Annonce
Tønder

Ren Egon Olsen: Museum mister designer-møbler via byggestillads

Pilen viser det vindue, som gerningsmændene brød ind af. Wegner-udstillingen i vandtårnet er spredt over flere dæk. Gerningsmændene har kun bevæget sig i områder og på de dæk, hvor der ikke var alarmsystemer. Foto: Uwe Iwersen
Ukendte indbrudstyve benyttede et byggestillads i over 10 meters højde som adgangs- og flugtvej til Tønder Kunstmuseums samling af Wegner-møbler. 17 stole er forsvundet.

TØNDER: Det ligner et kup, der er en Egon Olsen værdigt.

I nattens mulm og mørke, og med et byggestillads som adgangs- og flugtvej, er det lykkes ukendte gerningsmænd at bryde ind i Tønder Museums vandtårn, der huser den kendte Wegner-udstilling. Uden om alarmsystemer og andre sikkerhedsforanstaltninger er der fra udstillingen fjernet og stjålet et større antal stole. De er taget ud gennem et opbrudt vindue, og herfra båret ned via stilladset til museets bagområde. Herfra er de formentlig kørt væk med en ventende bil.

Selve kuppet er sket natten til fredag op til pinseweekenden. Museumsleder Tine Blicher-Moritz's opgørelse viser, at 17 ud af i alt godt 30 stole, der udgjorde vandtårnets Wegner-samling, er forsvundet.

Annonce


Vores museumsgenstande er sikret på en helt anden måde. Men det er da højst bizart, det der er foregået.

Henrik Harnow, direktør, Museum Sønderjylland


Ifølge Tine Blicher-Moritz var det museets rengøringsansvarlige, der tidligt fredag morgen opdagede, at der var noget galt. I første omgang registrerede lederen, at der manglede nogle stole, og troede, at de måske var taget ud af udstillingen.

Wegner-stolene, der var fordelt over flere dæk i vandtårnet, er nu fjernet. Det gælder både dem, som tyvene tog med sig og dem, som museumsledelsen midlertidigt har sat bag lås og slå. Foto: Uwe Iwersen

- Det var alt sammen meget fredeligt. Det var ikke sådan, at der var rodet eller smidt stole rundt, leder det fra lederen.

Brugsmøbler

Midt i ærgrelsen over tabet trøster direktør for Museum Sønderjylland, Henrik Harnow, og personalet i kunstmuseet i Tønder sig med, at de forsvundne stole ikke er unikater af kulturhistorisk værdi, men at der er tale om brugsmøbler, om end af høj designerkvalitet. Museumsledelsen anslår, at genanskaffelsesprisen vil ligger omkring 20.000 kroner pr. stol, og dermed kan værdien af de samlede kup opgøres til omkring 350.000 kroner.

- Det er drønirriterende og dybt ubelejligt, siger Henrik Harnow.

Han understreger dog, at der ikke er noget galt med sikkerheden på museet.

Der er i øjeblikket ingen Wegner-stole i vandtårnet. Publikum må nøjes med fotos og tegninger. Foto: Uwe Iwersen

- Vores museumsgenstande er sikret på en helt anden måde. Men det er da højst bizart, det der er foregået. Det er klart, at indbruddet gør, at vi får skærpet sanserne til at tænke i yderligere sikkerhedsovervejelser, når vi har byggearbejde på et sted, siger Henrik Harnow.

Det aktuelle byggearbejde på vandtårnet har stået på i adskillige uger og går ud på at fuge den vestvendte side af det godt 40 meter høje tårn.

Annonce

Lille vindue

Indbruddet er foregået gennem et vindue i godt 10 meters højde og dermed på anden dæk af vandtårnets syv dæk. Vinduet, der blev opbrudt, var ikke sikret med alarm og i øvrigt ikke særlig stort. Derfor har gerningsmændene måttet ty til de mindre stole i samlingen. De store Wegner-stole som for eksempel Pøllestolen, Påfuglestolen, Cirkelstolen eller en af møbeldesignerens gyngestole har de efterladt urørte.

Billedet viser det opbrudte og nu midlertidig sikrede vindue på vandtårnets andet dæk. Adgang til vindue skaffede tyvene sig gennem det udvendige stillads. Foto: Uwe Iwersen

Det gælder også to helt unikke Wegner-værker, henholdsvis hans berømte fiskeskab fra 1944 og Knibtangstolen. De befandt sig i museets ekstra sikrede afdeling i stueetagen. Havde gerningsmændene bevæget sig derned, var alarmen gået. Knibtangstolen erhvervede Museum Sønderjylland sidste år i december på en Bruun Rasmussen-auktion for en hammerslagspris på 250.000 kroner.

Som et ekstra sikkerhedstiltag har museet i Tønder i forlængelse af Wegner-kuppet taget resten af udstillingen ned. I første omgang forbliver stolene bag lås og slå, indtil stilladset rundt om vandtårnet er fjernet.

De to udstillings platforme i museets særligt sikrede afdeling viste frem til weekenden henholdsvis Wegners unikke fiskeskab samt Knibtangsstolen, som Museum Sønderjylland købte for mere end en kvart million kroner i december. Begge unikater er nu midlertidig fjernet fra museets udstilling. Foto: Uwe Iwersen
Annonce
Tønder For abonnenter

Efter hans barndomsvens tragiske død tager Per nu ud til Gasse Høje for at få ro: - Jeg fanger mig selv i at tænke, at det kunne være så sjovt, hvis han stadigvæk var her

Danmark

Mandagens coronatal: 70 procent har fået det første stik

Annonce
Annonce
Annonce
Sydjylland For abonnenter

Inden Marco fyldte et år, fik hans forældre at vide, han kun havde seks måneder tilbage at leve i: De har kun en time om ugen med døende søn

Varde For abonnenter

Succes i specialklassen: Nu er hunde de nye hjælpelærere

Sydjylland

Syd- og sønderjyske forældre siger farvel til folkeskolen til fordel for fri- og privatskoler

Sønderjyske Fodbold For abonnenter

Karakterer: Forsvarer overbeviser igen, og midtbanemand ramte den lige i rumpetten

Varde For abonnenter

Ægtepar i vejhelvede føler sig kørt over af kommunen: - De har taget røven på os

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Tønder

Per Vodders yndlingssteder i Tønder Kommune

Haderslev

Efter oversvømmede gader: Nu advarer politiet - 'får du feber, skal du kontakte læge'

EfB

Hyballa: Jeg ville elske at arbejde med van der Vaart

Sønderjyske Fodbold For abonnenter

Pludselig dumpede bolden ned foran Mpindis fødder: Tordendrønet kom fra et uventet sted

Navne For abonnenter

Alle kendte Holger, der nu runder 100 år: - Heldigvis fejler knoppen ikke noget

Tarm

Mand død af ildebefindende under kørsel: Bilen trillede i grøften

Annonce