Annonce
Billund

Voxpop med Billund Kommune-borgere: Hvad laver du under coronakrisen?

Kirsten Vagtholm, formand for Skulpturstien i Billund. Arkivfoto
Danmark er lukket ned, og mange er enten sendt hjem eller arbejder hjemmefra. Vi har snakket med en række borgere i Billund Kommune om, hvordan de klarer coronakrisen.
Annonce
Annonce

Kirsten Vagtholm, formand for skulpturstien i Billund

- Der er altid noget at lave. Lige nu har vi skulpturer på værksted. Vi har haft fat i kunstnerne, så de har kunnet prissætte reparationerne og været omkring kommunens forsikring - og venter stadig på et ok for den ene. De to skulpturer er "Balanceakten" af Jens Galshiøt og "Give me a kiss", det gule hoved, der er lavet af en kinesisk kunstner. Den har fået et hul i siden af hovedet, og der er kommet vand i, så nu skal den gås efter, slibes, spartles og lakeres på ny, så der er nok at få tiden til at gå med.

- Ellers læser jeg og hører musik og får noget frisk luft. Vi er heldige her i Billund og Grindsted, at vi kan gå på heden og rundt i byen uden at komme for tæt på andre. Jeg er lige begyndt på en biografi om HC Andersen. Det er to tykke bind, som jeg har haft stående i et par år, og som jeg har pluklæst lidt i, men nu er jeg gået rigtigt i gang med dem - for vi kan jo heller ikke komme på biblioteket i denne tid.

Brian Madsen, formand for Vorbasse Marked. Arkivfoto: Mads Hansen
Annonce

Brian Madsen, formand for Vorbasse Marked

OBS: BRIAN MADSEN HAVDE UDTALT SIG, INDEN METTE FREDERIKSENS PRESSEMØDE MANDAG AFTEN

- Vi har jo Nebelgaard og Vorbasse Ferielejligheder, og der er ingen gæster nu, så vi får lavet en masse både indendørs og udendørs af forskellige opdateringer.

- Selvom Hjallerup Marked forleden blev aflyst, har vi stadig et håb om at kunne gennemføre Vorbasse Marked. Hjallerup Marked falder tidligere - halvanden måned før Vorbasse Marked, så vi håber, at tiden arbejder for os. Som det er nu arbejder og forbereder vi os som altid, men vi vil selvfølgelig følge myndighedernes retningslinjer, for det er jo et spørgsmål om sikkerhed - men lige nu arbejder alle grupper, som de ville have gjort, hvis der ikke var coronavirus. Jeg vil være rigtig ked af at aflyse Vorbasse Marked. Det er aldrig sket siden 1731, og i den tid har der været både krige og storme, så jeg vil være rigtig ked af det, hvis jeg skulle være den formand, der må sige, at vi ikke kan afholde det.

Annonce

Karin Birkekær, indehaver af birkekaer.dk og ferielejligheder

- Jeg holder åbent i min butik med begrænsede åbningstider, og så kommer der ganske få kunder ad gangen, men jeg har kunder lige nu, og der er også gang i webshoppen, så jeg er også ved at pakke en pakke. Jeg plejer at åbne til påske - jeg har holdt lukket i tre måneder, så jeg forbereder mig selv på et tab, men ved det ikke endnu.

- Ellers har jeg fået tiden til at gå med at opstamme egetræer. Det har jeg ikke haft tid til tidligere, men det er noget, der skal gøres, og det har været rigtig godt at gå ude i skoven. Jeg har også fem ferielejligheder, og tre af dem har jeg langtidsudlejet i 14 dage til en måned til dem, der skal arbejde her og har brug for tag over hovedet. Jeg har også fået min datter hjem fra New York, så det har været en temmelig spændende periode.

Karin Birkekær, indehaver af birkekaer.dk og ferielejligheder. Arkivfoto
Annonce

Stephanie Storbank (V), byrådsmedlem og formand for unge- og kulturudvalget

- Jeg er skolelærer det meste af min dag. Med tre drenge på 8, 11 og 13 år er der knald på. Man får indsigt i, hvor ens børn er rent fagligt, og jeg kan også se, at de rykker, når de får en til en-undervisning. Det giver også en forståelse for, at det ikke altid er let at være lærer. Så er det med at finde på. I går bagte vi for eksempel, og det er der også meget matematik i. Ellers lokker jeg med sjove ting i weekenden, og at de kan spare op af deres lommepenge.

- Eller laver jeg havearbejde og prøver at nå noget af alt det praktiske arbejde, jeg ikke når til hverdag.

Stephanie Storbank, formand for unge- og kulturudvalget. Arkivfoto: André Thorup
Annonce

Ann Charlotte Gaardsvig Vilstrup (S), byrådsmedlem og formand for børneudvalget

- Jeg sidder hjemmefra og arbejder på livet løs som leder af et børneteam i Vejle Kommune. Vi arbejder med børn og familier, der har det svært, og det er en stor udfordring for mine rådgivere at udføre socialt arbejde, når man ikke kan mødes, så vi glæder os rigtig meget til at kunne vende tilbage til en mere almindelig hverdag. Så dagen er godt besat, selvom der er lidt stille på den politiske front lige nu. Børneudvalget mødes først den 29. april-

- Ellers har vi en del familietid, min søn Magnes på 18 år, min mand og jeg. Vi får god mad, går nogle ture, spiller spil og ser nogle film, men jeg tror, min søn er ved at få nok af sine forældre. Og jo, så har jeg strikket for første gang i mange år. Jeg skal nemlig være farmor - for første gang - til august, så jeg har strikket en kjole i grøn - håbets farve. Det er virkelig et lyspunkt i denne tid, og det bliver mere og mere virkeligt i takt med, at vi hører om, at maven vokser.

Ann Charlotte Gaardsvig Vilstrup, formand for børneudvalget. Arkivfoto
Annonce

John Skou, musiker og musiklærer ved Filskov Friskole og Billund Kulturskole

- Som musiker kan man altid øve, så jeg keder mig overhovedet ikke. Jeg har arbejdet lidt og været en del af skolens nødberedskab og undervist online i musikskolen. Nu har vi også prøvet at holde lærermøder over Skype.

- Jeg øver på kabaretten ”Maggiduddi og jeg med fler’”, som får premiere til august, og det regner vi med, at vi får trods coronakrise. Cirkusrevyen har jo lige skudt sin premiere til august, og så tror vi på, at vi godt kan have vores premiere i Grindsted som planlagt. Vi er også i gang af en vol. 2 med duoen Revysangens Genklang. Og nu har jeg tid til at se forskellige revyer.

- Hver dag har jeg min egen idrætstime med kondicykel og styrketræning, og når solen skinner, kan man jo også komme lidt i haven.

John Skou, musiker og musiklærer. Arkivfoto
Annonce

Lenni Andersen, lærer på Tronsøskolen og spejderleder i Sdr. Omme

- Jeg holder kontakt med mine kontaktelever på Tronsøskolen, fører lidt tilsyn og bruger ellers tiden på at læse op på biologi og geografi.

- Spejderlivet ligger stille på grund af corona, og vores store sommerlejr er aflyst, ikke på grund af corona, men fordi vi har fået for få tilmeldinger, kun omkring 350, og vi skulle have været oppe på mindst 600. Jeg er egentlig glad for, at vi valgte at aflyse inden coronakrisen, for jeg tror, at lejren var blevet aflyst alligevel.

- Jeg cykler hver dag for tiden, for min bil skal være i coronakarantæne, har jeg besluttet. Det er blevet til 400 kilometer – mest på stien mellem Sdr. Omme og Grindsted, men jeg har også været i både Svollibjerg og Sdr. Omme Plantage samt en tur i Skjern efter en tandbøjle til en elev.

Lenni Andersen, lærer og spejderleder. Arkivfoto: Annette Bruun Jarl

Noémi Fodor Rasmussen, leder af Frivilligcenter Billund

- Jeg kombinerer hjemmearbejde med at have to børn hjemme. Den ene har skoleopgaver og klarer sig stort set selv, mens den anden skulle være startet i skole 1. april, og der er en del aktiviteter, der kræver, at jeg sætter i gang. Jeg har det lidt som at være på barsel: En enorm glæde over at have tid sammen med børnene og masser af nærvær og så frustrationer over alt det, jeg ikke når, over rod, og at man aldrig når at blive færdig.

- I dag er jeg på arbejde uden børn, og det er skønt med voksentid. Selv om Frivilligcentret er lukket, er vi her via telefon og mail og Skype, og jeg opfordrer alle til at bruge de online platforme, der er. Det er vigtigt, at vi holder os i kontakt med hinanden og husker at spørge: "Hvordan har du det?"

Noémi Fodor Rasmussen, leder af Frivilligcenter Billund. Arkivfoto: Annette Bruun Jarl

Flemming Pedersen, cheftræner GGIF Håndbold og leder i Talent Billund

- Alt i Talent Billund er lukket ned og sendt hjem. Vi håber måske at komme i gang 1. maj eller 1. juni igen, inden vi skal på sommerferie.

- Jeg er absolut ikke kendt som havemand, men i år har jeg været i haven allerede nu. Det har sat sig i begge mine skuldre og min ryg, kan jeg mærke, men det betyder, at haven både i vores hus og sommerhus ser nogenlunde anstændige ud. Vi er taget i sommerhus, for tapetet i Grindsted har altså den samme farve, lige meget hvor mange gange jeg kigger på det, og med det her vejr er det jo helt fantastisk. Vi kører lidt frem og tilbage til Grindsted, for min kone arbejder stadig.

- Jeg motionerer meget, men nu motionerer jeg endnu mere. Jeg løber, og jeg købte for et halvt år siden sådan en hometrainer, en motionscykel, hvor man kan køre virtuelt mod andre. Der er godt fyldt op i det program, for alle sidder jo derhjemme. Der får jeg cyklet godt 500 km om ugen og får løbet 60-70 km.

Flemming Pedersen, cheftræner og leder af Talent Billund. Arkivfoto: Andreas Bjerre

Mads Helbo (RV), byrådsmedlem og eventmanager i Magion

- Jeg får tiden til at gå med at hjælpe mine børn med hjemmeskole. Overlærer Helbo. Så får jeg tiden til at gå med huslige pligter. Jeg er selv coronahjemsendt, så jeg må ikke udføre noget for arbejdet. Derudover kan jeg passe mit politiske arbejde og gå en masse ture. Og så læser jeg en masse bøger. Lige nu læser jeg Malcolm Gladwells "At tale med fremmede" og Rune Lykkebergs "Vesten mod vesten". Så det er faglitteratur i øjeblikket, men det skifter lidt. Jeg tror, mange læser. Vi fik at vide i unge- og kulturudvalget, at der var blevet hamstret bøger den sidste dag, bibliotekerne var åbne - så det er ikke kun toiletpapir. De kan også se, at der er meget pres på de digitale servicer på biblioteket.

- Jeg synes, vi prøver at få det bedste ud af tiden, men jeg glæder mig også til at komme tilbage på arbejde. Jeg tror, der er mange, som finder en god balance i det her - og får brugt tiden på at komme lidt ned i gear. Det er i hvert fald overskriften på, hvad vi laver: At komme ned i gear - og så er vi klar til at starte igen.

Mads Helbo, byrådsmedlem og eventmanager i Magion. Arkivfoto: Søren Gylling
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Esbjerg

Voldsom røg på gård ved Bramming: Varmeblæser smeltede ned

Trekantområdet

Xenia afleverer sine børn for at kunne passe andres: - Folk gør bestemt, hvad de kan

Annonce