Annonce
Nordtyskland

Vrede landmænd tømmer butikker for konkurrents varer

Cirka 20 landmænd gik i dag ind hos Real-kædens forretning i Rendsburg og tømte hylderne. Foto: Jan-Hendrik Frank.
I protest mod supermarkeders prispolitik har andelsmejerier syd for grænsen indstillet leverancerne til indkøbskæde. Nu tømmer landmænd systematisk supermarkedernes hylder for de mælkeprodukter, en konkurrent fortsat leverer.

RENDSBURG: Landmændenes protester når nu helt frem til detailhandlen. Protestbevægelsen Land Schaft Verbindung – landet skaber forbindelse – gennemførte tirsdag en protestaktion i supermarkedet Real i Rendsburg. Protesten blev gennemført på opfordring fra Thomas Andresen, der er talsmand for bondeprotesterne og selv driver et landbrug ved Lindewitt mellem Flensborg og Husum.

Baggrunden for aktionen er, at andelsmejerierne under Deutsches Milchkontor er røget ud i en priskrig med indkøbskæden Retail Trade Group. Real tilhører denne kæde sammen med blandt andre Netto-butikkerne syd for grænsen.

Annonce
Tomme reoler sender et virksomt signal om, at detailhandlen ikke er villig til at betale mere for levnedsmidler, selv om politikere og forbrugere kræver stadig mere af landmændene.

Siem Sievers, mælkeproducent.

Tomme reoler

Ingen af kæderne er villige til at betale de højere priser, som andelsmejerierne ønsker af hensyn til landmændene. Derfor skrider de vrede landmænd nu til handling og opkøber alle varer fra den konkurrerende mejerivirksomhed Milram i de forskellige supermarkeder, efter Deutsches Milchkontor har indstillet sine leverancer.

- Tomme reoler sender et virksomt signal om, at detailhandlen ikke er villig til at betale mere for levnedsmidler, selv om politikere og forbrugere kræver stadig mere af landmændene i form af dyrevelfærd, klimavenlighed og miljøbeskyttelse, forklarer Siem Sievers, der er mælkeproducent ved Prinzenmoor vest for Rendsburg.

Han var blandt cirka 20 landmænd, der tirsdag eftermiddag tømte supermarkedet i Rendsburg. I alt 600 euro brugte aktivisterne på indkøb af mælkeprodukter. Allerede lørdag fandt en tilsvarende aktion sted hos Real i Slesvig. Her spenderede deltagerne omkring 800 euro på at købe alle varer af mærket Milram.

- Andelsmejerierne fremsatte et forslag, der ville have givet os højere priser. Det afviste Real, hvorefter Deutsches Milchkontor indstillede leverancerne. Og så blev vi enige om at sende et signal ved ganske enkelt at tømme Reals hylder for varer fra Milram, siger talsmand Thomas Andresen fra Land schafft Verbindung til radio- og tvstationen NDR.

På det sociale medie Whatsapp roser mange aktionerne. En af dem er Marc Kiesbye, der selv er mælkeproducent i Slesvig-Flensborg Amt.

- Vi skal alle tage kontakt med vores mejerier og fortælle, hvad vores minimumspriser er for at støtte Deutsches Milchkontor . På et eller andet tidspunkt har supermarkederne ikke flere mælkeprodukter, og så bliver de nødt til at reagere, skriver han.

Bliver foræret væk

Tiden vil vise, om aktionen har succes. Men foreløbig tjener den et godt formål. Maden bliver nemlig foræret til mennesker i social nød.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Derfor skal vi turde drømme stort

Martin Braithwaite er en god fodboldspiller, og det har han været i mange år. Ellers bliver man ikke førsteholdsspiller i Esbjerg fB, professionel i Frankrig, England og Spanien. Man bliver ikke landsholdsspiller. Det krævet særligt talent og særlig arbejdsomhed. Men et vildt, vidunderligt og vanvittigt klubskifte fra en spansk bundklub, Leganés, til en af verdens allerstørste, mest mytiske fodboldklubber, FC Barcelona, ændrer alligevel alt. 28-årige Martin er ikke længere bare en dygtig fodboldspiller, han er en stjerne, katapulteret ind på lystavlen hos stort set alle danskere. I løbet af en uge. Vi skriver sjældent om fodbold på denne plads, det bliver ikke omdrejningspunktet herfra. Men der er noget i den historie, som er værd at hæfte sig ved. Den er enormt inspirerende. Historien om en ung knægt fra Esbjerg, der – når man hører alle anekdoterne, der dukker frem nu, og det er mange - altid har haft en stålsat tro på sig selv, et mod til at sætte ambitionerne højt og en ukuelig vilje til at forfølge dem. Vejen til Barcelona har ikke været let. Der har været omveje, og der har været kampe og klubophold undervejs, som var mindre vellykkede. Men han holdt fast. Så mens alverden var ved at tabe underkæben, da knægten fra Esbjerg lørdag eftermiddag stod klar på sidelinjen på Camp Nou, Barcelonas hjemmebane, klar til at gøre sin debut som Messis holdkammerat, var hovedpersonen afklaret. Det var jo lige præcis det scenarie, han havde forestillet sig i mange år. Det starter med en drøm. Man når ingen steder uden, i fodbold, i politik, i erhvervslivet, i skolen, i livet. Det kræver mod at drømme stort. Det kræver fantasi. Selvfølgelig kræver meget mere end det at se drømme blive til virkelighed. Der er ganske givet flere knuste drømme end det modsatte derude, så meget desto mere er der grund til at nyde øjeblikket, når det lykkes en af vores egne at indfri en vild drøm. Mærke det. Glæde sig. Kan man komme fra et ungdomsfodboldhold i Sædding-Guldager til førsteholdet i FC Barcelona, kan alt ske. Drøm det. Drøm stort. Og gå efter den. Tænk sig; det kunne jo være, at også din gik i opfyldelse.

112

Dige repareret ved Møllehus i nat: - Vi er fortsat i forhøjet beredskab

Annonce