Annonce
Nordtyskland

Vrede landmænd i protest: Vi magter ikke mere regulering

I op til ti kilometer lange kolonner satte landmænd fra hele Slesvig-Holsten tirsdag kurs mod Rendsburg. Foto: Daniel Friederichs.

RENDSBURG: De første motorer buldrede allerede tirsdag før klokken seks om morgenen. I hele Slesvig-Holsten startede landmænd flere end 2000 traktorer og andre landbrugskøretøjer for i nærmest endeløse kolonner at sætte kurs mod Rendsburg eller Hamborg.

Den længste konvoj var næsten ti kilometer lang.

- På forhånd har flere meldt sig, selv om de ikke selv er landmænd for at ønske os held, lykke og succes, fortæller Willy Toft, der selv var en af de protesterende bønder.

Protesterne fandt tirsdag sted i hele Tyskland i frustration over stadig strammere regulering af landbrugets muligheder for blandt andet at bruge gødning og pesticider.

Slesvig-Holstens landbrugs- og miljøminister, Jan Philipp Albrecht, fra De Grønne mødte de protesterende og krævede en saglig debat, men også mere opbakning til delstatens landmænd. Han ønsker sig mere konsekvent adfærd hos forbrugerne.

- Hvis vi ønsker hørere standarder med hensyn til dyrevelfærd samt miljø- og klimabeskyttelse, skal forbrugerne også være villige til at honorere dette ved at betale højere priser ved butiksdisken, understregede Jan Philipp Albrecht.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Drop skattemur for virksomheder

Skatteminister Morten Bødskov (S) pønser på at indføre en skat på, at virksomhedsejere overdrager aktierne i deres selskaber til en erhvervsdrivende fond - ofte i stedet for et traditionelt generationsskifte. Og det kan med det samme slås fast, at det er en ualmindelig dårlig idé. I Danmark har vi en mangeårig tradition for netop at drive selskaber i disse fondskonstruktioner, hvor aktierne fra ejerens holdingselskab skattefrit overdrages til en nystiftet erhvervsdrivende fond, og selskaber som Danfoss, A.P. Møller-Mærsk, Novo Nordisk, Lundbeck, Carlsberg og Grundfos drives netop efter denne model. Det er aldeles uvist, hvad der foregår i skatteministeriet, for forslaget er en del af udspil, der netop skulle lokke flere virksomhedsejere til at overdrage deres livsværk til erhvervsdrivende fonde, og det skorter heller ikke på eksperter, der slår fast, at vedtages Bødskovs forslag, bliver der ikke oprettet flere af den slags ejerkonstruktioner. Til Børsen siger indehaveren af Linak Bent Jensen, at han i en tid har overvejet at overdrage sine aktier til netop en erhvervsdrivende fond, men vedtages dette forslag, sker det helt sikkert ikke. De erhvervsdrivende fonde har vist sig anvendelige i Danmark, hvor mange selskaber konkurrerer globalt. Drives virksomheden gennem en erhvervsdrivende fond, sikrer man sig eksempelvis mod at blive købt af kapitalfonde og andre kortsigtede interesser. Man kan også sikre, at hovedsæder og dermed arbejdspladser bliver i Danmark, og det har mange virksomhedsejere interesser i. Så store, at de donerer hele eller dele af deres familieformuer uden at få en krone for det. Således har eksempelvis stifteren af Blue Water Shipping i Esbjerg, Kurt Skov, for ikke så lang tid siden givet 75 procent af aktierne i sit livsværk til en erhvervsdrivende fond, hvilket sikrer, at virksomhedens hovedsæde skal ligge i Esbjerg samt at virksomheden ikke kan blive opkøbt. Vi må håbe, at et erhvervsvenligt flertal i Folketinget får retvist skatteministeren.

Danmark

Sundhedsordførere: Nu må ministeren stoppe omskæringslægen

Annonce