Annonce
Varde

Vred mastemodstander: - Folketinget taber hovedet

Beth Helle Lauridsin og Bjarne Voigt Lauridsen er mildt sagt trætte af, at de igen kan risikere at blive nabo til en over 40 meter høj højspædingsledning.

Beth Helle Lauridsen, formand for Foreningen for elkabler i jorden, langer ud efter Folketinget, der bakker op om højspændingsmasterne tværs gennem Varde Kommune.

VESTERBÆK: Når samtlige partier på nær Enhedslisten og Alternativet i Folketinget bakker op en 400 kilovolt højspændingsledning ned gennem Vestjylland, så er oddsene i den grad mod modstanderen, Foreningen for elkabler i jorden. Det vedkender formanden Beth Helle Lauridsen fra Vesterbæk ved Sig.

- Jeg er virkelig gal. Vi prøver. Jeg indrømmer, at det ser sort ud, siger Beth Helle Lauridsen.

For hende og Vestjylland ser det sort ud. Og det fordi, at jagten på grøn energi ingen ende vil tage.

- Jeg synes, de taber hovedet i Folketinget. De er så forhippede på grøn energi, og så siger de bare ja til masterne, siger Beth Helle Lauridsen.

Forurener landsdel

Prisen er i hendes øjne, at Folketinget i stedet forurener en hel landsdel. Det, som i daglig tale hedder Udkantsdanmark.

- De vil gerne sikre Udkantsdanmark. Og det gør de ved at give os højspændingsmaster. Det forstår jeg ikke, siger Beth Helle Lauridsen.

For de over 40 meter høje master er ikke ligefrem befordrende for at slå sig ned i Vestjylland. Og hun er mildt sagt ikke imponeret over medlemmerne i Folketinget.

- Politikerne ved helt ærligt ikke meget. Og da jeg havde foretræde, var der ikke særlig megen interesse, siger hun.

Hun henviser til, at hun og hendes mand Bjarne Voigt Lauridsen i slutningen af oktober fik foretræde for Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget i Folketinget.

Annonce

Planerne

Energinet.dk ønsker at udvide elnettet og vil bygge for i alt 11 milliarder kroner. Den største investeringer er et jævnstrømskabel til England til 7,9 milliarder kroner.


  • Samtidig ønsker Energinet.dk at opføre en 400 kilovolt højspændingsledning fra Idomlund ved Holstebro via Karlsgårde og til Endrup og videre ned til Niebüll. Pris 1,9 milliarder kroner.

  • Højspændingsledningen skal stå færdig i 2021.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Illegal indvandrig er alarmerende

Fra statistikkerne ved vi, at der er godt 800.000 indvandrere og efterkommere i Danmark. Opgørelserne siger naturligt nok ikke noget om den illegale indvandring, da de pågældende personer ikke er registreret. Men Rockwool Fonden har et skøn. Ved hjælp af en avanceret statistisk model vurderer Rockwool Fonden, at cirka 26.000 personer opholder sig ulovligt i landet. Det er en stigning på 18 procent, siden fonden kom med sin seneste rapport i 2016. Nyheden er alarmerende. Et er den lovlige immigration, der så sandelig også har skabt udfordringer. Men noget ganske andet er, at vores land åbenbart huser mennesker, vi intet aner om. Vi har således ikke mulighed for at tjekke, om de pågældende er farlige kriminelle eller måske endog terrorister. I sagens natur er der indbyggede usikkerheder i rapporten. Men ifølge fondens egen forskningsenhed holder det med 95 procents sandsynlighed stik, at mellem 23.000 og 29.000 personer lever under jorden her til lands. Hver og en af dem er en for mange. Tilsyneladende er der to former for illegal indvandring. Uvist hvordan lykkes det åbenbart nogle mennesker at snige sig hertil og gå i skjul. Andre indrejser lovligt, men opholder sig efterfølgende i Danmark i strid med lovgivningen. Blandt andet sker det åbenbart, at kinesere udnytter deres landsmænd som kummerligt betalt arbejdskraft i restaurationsbranchen. Kokkene kommer til Danmark i henhold til den såkaldte beløbsordning. Den sikrer på papiret kineserne en ganske udmærket løn. Men Fagbladet 3F skriver, at ingen eller kun få fridage samt groteske arbejdsuger kombineret med fradrag for kost og logi reducerer den reelle timeløn til omkring 25 kroner. Kinesiske kokke er næppe den store trussel mod rigets sikkerhed. Men de pågældendes ophold er ligeså ulovligt som alle andre illegale immigranters. Derfor er der også her behov for en energisk indsats med at opspore og udvise disse mennesker, ligesom deres arbejdsgivere naturligvis skal gøres ansvarlige.

Kolding

Efter krisemøde: Nyt forlig og fremtidens Kolding Havn ventes klar inden jul

Annonce