Annonce
Læserbrev

Vores Vadehav

Læserbrev: Det er i den grad vigtigt for os, at alle børn i Tønder Kommune kender til vores stedbundne kvaliteter.

Derfor glæder vi os i Venstre over, at der netop er indgået budgetforlig, hvor skoleprojektet “Jeg bor ved Vadehavet” har undgået den sparekniv, som børn- og skoleudvalget havde set sig nødsaget til at finde frem.

Forløbet indeholder læring og oplevelser med kommunens engagerede natur- og kulturformidlere. Det er eleverne væk fra klasselokalet og ud i naturen fx på Bunkerture, rejefangst og ture på Vaden. Ligesom det er hænderne direkte i kulturhistorien, når eleverne fx maler mel på Højer Mølle og dekorerer fliser på museet i Tønder.

Vi er blevet enige med de øvrige forligsparter om at udvide dette gode forløb, så det også omfatter elever fra de private skoler. Det giver nemlig god mening, at man kender til vores natur- og kulturhistorie, uanset om man går i folkeskolen eller på en privatskole.

Vi tror på, at det er af stor betydning, at alle vore egne yngste borgere forhåbentligt på sigt bliver gode ambassadører for vores kommune, så de kan være med til at påvirke vores bosætning positivt .

Venstre viser med prioriteringen ligeledes, at vi anser læring som en mangfoldig størrelse, hvor kendskabet til egen natur og lokalområde kan bidrage til påskønnelse og trivsel, hvilket ubetinget bør komme alle kommunens børn til gode.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Danmark skal hænge sammen

Kan man forestille sig en situation, hvor det offentlige dropper investeringen i vejnettet i dele af landet, så borgerne selv må i gang med asfalteringen? Nej selvsagt ikke. Men faktisk er det nogenlunde en parallel beslutning, vores regering har truffet ved at ikke at afsætte midler til bredbåndspuljen i sit udspil til finanslov. Danmark er på vej til at blive næsten 100 procent digitaliseret. Det rummer mange fordele. Både i dialogen med myndighederne og i privatlivet kan det meste hurtigt og bekvemt ordnes via nettet, der samtidig giver adgang til et uendeligt univers af information og underholdning. Forudsætningen for at være en del af det moderne Danmark er hurtigt, stabilt internet. Imidlertid er det fortsat steder i landet, hvor borgerne ikke har denne mulighed. Hermed er de berørte koblet af en central del af infrastrukturen. Konsekvenserne er logiske. Unge familier vælger landet fra, hvis der ikke er net af tilstrækkelig kvalitet. Man skubber således yderligere på den affolkning, der allerede er sat ind af andre årsager. Kreditinstitutternes uvilje til at yde lån til boligkøb i den knap så tæt befolkede del af landet er i forvejen et problem. Men er der heller ikke netforbindelser af en antagelig kvalitet kan boliger på landet blive usælgelige. Samtidig er det svært at drive virksomhed uden bredbånd. Både det lille mekanikerværksted i landsbyen og den moderne landmand er afhængig af computeren. Ansvaret for netforbindelser kan man ligeså lidt som byggeri af veje eller broer pålægge den enkelte. Et eksempel fra Fyn viser således, at det kan koste privatpersoner op til godt 270.000 kroner at få etableret en individuel forbindelse med fibernet. Naturligvis skal staten være sparsommelig. Men en pulje på 100 millioner kroner er ingen kæmpepost på statens samlede udgifter, der i 2018 var på næsten 700 milliarder kroner. For borgerne kan hurtig adgang til nettet til gengæld gøre en verden til forskel. Danmark skal hænge sammen.

Annonce