Annonce
Sydjylland

VUC Syd præsenterer stort millionunderskud

VUC Syd præsenterer underskud på 30 millioner kroner for 2018. Arkivfoto: Jacob Schultz
Skandaleramte VUC Syd kommer ud af 2018 med et underskud på 30 millioner kroner og må samtidig nedskrive værdien af sine bygninger med 312 millioner kroner. Midlertidigt styre har mandag fremlagt endelig genopretningsplan, der skal få skolen på ret køl.

Krise: 2018 blev et hårdt år for skandaleramte VUC Syd. Skolen kom ud af året med et underskud på 30 millioner kroner og måtte samtidig nedskrive værdien af sine bygninger med 312 millioner kroner. Det skriver skolen i en pressemeddelelse.

VUC Syd er efter flere skandalesager og kraftig faldende elevtal i alvorlige økonomiske problemer. Derfor afsatte Undervisningsministeriet i september VUC Syds bestyrelse og erstattede den med et midlertidigt styre, som skal rette op på den skrantende økonomi. Efter flere måneders arbejde har styret mandag præsenteret den endelige plan for, hvordan VUC Syd skal reddes.

- Vi er nødt til at sætte tæring efter næring, og det kræver også, at vi kommer ud af de alt for store og dyre bygninger. Men vi kan ikke spare os til overlevelse. Derfor lægger vi samtidig op til at styrke kvaliteten med målrettede tiltag, der skal sikre, at flere tager en uddannelse og gør den færdig, siger formanden for det midlertidige styre, Laust Joen Jakobsen, i en pressemeddelelse.

Annonce

Sagen kort

  • VUC Syd er i store økonomiske vanskeligheder på grund af faldende elevtal.
  • Det sker, efter at skolen siden 2017 har været i stormvejr på grund af en række dispositioner af den tidligere ledelse. Styrelsen for Undervisning og Kvalitet (Stuk) har kritiseret den tidligere ledelse for blandt andet ikke at have udvist sparsommelighed.
  • VUC Syd gennemgik i 2018 to fyringsrunder på grund af de massive økonomiske problemer, og har også præsenteret en stor fyringsrunde i 2019.
  • VUC Syds midlertidige styre skrev i sin rapport i januar, at budgetmaterialerne fra VUC Syd viste et underskud på driften på 41,2 millioner kroner i 2018 før ekstraordinære nedskrivninger, og at der forventedes et underskud på henholdsvis 15,1 millioner kroner i 2019 og 12,2 millioner kroner i 2020.

Taskforce

Styret nedsætter en taskforce, der får op til to millioner kroner årligt til at nytænke og markant løfte tiltrækning, fastholdelse og gennemførelse frem mod 2021. Derudover vil det midlertidige styre udlægge en række opgaver til samarbejdspartnere og skabe endnu stærkere uddannelsesmiljøer ved at flytte sammen med Haderslev Handelsskole i Haderslev og dele bygningen i Aabenraa med UC Syd.

- I Tønder lægger vi op til en løsning med udlagt undervisning for at sikre et bredt og kvalitativt stærkt lokalt tilbud. Det kan vi netop gøre i samarbejde med nogle af de andre uddannelsesinstitutioner i Tønder. Det samme gælder i forhold til vores administration, hvor vi gennem administrative fællesskaber med andre skoler kan sikre stabilitet og kvalitet, selvom vi rent organisatorisk bliver mindre, siger Laust Joen Jakobsen.

Styret har tidligere offentliggjort, at VUC Syds bygninger i Haderslev skal sælges, og at hovedkvarteret i stedet flyttes til Aabenraa. Skolens bygninger i Tønder og Gram skal også sælges, så det kun er bygningerne i Aabenraa og Sønderborg, skolen beholder. Derudover har skolen det seneste års tid gennemgået tre fyringsrunder, hvor medarbejderstaben er blevet mere end halveret fra 310 til cirka 123 medarbejdere.

Opdateres …

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kommentar For abonnenter

Spændende projekt med Tilflytterbolig

Det går op og ned for landsbyerne. Sådan er det rundt i landet, og sådan er det også her i Vejen Kommune. Et par eksempler fra den seneste tids artikler her i JydskeVestkystens Vejenudgave afspejler meget godt, at det står sådan til: I Hovborg er der et mål om at uddele velkomstkurve til de borgere, som flytter til landsbyen. Men den målsætning er blevet en udfordring, simpelthen fordi der flytter så mange til landsbyen, et det endog er svært at følge med at få uddelt velkomstkurvene. I den østlige ende af kommunen – i Andst – har landsbyens dagligvareforretning, Høkeren, mistet omsætning. Andst er ellers en af de landsbyer, hvor der også har været god gang i tilflytningen og byggeri af nye huse gennem de senere år. Hver sin landsby – med hver deres udfordringer. Men tilbage til Hovborg. Selv om det på jævnt vestjysk kan konstateres, at ”det egentlig går udmærket” i Hovborg, hvor der findes en brugsforening, en kro, virksomheder samt et aktivt foreningsliv, så bliver øjnene alligevel ikke lukket for, at der hele tiden skal gøres noget for ikke bare at fastholde tingene, som de er; nej, der skal også udvikling til. Lokalrådet i Hovborg har just afviklet et møde, hvor det netop handlede om, hvad der skal til for at skabe udvikling og fremdrift, der kan være med til at sikre landsbyens overlevelse. Et af udgangspunkterne for mødet er den statistiske kendsgerning – en træls én af slagsen – nemlig, at der rundt i landet de seneste ti år er flyttet 40.000 beboere fra de små samfund og ind til byerne. Det er tæt på, at tallet matcher indbyggertallet i hele Vejen Kommune. En del af lokalrådets møde kom til at handle om projekt Tilflytterbolig, som Hærvejsklyngen – Hovborg, Lindknud, Gjerndrup, Gesten og Bække – er langt fremme med. Ikke færre end 16 projekter er i gang rundt i landet, og her lokalt har Hærvejsklyngen planer om at købe den tidligere børnehave-ejendom i Lindknud og ombygge den til en Tilflytterbolig. En Tilflytterbolig er rettet mod familie eller par, der ikke er bosiddende i den pågældende landsby, men som af jobmæssige årsager ønsker eller overvejer at flytte tættere på sin nuværende eller kommende arbejdsplads. Tilflytterboligen giver mulighed for, at familien eller parret kan finde ud af, om et nyt lokalsamfund og et eventuelt nyt job er det rigtige valg, inden man investerer i en bolig i et område, man ikke kender. I disse år er der god gang i udviklingen af arbejdspladser i Vejen Kommune, hvilket skaber et potentiale for nye tilflyttere. Den tilflytterkampagne, som Vejen Kommune og UdviklingVejen har i gang, suppleres rigtig fint med projektet med en Tilflytterbolig. Det bliver derfor spændende at følge projektet i Lindknud, og om det efterfølgende lykkes at få en Tilfytterbolig i hver af de fem landsbyer i Hærvejsklyngen. GOD SØNDAG

Annonce