Annonce
Esbjerg

Vred nabo vil af med Fanøtrold: Borgmester anklages for at presse skovtrold ind på gammel losseplads

Trolden på Fanø har haft besøg af 150-200 hver dag i sommerperioden. Og helt op til 1000-2000 i weekenderne i højsæsonen. Og det er landmand Jens Kristian Madsen og hans familie godt trætte af. Privatfoto
Fanøs nye turistmagnet, en stor trold bygget af genbrugstræ, er årsag til krads kritik af borgmester Sofie Valbjørn. Hun anklages for at have presset skovtrolden ind på gammel losseplads mod lokalplans regler. Nabo vil have trolden flyttet.
Annonce

Fanø: Borgmester Sofie Valbjørn anklages for have presset sine embedsmænd i en sag om Fanøs nye og meget omtalte skulptur"Trolden".

Baggrunden for kritikken er, at genbrugskunstner Thomas Dambos trold i al hast måtte flyttes til Fanøs gamle losseplads, fordi den første placering måtte opgives, efter arbejdet med at bygge trolden var gået i gang.

Sagen ruller nu med voldsomme beskyldninger mod Sofie Valbjørn (Alternativet). Hun har angiveligt lagt et meget stort pres på forvaltningen for på "hastig og kreativ måde" at få gennemført og godkendt den nye placering på øens tidligere losseplads. Sådan lyder det i hvert fald i en klage over Fanø Kommunes og borgmesterens hastebehandling af sagen.

Klageren er troldens nabo, landmand Jens Kristian Madsen, som har fået ødelagt sin landlige idyl med fjordheste, køer og store græsmarker.

- Nu er der en masse folk på mine marker og stier. Vi bor på landet for at få fred, og så dukker der pludselig en trold op, uden at vi har fået noget at vide, siger han.

Han og hans rådgiver, arkitekt Niels Brinch, mener, at borgmesteren har presset forvaltningen til at gennemføre beslutningen om at plante trolden på lossepladsen uden at respektere lokalplanen for området.


Jeg kunne aldrig finde på at gøre noget ulovligt.

Sofie Valbjørn (Alternativet), borgmester


Sofie Valbjørn mener, at parret ikke har fremlagt dokumentation for denne påstand, fordi de har misforstået tidsforløbet.

Annonce

Klagefrist ikke overholdt

I sin sommerferie måtte borgmesteren handle akut, fordi en klagefrist ikke var overholdt, før arbejdet gik  i gang  i et skovområde.

- Thomas Dambo, hans hold og en masse frivillige var i gang med at bygge trolden, da de blev bremset af Danmarks Naturfredningsforening, fortæller Sofie Valbjørn.

Derfor fandt man placeringen på den gamle losseplads, og kommunens sagsbehandlere vurderede, at Fanøtrolden ikke krævede byggetilladelse eller dispensation fra lokalplanen for området.

I lokalplanen hedder det dog, at området skal ligge ubenyttet hen.

Jens Madsen og Niels Brinch kæmper derfor for at få trolden flyttet, fordi de mener, trolden er i strid med lokalplanen og er opført uden byggetilladelse. De stiller samtidig spørgsmålstegn ved lovligheden af kommunens sagsbehandling.

- Det er beviseligt, at kommunens sagsbehandlere enten ikke har forstået lokalplanen eller - i givet fald værre - bevidst har fordrejet forholdene, hedder det i klagen.

Annonce

Kan ikke afvise fejl

- Jeg kan helt klart afvise, at jeg har lagt pres på forvaltningen, for at de skulle gøre noget ulovligt. Jeg kunne aldrig finde på at gøre noget ulovligt, siger Sofie Valbjørn og tilføjer:

- Men jeg kan ikke afvise, at der er sket fejl i forhold til lokalplanen.

Sagen skal behandles på Fanøs byrådsmøde mandag aften på foranledning af Konservative og SF.

- Der er rettet hårde anklager mod borgmesteren, og det må være i alles interesse at få fundet ud af, hvad der er op og ned i denne sag. Derfor beder vi nu om en redegørelse, der kan afdække, om der er lavet fejl. Man kan aldrig dispensere fra formålet i en lokalplan - i dette tilfælde at “området skal ligge ubenyttet hen” - og man kan naturligvis ikke anlægge en sti hen over en privat mands ejendom. Så noget kunne tyde på, at det her er gået lige lovligt stærkt, siger Christian Lorenzen (K).

Han vil have ryddet op i sagen, men er ikke ude på “at kappe hovedet af nogen”.

Thomas Dambo, som er idémanden bag troldene, er genbrugskunstner, og hans trolde-serie er udviklet for at blive et trækplaster for både danske og udenlandske turister. Men er det landart (forgængelig kunst af naturmaterialer) eller er det et bygningsværk, der kræver byggetilladelse? Privatfoto

Sofie Valbjørn mener heller ikke, at sagen kan bære en politisk storm mod hendes embedsførelse.

- Det var svært at finde et sted til trolden, og hvis Jens Madsen oplever problemer, så må vi sikre, at trolden ikke giver nabogener. Folk skal ikke gå ind over hans marker, siger hun.

Karen Jeppesen (SF) siger, at lokalplaner skal overholdes, og at sagen kan ende med, at kommunen bliver nødt til at flytte trolden igen.

Annonce

Kunst eller legeplads?

En byggesagsbehandler betegnede tidligt i sagsforløbet trolden som værende i grænsefeltet mellem kunst og legeplads, men man endte med at betegne den som "landart" (forgængelig kunst, red.), og dermed var en byggetilladelse ikke nødvendig.

Ifølge arkitekt Niels Brinch er en mail skrevet af Sofie Valbjørn til en sagsbehandler ved kommunen den 7. juli central.

Heri skriver Sofie Valbjørn: " Jeg nævnte også det med "landart", og at det nok også er meget godt at bekræfte det i emailen til ham (repræsentant for Naturstyrelsen, red.), så alle forhindringer er ryddet af vejen på forhånd."

I mailen skriver Sofie Valbjørn også, at der er tilsvarende projekter i København, "og det gjorde jo straks tingene lettere, sagde han (repræsentanten for Naturstyrelsen, red.), for så har man været igennem "juristeriet" om, hvorvidt det er ok i forhold til deres formålsparagraffer o.l."

Sofie Valbjørn siger, at denne mail intet har at gøre med troldens flytning til lossepladsen.

- Det er en misforståelse at udlægge det, som om jeg dermed går ind i sagsbehandlingen af placeringen på lossepladsen.  Mailen handler om troldens oprindelige plads på Naturstyrelsens område i skoven. I mailen skriver jeg bare, hvordan sagsbehandleren kan hjælpe projektfolkene bag Trolde-projektet med at komme videre i forhold til Naturstyrelsen, forklarer Sofie Valbjørn.

Nabo Jens Madsen regner med at indklage sagen til Planklagenævnet, hvis kommunen ikke fjerner trolden.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce