således, at det kan koste privatpersoner op til godt 270.000 kroner at få etableret en individuel forbindelse med fibernet. Naturligvis skal staten være sparsommelig. Men en pulje på 100 millioner kroner er ingen kæmpepost på statens samlede udgifter, der i 2018 var på næsten 700 milliarder kroner. For borgerne kan hurtig adgang til nettet til gengæld gøre en verden til forskel. Danmark skal hænge sammen.

Annonce