Annonce
Udland

Vrede reaktioner efter Kinas forsøg på at true Sverige

10030 Jonas Ekströmer/TT/Ritzau Scanpix
Diplomatisk krise mellem Sverige og Kina handler om fængslet forlægger. Kina truer med følger for Sverige.

En diplomatisk krise er under opsejling mellem Sverige og Kina.

Den kommer, efter Kinas ambassadør i Sverige har advaret om, at den svenske kulturminister, Amanda Lind, vil være uønsket i Kina, hvis hun deltager i en prisceremoni for en fængslet svensk-kinesisk forlægger.

Det bliver mødt med vrede blandt svenske politikere.

Og det har ikke forhindret, at Lindh fredag aften har overrakt PEN's Tucholskypris in absentia til Gui Minhai.

Statsminister Stefan Löfven gjorde det inden klart, at kulturministeren ville aflevere prisen til Gui Minhai. Han har været fængslet i Kina siden 2015.

Löfven ignorerer dermed den advarsel, som er kommet fra Kinas ambassadør i Stockholm, Gui Conyou.

Han truer med, at det vil få følger for Sverige, hvis en højt placeret politiker deltager i PEN's ceremoni.

- Vi har gjort det klart over for kineserne, at Gui Minhai må sættes fri, og at der er ytringsfrihed i Sverige, siger Amanda Lind.

Forlæggeren Gui Minhai er svensk statsborger. Han stiftede i 2012 et forlag i Hongkong, der udgiver kritiske bøger om Kina. Han blev i 2015 efter alt dømme bortført til Kina under en rejse i Thailand.

Han er siden blevet dømt og fængslet i Kina for at afsløre kinesiske statshemmeligheder.

Den kinesiske ambassadør vil ikke uddybe, hvad konsekvensen kan blive for Sverige.

Andre steder i det politiske liv i Sverige er den kinesiske trussel blevet mødt med stor vrede.

- Med tanke på alvoren i situationen bør andre initiativer overvejes, herunder at kalde Sveriges ambassadør hjem til konsultationer eller i yderste fald at erklære Kinas ambassadør uønsket, mener Lars Adaktusson, der er udenrigspolitisk ordfører for Kristdemokraterna.

Regeringens støtteparti Centerpartiet regner med en svensk reaktion.

- Jeg forventer, at vi vil komme til at skærpe tonen. Vi har al anledning til at se, hvad der sker, siger Kerstin Lundgren, der er sit partis udenrigspolitiske ordfører, til avisen Expressen.

/ritzau/TT

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Affaldshåndtering som i DDR-tiden

Lokaldebat: I den bebyggelse i Egernsund, hvor min kone og jeg bor, oplever vi til stadighed, at vore affaldscontainere ikke bliver tømt. Bebyggelsen består af 12 ejerlejligheder og otte boligforeningslejligheder. Problemet er, at Sønderborg Kommune entrerer med et system omkring bortskaffelse af affald, som ingen normalt begavede mennesker forstår. Et årskursus til borgerne i affaldshåndtering ville sikkert gøre underværker, men det vil kommunen næppe finansiere. Det system, skraldemændene (jo, det ord eksisterer skam endnu i det danske sprog) arbejder efter, bevirker, at hvis en lille ren plasticpose havner i den forkerte container, bliver den ikke tømt. Jeg luftede forleden min irritation på en særlig Egernsund-side på Facebook - og straks var der adskillige eksempler på, at rene bagateller er skyld i, at containerne bliver stående. Man må godt smide pap-emballagen fra en ramme cola i den dertil indrettede container - men så skal plasticomslaget pilles af. Ellers? Nul tømning. En mikroskopisk rest af marmelade i et glas - selvom man har brugt flere liter varmt vand på at gøre glasset rent - nul tømning. Kære byrådsmedlemmer - i har jo skabt et "system", der kunne være hentet i DDR i 1965. Folk er ikke ligeglade, men at lave en ordning for fjernelse af affald, som kun borgere med stærke læsebriller kan navigere rundt i (humor kan forekomme), er en ommer. Gad vidst, om det kun er i Egernsund, vi synes, at nu er målet sgu fuldt. Er der en modig byrådspolitiker, der kunne have lyst til at kommentere mit indlæg, skulle han/hun være velkommen. Trist, at der er længe til næste kommunalvalg, ellers skulle I nok komme på banen.

Kolding

Uheld skabte massiv kø ved Kolding

Annonce