Annonce
Esbjerg

Vraget til politisk toppost af sine egne: Skuffet socialdemokrat langer ud efter kulturen i sit eget parti

Karen Sandrini (S), formand for Plan & Miljøudvalget i indeværende byrådsperiode, får ikke en ny omgang på en toppost. Arkivfoto: René Aunsbjerg Fogh
Socialdemokratiets Karen Sandrini, der i fire år har været udvalgsformand for Plan & Miljø, får ikke en ny runde i formandsstolen trods det andet højeste, personlige stemmetal efter spidskandidaten Jakob Lykke. I stedet går posten til partiets nuværende gruppeformand, der var fem stemmer fra ikke at komme i byrådet. Nu slår Sandrini tilbage og opfordrer til, at partiet tænker i fornyelse.

Esbjerg Kommune: Med 1226 personlige stemmer og det næsthøjeste stemmetal i den socialdemokratiske byrådsgruppe samt fire års erfaring som udvalgsformand havde Karen Sandrini (S) ventet, at hun i det mindste ville være i spil til en ny runde i formandsstolen for byrådets kommende Klima & Miljøudvalg.

Men sådan skulle det ikke gå - på Socialdemokratiets gruppemøde tirsdag aften lød indstillingen fra spidskandidat Jakob Lykke (S) og Socialdemokratiets Fællesledelse, at posten går til en anden ripenser, nemlig byrådsgruppens nuværende formand, Jørgen Ahlquist, der var fem stemmer fra ikke at komme i byrådet.

Socialdemokratiet fik efter kommunalvalget to udvalgsformandsposter tildelt, og partiet valgte Social & Arbejdsmarkedsudvalget og Klima & Miljøudvalget. Førstnævnte går til Jakob Lykke, som derudover skal være gruppeformand i den nye byrådsperiode.

Annonce

Skuffelse

At Jakob Lykke skal have en udvalgsformandspost, så han får sæde i Økonomiudvalget, og samtidig bliver gruppeformand, er helt efter bogen, mener Karen Sandrini. Men hun finder det langt mindre logisk, at 57-årige Jørgen Ahlquist, der godt nok har 24 års erfaring fra først det gamle Ribe Byråd og nu Esbjerg Byråd, overhaler hende indenom på en formandspost for et udvalg, hvor i hvert fald en del af Sandrinis tidligere resort-område skal ligge.

- Det ville være usandt at sige, at jeg ikke er skuffet, for jeg har i fire år varetaget formandsposten for Plan & Miljøudvalget samvittighedsfuldt og lagt utrolig meget arbejde i det. Det havde været noget helt andet, hvis jeg ikke havde passet mit arbejde, eller hvis vi havde fået et andet udvalg med et helt andet ansvarsområde at udpege en formand for, og hvor jeg ikke havde nogen faglig forhåndsviden. Mit personlige stemmetal, som er blevet fordoblet siden valget i 2017, viser også, at borgerne kvitterer for min indsats, og vælgerne har nok forventet, at jeg ville komme til at spille en rolle, mener Karen Sandrini og fortsætter:

- Da jeg blev udvalgsformand for fire år siden, skete det blandt andet som led i et generationsskifte, og jeg mener ret beset også, at jeg bragte en tiltrængt fornyelse med ind, selv om det ikke behagede alle i gruppen, siger hun.

Annonce

Generationsskifte eller ej?

Mener du, at det her er en reaktion på de seneste fire år, og at Socialdemokratiet er i gang med at rulle generationsskiftet tilbage?

- Det kan da undre, at jeg som ung kvinde, der netop for fire år siden kom ind som en fornyelse, nu bliver vraget. Andre partier efterspørger ellers unge kvinder med mod på politik, siger Sandrini.

Havde du på forhånd fået et praj om, at du ikke ville blive udvalgsformand igen?

- Nej, jeg vidste intet om det - men jeg er også i stand til at analysere en politisk situation, så det her udfald var et af de scenarier, jeg havde tænkt. Alligevel står jeg uforstående over for det, for en del af de opgaver, der ligger i det nye Klima & Miljøudvalg, er jo noget, jeg har beskæftiget mig indgående med og er gået til valg på, siger Sandrini, der fremover får en menig plads i både Kultur & Fritidsudvalget og i Sundhed & Omsorg.

Hvorfor tror du, Jørgen Ahlquist er valgt fremfor dig til formandsposten?

- Det ved jeg ikke. Det må du spørge Jakob Lykke og Fællesledelsen om.

Det er jo ikke nogen hemmelighed, at du og Jørgen Ahlquist har haft et til tider anstrengt forhold. I sagen om placeringen af det administrative hovedkontor for Fanø og Esbjerg kommuners nye turisme-samarbejde samt sagen om de kommunale sponsorater til EfB under træner-skandalen har I også haft nogle offentlige sammenstød. Har det spillet ind?

- Jeg synes, der har været småforsøg på at fælde mig i stedet for at arbejde for den politiske udvikling af kommunen. Men nu håber jeg, at vi skal have en politisk dagsorden i gruppen i stedet for den fnidder, der har været.

Annonce

Oplevet meget modgang

Hvad ser du af udfordringer for dit parti i den kommende byrådsperiode?

- I forhold til den nære fremtid og et kommunalvalg om fire år, så tror jeg, organisationen får en kæmpe udfordring med at finde nye, der har lyst til at gå ind i politik for Socialdemokratiet, men der skal et større generationsskifte til inden længe, og det kan godt blive svært, hvis man ikke ændrer den måde, man ser nytilkomne på. Jeg har oplevet meget modgang, og det havde jo været nemmere, hvis jeg havde oplevet en kæmpe opbakning fra gruppen i stedet for den bitterhed, jeg blev mødt med, fordi jeg som ny blev gjort til udvalgsformand. Jeg håber, vi nu fremadrettet skal have en politisk dagsorden i stedet for fnidder. I den forløbne periode har jeg følt, at jeg har skullet holde meget igen, for jeg har ikke ønsket at bidrage til større konflikter. Partiet skal turde at lade nye profiler profilere sig, siger Karen Sandrini.

Tror du, den kommende byrådsperiode bliver bedre?

- Jeg har store forventninger til, at den bliver gnidningsfri, og at de to nye udvalgsformænd lægger sig stærkt i selen og varetager de opgaver, de har påtaget sig. Det er et 24-7 job at være udvalgsformand, og der ligger et kæmpe ansvar på dem nu. Jeg har fået nye opgaver, og dem glæder jeg mig til, men det er da et stort tab for mig, at jeg ikke længere skal beskæftige mig med klima, siger Sandrini.

Kort om

Karen Sandrini er 41 år, skolelærer på Vittenbergskolen og bosiddende i Ribe.

Sandrini blev første gang valgt til byrådet ved kommunalvalget i 2017, hvor hun kom ind med 615 personlige stemmer. Denne gang næsten fordoblede hun sit stemmetal til 1.226 personlige stemmer.

I denne byrådsperiode har Karen Sandrini været formand for Plan & Miljøudvalget.

Annonce
Esbjerg For abonnenter

Heini har 'Heldets Kiosk': Endnu en heldig spiller vinder en million kroner på en ellers værdiløs lottokupon

Annonce
Annonce
Annonce
Haderslev

Dramatisk udgang på Dampark-plan: Byråd splittet efter blå enegang

Sydjylland For abonnenter

Coronapatienter vælter ind, og nu må sygehus skaffe flere senge og aflyse operationer: - Det er et enormt ekstra pres

Varde For abonnenter

Benta på 83 år og Egon på 88 år bor i villa - men har beholdt gården: De lever aktivt liv efter 60 års ægteskab

Haderslev

Byråd klar til nedrivning: Udbud af tidligere rådhus kom et lille skridt videre

For abonnenter

Kassetænkning holder hjemløse fanget i hjemløshed

Sønderborg For abonnenter

Jack redder rålam fra den brutale død på markerne

Esbjerg

Kunstmuseum inviterer til julegaveworkshop

Navne For abonnenter

Tidligere borgmester Gylling Haahr er død: Engagement og hjælpsomhed var altid en stor del af ham

Politikere vil have en forklaring: Utrygt og bekymrende, at Forsvaret ikke delte viden om PFAS-forureninger

Indland

Kør tidligt, kør forsigtigt eller hold bilen hjemme: Det bliver en rigtig, rigtig våd onsdag

Kultur For abonnenter

Prisvinder skaber nærvær: Jeg behøver ikke at bevise noget - jeg vil glæde folk

Aabenraa

Overraskede Meldgaard-direktører vinder stor pris: Dejligt at blive værdsat for det, man gør

Annonce