Annonce
Sønderborg

Vrede borgere fik præsenteret renseanlæg til 300 mio.

Sådan ser modellen ud til det nye centralrensningsanlæg på Kær Vestermark. I baggrunden ses Sønderborg Kraftvarmeværk. Illustration
Der mødte kun 19 mennesker til borgermødet om et planlagt centralrenseanlæg. Der var alligevel masser af diskussion. Flere mente, at planerne skal skrottes og udsættes i flere år. Der bliver nu indkaldt hurtigst muligt til et nyt borgermøde.

Sønderborg: Der skal ikke mange borgere til at kritikken haglede ned over rådgivende ingeniører, kommunale medarbejdere og politikere, da kommunen onsdag sent på eftermiddagen inviterede til et informationsmøde om et nyt centralrenseanlæg på Vestermark til 300 millioner kr.

Der var kun mødt 19 borgere - til kommunens borgermøde om et nyt lokalplanforslag tirsdag aften på Sønderborghus var der 14 deltagere - til et planlagt to timers borgermøde i Multikulturhuset, men efter godt to timers orientering om projektet, masser af kritik og diskussion mellem de fremmødte blev mødet afbrudt.

- I vender det hele på hovedet. Det er helt ude af proportioner. Det hvad kommunen lægger op til er det, de gør alle andre steder i Danmark, kom det fra salen lige inden kampen blev fløjtet af.

Annonce

Voldsom kritik

Allerede inden præsentationen var der voldsom kritik af, hvem der havde fået indbydelse til borgermødet via e-boks.

Adskillige af de fremmødte borgere mente, at mange på Kær halvø og på Feddet på den anden side af Alssund slet ikke var orienteret. Altså borgere, som bor tæt på det nuværende  Sønderborg Kraftvarmeværk og andre, der kommer tær på udløbet af en ny spildevandsledning.

Det endte med, at Aase Nyegaard, formand for teknik- og miljøudvalget, måtte bryde ind og sige, at der bliver indkaldt til et nyt borgermøde om det planlagte centralrenseanlæg ved siden af det nuværende forbrændingsanlæg. Og det hurtigst muligt.

Der var mærkværdigvis kun mødt en enkelt lodsejer op til borgermødet. Der er trods alt 91 lodsejere, som er involveret i den planlagte 35 km transportledning.

Anlægget skal på sigt erstatte de eksisterende renseanlæg i Gråsten, Broager, Himmark på Nordals og Sønderborg.

Den rådgivende ingeniør, Mark Mathiesen fra EnviDan, ridsede på storskærm op, hvad det var hoved og hale i det store projekt.

Det var især borgere fra Kær og det nye eksklusive område Feddet, hvor tidligere Søfartsskolen lå, der var på banen under hele borgermødet.

Annonce

Utallige spørgsmål

Mark Mathiesen havde svært ved at komme igennem sin fremvisning, da der kom utallige spørgsmål lige fra lugtgener til løvfrøer på Kær halvø og udledning af en ny spildevandsledning i Alssund/Als Fjord tæt på stranden ved Feddet.

Flere ville simpelthen have skrottet det kæmpestore arbejde med forundersøgelser tilbage fra 2016 og i stedet flytte et centralrenseanlæg til enten Blans eller ud på Glansager, hvor der i forvejen er losseplads og biogasanlæg. Der var også forslag om at føre spildevandsledningen ud i Lillebælt.

En kommunal medarbejder kunne afvise modellen med Lillebælt. Det er en langt dyrere løsning og ikke lovligt med den iltsvind, der er i Lillebælt.

Flere mente også, at der ikke er taget hensynet til  miljøet og var klar til at betale mere i skat med en dyrere løsning.

- Vi er ikke ligeglade med miljøet, understregede Hans Erik Kristoffersen, direktør i Sønderborg Forsyning. Han var ærgerlig over den manglende information til borgerne.

En enkelt af de fremmødte borgere kom med nogle positive bemærkninger. Han havde sammen med andre fra Kær Landsbylaug været en tur i Mariager, hvor der er bygget et nyt centralrenseanlæg.

- Vi var forbløffet over, at selv om vi stod ved de store bassiner med spildevand, så var der ingen lugtgener. Det var temmelig overraskende, sagde han.

Nu indkaldes der så til et nyt borgermøde om centralrensningsanlægget.

Offentlig høring

Der er offentlig høring om det  nye centralrenseanlæg til 300 millioner kroner i 9 uger fra den 3. maj til den 6. juli. Derefter offentliggøres miljø lokalplanen med 4 ugers klagefrist til den 30. september.

Annonce
Sønderborg For abonnenter

Ulkebøldam: Rensningen er begyndt, men slutdato er stadig ukendt

Danmark

Onsdagens coronatal: Nu er over 74 procent af befolkningen færdigvaccineret

Sydjylland

Følg med her: Massiv kø på motorvejen mod Esbjerg

Annonce
Annonce
Annonce
Tønder

Butikscenter står snart halvtomt: Kommunen arbejder på femte år videre med at etablere lyskryds i området

Esbjerg For abonnenter

Fængselsdom: 21-årig mand voldtog hash-lammet kvinde to gange efter at have givet hende en stærk joint

Aabenraa

Om et år går det løs: Lokal vognmand skal hente de nye affaldsbeholdere

Haderslev

Sundplejen går til modangreb: Stævner kommune for millionbeløb

Nordtyskland

Stor kontrol: Bulgarsk lastbilchauffør var undervejs med ubetalt kæmpebøde og smuglercigaretter

Kolding For abonnenter

Voldtægtssag skaber utryghed hos beboere i ungdomsboliger: - Jeg føler hele tiden, jeg skal gå og holde øje med, hvem der render rundt her

Sønderborg

Udvist fra Danmark: 27-årig udlænding dømt i narkosag

Sydjylland

Følg med her: Massiv kø på motorvejen mod Esbjerg

Esbjerg For abonnenter

Havnearbejdere strammer skruen: Blokade om undervandsbåd lammer Esbjerg Havn

Danmark

Hun så sin konto gå i nul, mens hun talte i telefon med svindleren

Esbjerg

Voldsomt dobbelt-uheld på Esbjergmotorvejen: Mand hastet på hospitalet

Esbjerg For abonnenter

Politikerne tøver med udstykning i Andrup: Nervøse ved udsigt til oversvømmelse af nyt boligområde

Haderslev

Borgmester: - Ingen vilde heste, bisoner eller kvæg i Pamhule Skov

Annonce