Annonce
Nordtyskland

Vrede landmænd skabte sprækker i regeringen

Landmændene frygter for deres eksistens. Sådan lød budskanet fra de mange tusidne, der torsdag deltog i protesterne. Foto: Patrick Tabel.
Mens tusinder af rasende landmænd torsdag demonstrerede mod nye regler for gødning og pesticider, var Slesvig-Holstens miljøminister mere enige med oppositionen end sine regeringspartnere.

KIEL: Havde medlemmerne af den slesvig-holstenske regering talt jysk i stedet for tysk, ville de nok have betegnet torsdagens møde som ”træls”. Det blev nemlig en af de debatter, der afslørede de sprækker, der trods alt må opstå i en koalition, der skal rumme både konservative, liberale og grønne.

Flere end tusinde, slesvig-holstenske landmænd kørte torsdag sammen med kolleger fra hele Nordtyskland til Hamborg på deres traktorer for at demonstrere mod den tyske miljøminister, Svenja Schulze og hendes kolleger fra delstaterne, der mødtes til konference i byen. Landmændene er især vrede over nye regler, der begrænser mulighederne for at sprede gødning og anvende pesticider fra udgangen af 2023.

Annonce
Årtiers modvilje mod omlægninger i landbrugs- og miljøpolitikken har efterladt Tyskland med et dårligt miljø.

Miljøminister Jan Philipp Albrecht.

Forstår frustration

De mange tusinde vrede landmænd kom også til at beskæftige politikerne i landdagen. Her debatterede medlemmerne nemlig nye regler for gyllespredning og et kommende forbud mod brugen af glyfosat (roundup).

Politikere fra det konservative CDU og deres liberale regeringspartnere und i FDP udtrykte forståelse for de vrede landmænd, der demonstrerede små hundrede kilometer længere mod syd. Begge partier advarede mod for strenge bestemmelser og forbud, skriver mediehuset SHZ.

Miljøminister Jan Philipp Albrecht viste sig i den forbindelse at have mere tilfælles med oppositionen i skikkelse af det dansk-frisiske SSW og Socialdemokratiet.

Årtiers modvilje mod omlægninger i landbrugs- og miljøpolitikken har efterladt Tyskland med et dårligt miljø, mente ministeren.

- Vådområder og jorden er i en så dårlig tilstand, at Tyskland er blevet pålagt at betale bøder til EU, oplyste ministeren.

Han mente dog, at mange landmænd er bevidste om udfordringerne og er villige til at justere produktionen af hensyn til miljøet og samfundets forventninger. Disse landmænd skal hjælpes, lød løftet fra miljøministeren.

Jan Philipp Albrechts grønne partifælle Bernd Voss var knap så diplomatisk.

Har snorksovet

- Politikerne har sovet i timen og trukket indførelsen af effektive regler i langdrag. Landbrugsministre fra det konservative CDU/CSU samt landbrugets organisationer har konstant afvist reformer, sagde Bernd Foss ifølge SHZ.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Dronningens jernnæve

Der er nærmest altid uro i det engelske kongehus, og den seneste tid har uroen haft den iltre prins Harry som omdrejningspunkt. Prins Harry er bror til prins William, der en dag bliver konge, og yngste søn af prins Charles og prinsesse Diana, og sammen med sin kone, den borgerligt og amerikansk fødte hertuginde Meghan, ønsker han at trække sig som såkaldt seniormedlem af kongefamilien. Det er blandt andet ønsket om mere privatliv, der har bragt det unge ægtepar på disse tanker. Den engelske dronning Elisabeth har reageret ved at efterkomme parrets ønske, men samtidig også frataget dem retten til at kalde sig "kongelige højheder", frataget dem retten til at modtage apanage ligesom de to skal tilbagebetale cirka 20 millioner kroner for den nylige renovering af deres residens Frogmore Cottage. Der er langt fra det engelske til det danske kongehus, men dronning Elisabeths beslutning virker klog. Selv om man som kongelig er født ind i en særlig skæbne, er der historisk flere eksempler på, at medlemmer af forskellige kongehuse har frasagt sig disse nedarvede privilegier. I England synes dronningens holdning klar: Hvis du ikke vil arbejde som kongelig, får du heller ikke løn som kongelig. Dette spørgsmål kommer vi uden tvivl også til at diskutere inden længe her i Danmark, idet der i kongehuset lige nu er usædvanligt mange børn. En del af disse vil formentlig heller ikke som voksne kunne fylde en tilværelse ud inden for kongehuset, og derfor vil den til den tid siddende regent i samråd med regering og Folketing skulle træffe beslutninger i samme boldgade som dronning Elisabeths. Et kongehus med nedarvede privilegier er egentlig som konstruktion en anakronisme, men da eksempelvis det danske kongehus nyder massiv folkelig opbakning, er det i praksis en ganske demokratisk indretning. Imidlertid hviler en del af populariteten utvivlsomt på en bred accept af forholdet mellem aflønning og indsats, og her er det klart, at medlemmer af kongehuset for at få apanage skal arbejde for pengene.

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];