Annonce
Esbjerg

Vrede Fanø-forældre går til angreb på byrådet: 'Har I tabt sutten?!'

Da Mette Hynding overrakte underskriftindsamlingen til Sofie Valbjørn (Alt.) og Niels Heinel (Miljølisten) klappede alle fremmødte forældre. Foto: Jacob Schultz
En stor gruppe forældre mødte onsdag eftermiddag op foran rådhuset for at vise deres utilfredshed med byrådets beslutning om at hæve taksterne for dagpleje- og vuggestuebørn. Udvalgsformand takkede forældrene for at møde op, men siger til JydskeVestkysten, at demonstrationen ikke ændrer på beslutningen.

Fanø: Der lød et kæmpe bifald fra de mange fremmødte, da Mette Hynding overrakte en lang liste med forældreunderskrifter til borgmester Sofie Valbjørn (Alt.) og Børne- og kulturudvalgets formand Niels Heinel (Miljølisten). Hun var onsdag eftermiddag en af de mange forældre, der var mødt op foran rådhuset på Fanø for at vise sin utilfredshed med byrådets beslutning om at hæve taksterne for dagpleje- og vuggestuebørn.

- De lave takster betød meget, da vi flyttede herover for to år siden. Nu skal vi pludselig finde 24.000 kroner ekstra i vores budget. Så jeg synes, at de skal vide, at de har lavet en fejl, siger 30-årige Mette Hynding, der er mor til to, hvoraf den ene snart skal starte i vuggestue.

Christina Exner (til venstre) var en af de mange forældre, der satte sin signatur på Mette Hyndings (til højre) underskriftsindsamling. Foto: Jacob Schultz

42-årige Jens Højlund har selv en pige i dagplejen, som nu kommer til at koste mellem 15.000 og 20.000 kroner mere om året.

Annonce

- Jeg synes godt, at man kunne have indgået et samarbejde med børnefamilierne om at finde besparelser på den rigtige måde. Jeg gad i hvert fald godt at have haft muligheden for at komme med indspark, siger Jens Højlund.

Baggrund

  • På det seneste byrådsmøde den 15. juni fremsatte borgmester Sofie Valbjørn (Alt.) et ændringsforslag, der gik på, at taksterne for dagpleje- og vuggestuebørn blev sat op.
  • Gældende fra 1. oktober skal forældre med børn i dagplejen betale 3365 kroner pr. måned, mens forældre med vuggestuebørn skal af med 3680 kroner pr. måned.
  • Dette er en stigning på henholdsvis 605 og 920 kroner.
  • Takstforhøjelsen gælder året ud, og det forventes at give et provenu til kommunen på cirka 150.000 kroner i 2020 alene.
  • Takstforhøjelsen kommer i forbindelse med Fanø Kommunes hårdt ramte økonomi, der i 2020 alene forventes at opbygge et merforbrug på 7.552.000 kroner, hvis der ikke gribes ind nu.
  • Hele byrådet har stemt for takststigningen.

Christina Exner flyttede fra Århus til øen på grund af de lave takster, og derfor synes hun også, at det er ærgerligt, at man hæver dem så markant igen.

- Lige nu hjemmepasser jeg, og det var aldrig planen, at vores barn skulle være i dagtilbud på fuld tid. Men nu går jeg da og tænker på, om jeg er nødt til at søge fuldtids- eller deltidsjob, siger den 31-årige mor.

Demonstrationen får ingen politisk indflydelse

Ifølge Niels Heinel har takststigningerne været under opsejling, siden man lagde budgettet for 2020. Allerede dengang diskuterede byrådet, hvor meget man kunne lade egenbetalingen stige med.

Fra venstre ses Jens Højlund med sin datter. Han skal nu finde omkring 15.000 kroner ekstra i budgettet, efter byrådet har besluttet at hæve taksterne for dagpleje- og vuggestuebørnene. Foto: Jacob Schultz

- Indtil nu har vi ligget under loftet, men i forbindelse med de økonomiske besværligheder har vi sat egenbetalingen op til det, vi må. Så det kommer ikke overraskende for os, fordi det har været i spil i et halvt år, siger Niels Heinel.

Takststigningen er en del af genopretningsplanen, hvis formål er at få økonomien på rette spor igen. Dette er et af mange greb, som byrådet vil tage i brug.

- Det her handler om at få budgettet til at gå bedre i balance. Når økonomien er i uorden, må vi som ansvarlige politikere se, hvor vi kan finde midler til at rette op på økonomien igen, siger Børne- og kulturudvalgets formand.

Kommer demonstrationen i dag til at have indflydelse på beslutningen om at hæve taksterne?

- Det må jeg sige nej til.

Annonce

Føler sig snydt

Mette Hynding kan sagtens forstå, at byrådet er nødt til at træffe de hårde beslutninger, men hun synes, at det er super ærgerligt, at det er børnefamilierne, der skal betale for det.

- Man har jo lokket så mange børnefamilier herover på grund af de lave takster, og nu sidder vi bare i saksen. Jeg føler mig fuldstændig snydt, og jeg føler, at jeg har betalt for en vare, jeg ikke har fået, siger Mette Hynding.

De fremmødte udsmykkede et af træerne ved rådhuset med sutter og små beskeder til byrådet. Foto: Jacob Schultz

Selvom forældrene var utilfredse og vrede over beslutningen, foregik demonstrationen meget rolig. Niels Heinel talte kort foran de fremmødte, hvor han takkede for underskrifterne, og han syntes også, at det var rart med en befolkning, der er er klar til at rette sin utilfredshed mod byrådet.

- Jeg ser det som en invitation til, at de vil indgå i dialog med os. Jeg synes jo også, at det er meget ærgerligt, at de skal bruge flere penge, men i forhold til vores samlede økonomi er alle ting i spil, siger Niels Heinel til JydskeVestkysten.

Udvalgsformanden afsluttede med at ønske forældrene en god sommerferie, hvorefter en af forældrene råbte tilbage:

- Vi har ikke råd til ferie nu!

Her sammenligner en af forældrene Fanøs nye takster med Københavns. Nederst står der: "Hvad vil I nu lokke børnefamilier til Fanø med??". Foto: Jacob Schultz

På baggrund af JydskeVestkystens artikel har Radio4 Morgen taget sagen op. I indslaget herunder kan du høre dem tale med både en forælder på øen og med formanden for kommunens Børne- og Kulturudvalg Niels Heinel (Miljølisten).

Annonce
Esbjerg

Tag kandidattesten til kommunalvalget her

Esbjerg For abonnenter

Dronningebesøg forsinkede flytning af trolden. Nu er det slut med Anker Drømmefanger på lossepladsen på Fanø

Danmark

Mandagens coronatal: 1411 nye coronasmittede - højeste tal i efteråret

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

REGIONALVALG

Tag kandidattesten til regionalvalget her

Annonce
Annonce
Annonce
Kultur For abonnenter

Alexander og Biljana opgav drømmehus, mens de var ved at bygge det: Nu nyder ung Kolding-familie livet i Malaga

Esbjerg For abonnenter

Rute 11: I 25 år har trafikken stort set ikke rykket sig ved Ribe

Regionalt

Smittetrykket springer opad i næsten samtlige sydjyske kommuner: I en kommune er der fundet over 30 nye tilfælde

Sydjylland For abonnenter

Tyske vognmænd grænsehandler billig diesel i Danmark: Kan udløse gevinst på 600 millioner

Nordtyskland

Fugleinfluenzaen raser igen: Besætning på 700 gæs blev slået ned

Esbjerg For abonnenter

Læser undrer sig: Hvorfor skal gravearbejdet tage så lang tid og spærre vejene helt af?

Esbjerg

Fræk vandalisme: Lokalpolitikers valgplakater fjernet fra lygtepæle

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Esbjerg

Webshop druknede i egen coronasucces: Efterlader milliongæld og erstatningskrav mod stifteren

KANDIDATTEST

Ved du, hvem du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Danmark

Varetægtsfængslet: 49-årig mand opfordrede på en plakat til henrettelse af statsministeren

Kolding For abonnenter

Gerningsvåbnet blev aldrig fundet: 18-årig dømt for at knivstikke ung mand under sammenstød mellem to grupperinger

Tønder

Frandsen vs. Iversen: Meningsmåling giver borgmester Henrik Frandsen markant forspring i valgkampen

Annonce