Annonce
Sydjylland

VUC Syd har fået ny direktør

Arkivfoto: Søren Gylling
VUC Syd har nu fundet en permanent afløser for den skandaleramte uddannelsesinstitutions tidligere leder Asbjørn Nielsen, der i juni forlod jobbet til fordel for gymnastikverdenen.

Direktør: Efter 15 år som vicedirektør på EUC Syd i Sønderborg skal Bente Lyck-Damgaard fra 1. december stå i spidsen for at genopbygge og videreudvikle VUC Syd.

Uddannelsesinstitutionen, der længe har kæmpet med økonomiske problemer, mistede i juni sin daværende direktør Asbjørn Nielsen, da han fik nyt job som projektleder i forbindelse med efterskolernes deltagelse i DGI's landsstævne i 2021. Siden da har herningenseren John Egebjerg-Johansen stået i spidsen som midlertidig direktør.

Men nu er en permanent løsning altså fundet med ansættelsen af Bente Lyck-Damgaard.

Hun er uddannet økonom og har derudover en master i uddannelsesledelse fra Leicester Universitet. På EUC Syd har hun blandt andet været ansvarlig for htx-uddannelsen og den internationale IB-uddannelse. Derudover er hun formand for Erhvervskvinder i Syd og med i en række uddannelsesnetværk og bestyrelser.

- Jeg er utrolig glad og spændt, for jeg synes simpelthen, det er så spændende en opgave at få i sit arbejdsliv, siger den nyslåede direktør, der først og fremmest ser det som sin vigtigste opgave at lære medarbejderne at kende og tage dem med på råd.

- I hele den lange sag og med det pres, der har ligget på VUC Syd, har det ikke fyldt særlig meget, at der har været en flok medarbejdere, som har slidt for at uddanne kursister, siger Bente Lyck-Damgaard.

Annonce

Sagen om VUC Syd

  • Sagen om VUC Syd begyndte i juni 2017 med en historie om en dyr studietur til USA for bestyrelsen og den øverste ledelse. To dage senere valgte den daværende direktør, Hans Jørgen Hansen, at fratræde sin stilling.
  • Styrelsen for Undervisning og Kvalitet (Stuk) afsatte 11. september 2018 bestyrelsen på VUC Syd, som dermed kun nåede godt fire måneder på posten.
  • Stuk mente ikke, at planen for genopretning af den økonomisk trængte uddannelsesinstitution var tilstrækkelig.
  • Samtidig havde VUC Syd ikke informeret Stuk om de økonomiske problemer, da det stod bestyrelsen klart i begyndelsen af juli 2018.
  • Stuk indsatte derpå et midlertidigt styre på fire personer, som tirsdag afleverede en redegørelse, der skal afklare VUC Syds fremtid.
  • Styret fik blandt andet til opgave at danne sig et overblik over VUC Syds likviditetsbehov og sikre, at der er penge til driften.
  • VUC Syd har i 2018 gennemgået to fyringsrunder på grund af de massive økonomiske problemer. I alt er der skåret 136 stillinger af de 310 stillinger, der var ved starten af 2018.

Nye ideer

Forude venter et stort arbejde med at implementere den genopretningsplan, som det midlertidige styre har lagt.

- Planen danner de ydre rammer for mit arbejde, og min første opgave bliver at sætte mig ordentligt ind den og snakke med styret om, hvad de tænker. Jeg har også ideer til, hvad man kan gøre udover det, men det vil jeg først og fremmest snakke med styret og medarbejderne om, siger Bente Lyck-Damgaard, der er blevet hyret med hjælp fra konsulentfirmaet Muusmann.

Det er Bente Lyck-Damgaards lange erfaring inden for både uddannelse og ledelse samt hendes lokale kendskab til Sønderjylland, der har sikret hende jobbet, fortæller næstformand i VUC Syds midlertidige styre, Ulla Koch.

- Vi har rigtig meget brug for hendes ledererfaring de kommende år. Vi forventer ikke blot at stabilisere skolen, men også at få vækst. Derudover har hun et stort netværk, og det er rigtig vigtigt, fordi vi får brug for at samarbejde med alle uddannelsesinstitutioner, de lokale borgmestre og kommuner, siger hun og fortæller, at der endnu ikke er sat konkrete mål for Bente Lyck-Damgaards første periode.

Vigtigst er dog implementeringen af genopretningsplanen og de mange indsatsområder, den fører med sig, understreger Ulla Koch.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

JV mener: Udskriv en dosis sund fornuft i en fart

Udeblivelser er et regulært problem i sundsvæsenet. Fordi det er spild af de trængte velfærdsressourcer, når både højt specialiseret personale og dyrt udstyr må vente forgæves på en patient, der ikke dukker op på det afsatte tidspunkt. Derfor er det helt og aldeles håbløst, at et ufleksibelt system tidligere på året betød, at en succes på Kolding Sygehus måtte lægges i graven. Succesen var et forsøg, der gav patienter med en henvisning mulighed for selv at booke en tid til skanning fremfor blot at få stukket systemets tid ud. Forsøget fik antallet af udeblivelser til at falde fra i gennemsnit 14 om ugen til fire. Det viste sig nemlig, at fleksibiliteten betalte sig. At det for patienterne gjorde en forskel. Helt banalt i form af muligheden for at kunne booke en tid, som passede ind med øvrige gøremål. Og sikkert også i form af øget ansvarlighed. En tid, man selv har booket, er svær at udeblive fra. Et sådant forsøg skulle selvfølgelig ikke bare fortsætte, men bredes ud. Ikke bare til andre afdelinger på Kolding Sygehus, men på alle sygehuse. Skulle man tro. Men sundhedsloven er firkantet, og den foreskriver, at patienter skal have en konkret tid i hånden tre dage efter henvisningen. Altså levner loven ikke plads til patientens egen booking. Derfor døde forsøget. Trods et resultat, der uomtvisteligt var positivt for både patienter og sundhedsvæsen. Region Syddanmark skubber på for at få lov til at genoptage forsøget. Ros for det. Forsøget er i sin essens et eksempel på et sundhedsvæsen, der er til for borgerne og ikke det omvendte. Det bør derfor være en formsag for Sundheds- og Ældreministeriet at finde en gangbar vej gennem egne regler og bureaukrati, så patienterne igen kan tages med i planlægningen. Sundhedsloven sikrer vigtige patientrettigheder. Det er godt, og historien viser, at det er nødvendigt. Men det er et sygt sundhedsvæsen, der kvæler gode tiltag i et stift bureaukrati. Må sundhedsministeren reagere hurtigt: Der er brug for en dosis sund fornuft i en fart.

112

Lastbiluheld med skinker: Vindmølletransport får 22 timers ufrivilligt ophold i Ribe

Danmark

Anden brøler fra myndighederne: Derfor må udskældt omskæringlæge fortsætte

Annonce