Annonce
Nordtyskland

Vrede landmænd skabte sprækker i regeringen

Landmændene frygter for deres eksistens. Sådan lød budskanet fra de mange tusidne, der torsdag deltog i protesterne. Foto: Patrick Tabel.
Mens tusinder af rasende landmænd torsdag demonstrerede mod nye regler for gødning og pesticider, var Slesvig-Holstens miljøminister mere enige med oppositionen end sine regeringspartnere.
Annonce

KIEL: Havde medlemmerne af den slesvig-holstenske regering talt jysk i stedet for tysk, ville de nok have betegnet torsdagens møde som ”træls”. Det blev nemlig en af de debatter, der afslørede de sprækker, der trods alt må opstå i en koalition, der skal rumme både konservative, liberale og grønne.

Flere end tusinde, slesvig-holstenske landmænd kørte torsdag sammen med kolleger fra hele Nordtyskland til Hamborg på deres traktorer for at demonstrere mod den tyske miljøminister, Svenja Schulze og hendes kolleger fra delstaterne, der mødtes til konference i byen. Landmændene er især vrede over nye regler, der begrænser mulighederne for at sprede gødning og anvende pesticider fra udgangen af 2023.

Årtiers modvilje mod omlægninger i landbrugs- og miljøpolitikken har efterladt Tyskland med et dårligt miljø.

Miljøminister Jan Philipp Albrecht.

Annonce

Forstår frustration

De mange tusinde vrede landmænd kom også til at beskæftige politikerne i landdagen. Her debatterede medlemmerne nemlig nye regler for gyllespredning og et kommende forbud mod brugen af glyfosat (roundup).

Politikere fra det konservative CDU og deres liberale regeringspartnere und i FDP udtrykte forståelse for de vrede landmænd, der demonstrerede små hundrede kilometer længere mod syd. Begge partier advarede mod for strenge bestemmelser og forbud, skriver mediehuset SHZ.

Miljøminister Jan Philipp Albrecht viste sig i den forbindelse at have mere tilfælles med oppositionen i skikkelse af det dansk-frisiske SSW og Socialdemokratiet.

Årtiers modvilje mod omlægninger i landbrugs- og miljøpolitikken har efterladt Tyskland med et dårligt miljø, mente ministeren.

- Vådområder og jorden er i en så dårlig tilstand, at Tyskland er blevet pålagt at betale bøder til EU, oplyste ministeren.

Han mente dog, at mange landmænd er bevidste om udfordringerne og er villige til at justere produktionen af hensyn til miljøet og samfundets forventninger. Disse landmænd skal hjælpes, lød løftet fra miljøministeren.

Jan Philipp Albrechts grønne partifælle Bernd Voss var knap så diplomatisk.

Annonce

Har snorksovet

- Politikerne har sovet i timen og trukket indførelsen af effektive regler i langdrag. Landbrugsministre fra det konservative CDU/CSU samt landbrugets organisationer har konstant afvist reformer, sagde Bernd Foss ifølge SHZ.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce