Annonce
Udland

Fem omkommet og otte savnes efter vulkanudbrud

Gns. Science/Reuters

New Zealands politi siger, at 31 personer er indlagt på hospitaler. De otte savnede frygtes omkommet.

Ved rekognosceringsflyvninger over den newzealandske vulkanø White Island er der ikke set overlevende efter mandagens vulkanudbrud, siger politiet.

New Zealands politi siger ved et pressemøde, at 31 personer er indlagt på hospitaler, mens fem er omkommet, og otte er savnet efter vulkanudbruddet på White Island.

Det menes, at der var 44 personer mennesker på den ubeboede ø, da udbruddet skete. En del af dem, der blev reddet, har alvorlige forbrændinger.

Politiet mener, at alle, der overlevede, blev evakueret.

Redningsmandskab har været ude af stand til at foretage en grundig eftersøgning på øen på grund af fare for nye udbrud. Desuden er natten faldet på.

Turister blev set gå inde i krateret på vulkanen på White Island, umiddelbart før udbruddet skete.

Det lykkedes redningsmandskab at evakuere 23 personer fra øen, efter at vulkanen gik i udbrud.

Både politiets helikopter, redningshelikoptere og andre helikoptere har foretaget overflyvninger over øen siden udbruddet.

- Baseret på de oplysninger, som vi har, så tror vi ikke, at der er nogen overlevende på øen, lyder det i en pressemeddelelse fra politiet.

Det skriver New Zealand Herald.

Vulkanen gik i udbrud mandag eftermiddag klokken 14.11 lokal tid, da en stor askesky rejste sig over White Island.

Myndighederne arbejder stadig på at identificere ofrene.

- En stor del af dem, der blev fanget på øen, er australiere, oplyser australske regeringskilder ifølge nyhedsbureauet AFP.

Der er ingen meldinger om danskere i området, meddeler Udenrigsministeriets Borgerservice.

Omkring 30 af de involverede menes at have været passagerer på krydstogtskibet Ovation of the Sea, der var på dagstur i området.

White Island ligger omkring 50 kilometer ud fra kysten på New Zealands nordø og er et yndet turistmål.

New Zealands premierminister, Jacinda Ardern, kom mandag til den nærtliggende by Whakatane.

- Jeg ved, at mange af dem, der har pårørende på eller omkring øen, vil være bekymrede. Jeg kan forsikre dem om, at politiet gør alt, hvad de kan, siger hun.

/ritzau/Reuters

Annonce
Udtalelse fra politiet i New Zealand om vulkanudbrud
Artikel på New Zealand Heralds hjemmeside
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Mens regeringen tøver, holder danskerne i kø

Læserbrev: Omtrent fire måneder er der gået, siden den socialdemokratiske transportminister, Benny Engelbrecht, proklamerede i JydskeVestkysten, at han for længst er trukket i arbejdstøjet, og at der fra regeringens side bliver arbejdet hårdt på en ny infrastrukturplan. Noget vi i Venstre selvsagt var glade for at høre. Nu er der som sagt gået over fire måneder, og på kalenderen står der 2020. Mere end et halvt år er gået, siden Socialdemokratiet flyttede ind i regeringskontorerne, og danskerne er endnu ikke stillet en infrastrukturplan i udsigt. Mens trafikken på de danske veje snegler sig afsted, og borgere og virksomheder bruger mere tid på kø og trængsel, kan transportministeren end ikke sætte et årstal på en ny infrastrukturplan. Alle os sydjyder må således gå rundt i uvished – vi ved ikke, om vi er købt eller solgt. Og uvisheden skaber selvfølgelig bekymring. For hvad skal der ske med Ny Midtjyske Motorvej? E45/E20 ved Kolding? Rute 11 fra Korskro til Varde? Eller for den sags skyld opgraderingen af Rute 11 til Tønder? Ingen ved det. Sidste år kom vi i Venstre i mål med en aftale om at investere mere end 110 milliarder kronet i vores infrastruktur frem mod 2030. Investeringer, som ville sikre vækst og bosætning over alt i Danmark. Derfor er det mildest talt bekymrende, at vi i Sydjylland ikke kan vide os sikre på, om de investeringer, som vi i Venstre var med til at aftale, overhovedet bliver til noget. I Venstre vil vi arbejde for, at vi hurtigst muligt bliver indkaldt til forhandlinger om en infrastrukturaftale. Vi kan ikke vente længere. For når borgere og virksomheder holder i kø koster det samfundet 20 milliarder kroner om året. Derfor er en god og sammenhængende infrastruktur helt grundlæggende for fortsat vækst og udvikling. Noget som er altafgørende, hvis vi skal investere i velfærd og grønne løsninger. Så alt imens regeringen har skudt endnu et løfte til hjørne, må vækst og udvikling sættes på pause.

Annonce