Annonce
Tønder

Ungt par modtog Wegner Prisen i royalt selskab: Wegner ville have elsket at besøge deres hus

Årets prismodtager, Anders Petersen (2. fra venstre) og Kari Svarre (2. fra højre) er her fotograferet sammen med Tønders borgmester Henrik Frandsen samt prinsesse Marie og prins Joachim. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Hans J. Wegner ville være fyldt 105 år i år. På hans fødselsdag blev Wegner Prisen uddelt for femte gang. Det skete med royal deltagelse i hans fødeby. Prismodtagerne var et ungt par bag et hus for kunsthåndværk og design, der ifølge juryen er indrettet helt i den berømte møbeldesigners ånd.

TØNDER: Første gang, Wegner Prisen blev uddelt, var i 2015. Uddelingen blev dengang foretaget af prins Joachim. Tirsdag eftermiddag var prinsen, denne gang i selskab med hustruen prinsesse Marie, tilbage på Tønder Rådhus, hvor han som hovedtaler forestod den femte uddeling af prisen.

Den er Tønders hyldest til et berømt bysbarn og samtidig er den med til at sætte fokus og pris på nordisk designudvikling samt til at udbrede kendskabet til Wegners virke.

- Wegner har sat sin fødeby på Danmarkskortet, og han har sat Danmark på verdenskortet. Jeg har glædet mig til atter at deltage i uddelingen af Wegner Prisen, fordi dagens prisuddeling hylder en dansk arkitekt, som siden 1940'erne har spillet en stor rolle – og fortsat gør det, både herhjemme og ude i den store verden, sagde prinsen.

Annonce

Wegner har sat sin fødeby på Danmarkskortet, og han har sat Danmark på verdenskortet.

Prins Joachim, hovedtaler, Wegner Prisen 2019, Tønder

Prismodtagerne

Omkring 100 indbudte gæster deltog i prisoverrækkelsen, og blandt dem, der lyttede mest interesseret under talerrækken var Anders Petersen og samleveren Kari Svarre. De står bag A. Petersen Collection & Craft, der er et hus for kunsthåndværk og design på Amager i København.

Parret vidste nemlig på forhånd, at de var udpeget som årets prismodtagere.

Virksomheden A. Petersen Collection & Craft beskæftiger sig med møbeludvikling og møbelproduktion. Ejendommen på Amager huser udover en butik og værksteder i stueetagen også skiftende udstillinger på førstesalen.

Derfor

Begrundelsen for netop at pege på det unge pars projekt, blev leveret Anne-Louise Sommer, der ud som direktør for Designmuseum Danmark også er kendt fra tv-programmet "Danmarks næste klassiker" og altså er et af fire jurymedlemmer bag uddelingen af Wegner Prisen.

Juryens begrundelse for årets uddeling lød:

- Det er et udstillings- og produktionssted, hvor dansk kunsthåndværk og design kommer til live i en smuk blanding af arbejdende værksteder, salg af design, der er værkstedsproduceret i Danmark, yderst kompetent og inspirerende formidling samt en kvalitetsbåren udstillingsvirksomhed på et højt internationalt niveau.

Som Anne-Louise Sommer sammenfattende sagde:

- Det er et sted, hvor Wegner ville have elsket at være.

Det kan af indlysende grunde ikke lade sig gøre. Men alle andre, inklusive de kongelige, er i den grad velkomne til at kigge forbi.

- Vi vil gerne invitere jer allesammen til at besøg os, lød invitationen fra Anders Petersen i sin takketale.

Wegner Prisen

Wegner Prisen bliver uddelt en gang om året til en designer eller institution, der har bidraget væsentligt til nordisk designudvikling eller en person, som bidrager til at udbrede kendskabet til Wegners virke.

Bag uddelingen af Wegner Prisen står Kunstmuseet i Tønder og Tønder Kommune. Med prisuddelingen ønsker museet og kommunen at hædre det verdenskendte bysbarn, der i 2014 ville være fyldt 100 år.

De tidligere modtagere af prisen er:

2015: Noritsugo Oda, japansk møbelsamler

2016: Aarhus Rådhus

2017: SE - Snedkernes Efterårsudstilling

2018: Møbelsnedkeriet PP Møbler samt møbelproducenterne Getama og Carl Hansen & Søn

Prisen

Prisen består ud over et diplom og en check på 25.000 kroner også af en Wegner stol. I år var det model GE284.

Hvad pengene skal bruges til, og især hvor stolen kommer til at stå, står endnu hen i det uvisse.

- Det finder vi ud af. Vi er nået dertil, hvor vi er, fordi vi har dygtige medarbejdere. Så vi må finde en plads, så alle kan nyde den, sagde Kari Svarre.

Omkring 100 indbudte gæster deltog i årets prisuddeling. Blandt disse var ud over de kongelige også Hans J. Wegners to døtre, Eva og Marianne, der ses i forreste række henholdsvis yderst til højre og yderst til venstre. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Kan vi i det mindste få ærlig kommunikation?

Det lover simpelt hen ikke godt for regeringens troværdighed. I ni ministerier har man skiftet kommunikationschef efter valget. I syv tilfælde er der blevet ansat en kommunikationschef, der træder ind ad døren med et cv præget af tætte personlige eller politiske relationer til den socialdemokratiske minister, der netop har sat sig til rette i ministerkontoret. Der er tale om tidligere personlige rådgivere, valgkoordinatorer og politisk frivillige i valgkampe. Det er dog et tilfælde, insisterer regeringen. Et helt ufatteligt tilfælde, fristes man til at tilføje. Alt er gået rigtigt til. De bedste er valgt, i hvert eneste tilfælde. Og ministrene har overhovedet ikke blandet sig. Hedder det sig. I Danmark er embedsmandskorpset ikke politisk udpegede. Der er godt nok en tendens til, at politikere omgiver sig med flere og flere rådgivere, men kommunikationschefer i ministerier er ikke rådgivere. De er embedsmænd, de arbejder for staten og dermed for borgerne. De får løn af statskassen. De er ikke socialdemokrater eller noget andet - de er upolitiske. Det er derfor, at ansættelserne af de syv kommunikationschefer stikker sådan ud. Det er derfor oppositionen - ført an af Ole Birk Olesen, Liberal Alliance, i en stadig mere og mere kontant retorik insisterer på at få svar fra ministrene på spørgsmålet: Er alt gået rigtigt til? Man forstår den stigende irritation, som bortforklaringerne fortsætter. Det er en dybt beklagelig udvikling. Det er muligt, at politikere har brug for mere og mere politisk rådgivning, og derfor har behov for politiske rådgivere. I så fald er det rådgivere, de skal ansætte, og det skal selvfølgelig ske transparent for alverden. Stå ved det, tag det efterfølgende politiske slagsmål i Folketinget, for ærligt talt vil det være en kamp, der er til at klare. Uanset hvad der siges lige nu på tværs af folketingssalen, vil den næste regering formentlig ansætte endnu flere politiske rådgivere, end denne har gjort. Sådan er trenden. Men vær dog ærlig. Drop skuespillet. Hellere politisk udvalgte kommunikationschefer end fordækte udnævnelser, der skaber tvivl om afsenderen på de budskaber, som vil komme ud af samtlige ministerier de kommende år.

Annonce