Annonce
Nordtyskland

Vrede landmænd skabte sprækker i regeringen

Landmændene frygter for deres eksistens. Sådan lød budskanet fra de mange tusidne, der torsdag deltog i protesterne. Foto: Patrick Tabel.
Mens tusinder af rasende landmænd torsdag demonstrerede mod nye regler for gødning og pesticider, var Slesvig-Holstens miljøminister mere enige med oppositionen end sine regeringspartnere.

KIEL: Havde medlemmerne af den slesvig-holstenske regering talt jysk i stedet for tysk, ville de nok have betegnet torsdagens møde som ”træls”. Det blev nemlig en af de debatter, der afslørede de sprækker, der trods alt må opstå i en koalition, der skal rumme både konservative, liberale og grønne.

Flere end tusinde, slesvig-holstenske landmænd kørte torsdag sammen med kolleger fra hele Nordtyskland til Hamborg på deres traktorer for at demonstrere mod den tyske miljøminister, Svenja Schulze og hendes kolleger fra delstaterne, der mødtes til konference i byen. Landmændene er især vrede over nye regler, der begrænser mulighederne for at sprede gødning og anvende pesticider fra udgangen af 2023.

Annonce
Årtiers modvilje mod omlægninger i landbrugs- og miljøpolitikken har efterladt Tyskland med et dårligt miljø.

Miljøminister Jan Philipp Albrecht.

Forstår frustration

De mange tusinde vrede landmænd kom også til at beskæftige politikerne i landdagen. Her debatterede medlemmerne nemlig nye regler for gyllespredning og et kommende forbud mod brugen af glyfosat (roundup).

Politikere fra det konservative CDU og deres liberale regeringspartnere und i FDP udtrykte forståelse for de vrede landmænd, der demonstrerede små hundrede kilometer længere mod syd. Begge partier advarede mod for strenge bestemmelser og forbud, skriver mediehuset SHZ.

Miljøminister Jan Philipp Albrecht viste sig i den forbindelse at have mere tilfælles med oppositionen i skikkelse af det dansk-frisiske SSW og Socialdemokratiet.

Årtiers modvilje mod omlægninger i landbrugs- og miljøpolitikken har efterladt Tyskland med et dårligt miljø, mente ministeren.

- Vådområder og jorden er i en så dårlig tilstand, at Tyskland er blevet pålagt at betale bøder til EU, oplyste ministeren.

Han mente dog, at mange landmænd er bevidste om udfordringerne og er villige til at justere produktionen af hensyn til miljøet og samfundets forventninger. Disse landmænd skal hjælpes, lød løftet fra miljøministeren.

Jan Philipp Albrechts grønne partifælle Bernd Voss var knap så diplomatisk.

Har snorksovet

- Politikerne har sovet i timen og trukket indførelsen af effektive regler i langdrag. Landbrugsministre fra det konservative CDU/CSU samt landbrugets organisationer har konstant afvist reformer, sagde Bernd Foss ifølge SHZ.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Med fingrene i fælleskassen: Hvor meget bliver mon ikke opdaget?

Det er en fortærsket vittighed i mediebranchen, at der er for få naturkatastrofer og for lidt korruption i Danmark til, at man kan bedrive ordentlig journalistik. Måske står talemåden for fald. Det skyldes hverken den tørre sommer sidste år eller det våde efterår i år, men mere at tilliden til vores offentlige instanser er under pres. Det er ikke bare korruption, vi ser, men også offentligt ansatte lederes tilbøjelighed til at skaffe penge eller fordele til sig selv i kraft af deres job. Og det er mindst lige så slemt. Vi kunne her i avisen i denne uge fortælle, at en politiassistent og en politikommissær fra Esbjerg er tiltalt for at have instrueret en betjent i ikke at undersøge lovligheden af en knallert involveret i et færdselsuheld. Knallertens fører var søn af en politikommissær. Politifolkene er nu tiltalt for misbrug af offentlig stilling. Det var også i denne uge, der bød på en skrækhistorie om, at to tidligere ansatte ved Forsvarets Ejendomsstyrelse er tiltalt for at have modtaget bestikkelse på henholdsvis 1,7 million og 35.250 kroner. Dømmes de tiltalte, slutter de sig til den alt for lange række af sager, som svækker vores tillid til, at myndigheder og deres ansatte til enhver tid vil handle i fællesskabets interesse. Vi har Britta Nielsen-sagen. Vi har den ansatte i Skat, der blev idømt fire et halvt års fængsel for at hjælpe en ven med at få udbetalt uberettiget refusion af udbytteskat. Vi havde for nogle år siden sagen om it-firmaet Ateas bestikkelse af ansatte i Region Sjælland. Så er det jo, at man ikke kan lade være med at spekulere på, hvor mange lignende forbrydelser der ikke bliver retsforfulgt. Sikkert en hel del, vil mange nok gætte på. Når vi tænker sådan, er vi et skridt nærmere ved at miste tilliden til vores myndigheder og vores vilje til at betale skat til at opretholde dem. Det er dybt alvorligt. Politikerne har et arbejde at gøre, og det haster mere, end de måske selv er klar over.

Annonce