Annonce
Mad og drikke

Weekend med masser af kølig rosé

Sidste år havde arrangørerne vejrguderne på deres side, og håbet er, at det vil gentage sig, når en del af Odenses centrum lørdag 11. maj igen omdanne til et rosapræget festområde, hvor det vil flyde med afkølet rosé. Foto: Roséfestival Odense.
Fem gode roséer, som du kan bruge som terrassevin og til maden.

For præcis et år siden kunne vi nyde en skyfri himmel det meste af dagen og en temperatur lige omkring 20 grader. Sommeren var begyndt, og ingen anede, at den ville vare i fire måneder.

Man kan drømme om en gentagelse i år, dog gerne med nogle regnbyger om natten, og i Odense gør arrangørerne af byens roséfestival, hvad de kan for at byde sommeren velkommen.

11. maj omdannes en del af byens centrum ved Brandts Klædefabrik ligesom sidste år til et eldorado for rosé-liebhavere - og hvem er ikke til fals for et glas afkølet, rosafarvet vin en lørdag eftermiddag?

For 299 kroner får du en billet, som på dagen veksles til et armbånd, et smageglas fra Riedel og et stempelkort, som gælder til 15 smagninger ved de 14 vinhandlere, som præsenterer deres bedste lyserøde vine. Lægger du 200 kroner oveni, kan du købe en billet, som også giver adgang til restaurant Pasfalls fynske tapasanretning og et glas rosé bobler. Der er også madboder, og caféerne og restauranterne i området har åbent som normalt.

Selvom vinbønder og vinskribenter jævnligt plæderer for, at eksistensberettigelsen for roséer rækker ud over deres evner som ukomplicerede terrassevine, og at de kan drikkes med nydelse også før og efter en sommerferie (faktisk hele året), er det svært at tage det uhøjtidelige, løsslupne skær fra vinene. Men nogle roséer udmærker sig ved også at have en syrlighed, som gør dem oplagte til at parre med mad.

Annonce

FAKTA Smag vin fra 14 vinhandlere

Rosé Festival Odense foregår lørdag 11. maj klokken 12-18.

Du kan vælge mellem vine fra disse 14 vinhandlere: Patriovin, Vinens Verden, Vinoble, Kila Vin, Holte Vinlager, Selmer Vin, Vinkonsulatet, Gusto Vine, Vin med kant, Bichel, Kjær & Sommerfeldt, Skjold Burne, Go Vinum og Vinova.

Du kan købe billet på Rosevinfestival.dk.

Farven i roséen

Man får mere farve i en rosé, jo længere maceration (udblødning af drueskallerne i mosten) man foretager. I de helt lyse roséer, typiske for Provence og Sydfrankrig, får druerne højst nogle timers maceration (udblødning), og ellers presses saften med det samme ud af druerne. Det giver en svagt rosa eller løgskalfarvet most.

En vidt anvendt fremstillingsmåde er saignée-metoden. Oversat betyder det bløde-metoden, og det foregår ved, at drueskallerne får lov at udbløde i mosten i et stykke tid i en temperaturkontrolleret tank, typisk fra nogle få timer op til omkring et døgn, hvorefter en del af mosten - eller det hele - tappes, og man lader mosten gære for sig selv uden drueskallerne. Det giver en mørkere rosé, og hvis vinbonden lader noget af mosten blive tilbage i tanken med drueskallerne, har han uden yderligere besvær en kraftigere most, som kan bruges til en rødvin eller som forstærkning af den rødvin, han er i gang med at fremstille.

Det er ikke tilladt at blande rødvin med hvidvin for at lave en rosé (med champagne som en undtagelse i EU). Efter pres fra blandt andre sydfranske vinbønder opgav EU-Kommissionen et forslag, der skulle tillade blanding af rød- og hvidvin til roséfremstilling og forbedre EU-vinbønders konkurrenceevne over for oversøiske vinbønder.

Dagens fem vine hører alle til de forholdsvis blege. Det skal du ikke lade dig narre af, for der er masser af smag i dem, og et par af dem vil også gøre sig godt til let sommermad. Vinenes fokus er på bær og sødme, men syren er ikke glemt - uden den bliver det en plump og tarvelig omgang saftevand med alkohol.

En vin de unge vil have

En af vinene bærer navnet Whispering Angel (hviskende engel). Den er opfundet af Sacha Lichine, der er søn af Alexis Lichine, en legende i fransk vin, ikke mindst i Bordeaux hvor familien ejede Château Prieuré Lichine. Og noget har sønnike lært af farmand, for vinen tilskrives en stor del af æren for, at amerikanere generelt - og ikke blot de rige, som har haft råd til at holde ferie i Sydfrankrig - er begyndt at drikke rosé.

Sacha Lichine købte Château d’Esclans i 2006 og begyndte at eksportere Whispering Angel til USA året efter - dengang var der ikke noget trendy over rosé i USA, og Lichine solgte det første år 800 kasser. Men Lichine og hans amerikanske importør satsede på de unge voksne og promoverede vinen på udvalgte trendy steder, hvor netop den gruppe gerne kom. 10 år senere havde eksporten til USA rundet 300.000 kasser.

Det er flere end tre millioner flasker, og det tal er ikke bare imponerende i sin størrelse, men også fordi vinen, der har sin egen Facebook-side (!), stadig er cool blandt den unge generation i USA. Hvilken producent af nærmest hvad som helst drømmer ikke om at kunne massefremstille en vare, som bliver ved med at være eftertragtet, selvom den på ingen måde er svær at få fat i?

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Sørgelig sag fik det rette udfald

Sagen er helt igennem sørgelig. Men det kunne ikke være anderledes. Naturligvis måtte den danske stat ikke lade et lille barn gå til grunde i en lejr i Syrien, efter såvel barnets somalisk-danske mor som faren tilsyneladende er blevet dræbt. Derfor er den 11 måneder gamle dreng nu blevet hentet til Danmark, hvor han forhåbentlig får en god fremtid sammen med sine slægtninge. Både drengens mor og far har haft tilknytning til Islamisk Stat. Sagen er den bedst tænkelige illustration af det idioti, disse fanatikere er besat af. Deltagelse i terror er i sig selv utilgivelig. Men det er komplet ubegribeligt, at forældre også er parate til at ofre deres eget barn for en tåbelig sag. Netop dette er jo konsekvensen af at medbringe børn eller sætte dem i verden i det helvede, Islamisk Stat lykkeligvis kun for en kort periode kunne etablere i Mellemøsten. Vi skal i sådanne sager være humane, men med kraftige forbehold. For den danske stat er der uanset farven på de pågældendes pas ingen grund til at gøre sig synderlige anstrengelser for at hente andre IS-terrorister til landet. Det gælder også for de pågældendes børn, med mindre ganske særlige forhold gør sig gældende. Det var tilfældet for den lille dreng samt i en tidligere sag, hvor en hårdt kvæstet 13-årig dreng i juni blev evakueret fra en interneringslejr. Alternativet havde formentlig i begge tilfælde været børnenes død. Det må vi ikke medvirke til. Dansk Folkeparti lufter mistanken om, at det reelt ikke er muligt at kontrollere, hvorvidt den lille drengs forældre faktisk er afgået ved døden. I lyset af de kaotiske forhold i Syrien er denne skepsis begrundet. Men skulle for eksempel moren senere vise sig at være i live, bør det på ingen måde berettige hende til en fribillet retur til Danmark. Flere medier har bragt historier om tidligere IS-terrorister, der angiveligt bittert har fortrudt og nu vil retur til Danmark. Til dem er beskeden: Alle valg i livet har konsekvenser, og I er ikke velkomne.

Annonce