Annonce
Livsstil

Whisky med nordiske aner

De tre whiskyer i ugens test er alle i den moderne stil uden aldersbetegnelse. Indholdet har altså ligget mindst tre år på fad, blenderen har så blandet med ældre whisky for at ramme en bestemt stil - derfor har de heller ikke et bestemt antal år nævnt på etiketten.

Dalwhinnie er det højest beliggende destilleri i Skotland i Drumochter-passet i Strathspey 326 meter over havet. Dalwhinnie er gælisk og betyder mødestedet, og landsbyen af samme navn ligger, hvor de gamle kvægdriverveje fra vest og nord mødes og fører til lavlandet. Destilleriet åbnede i 1897.

Highland Park er det nordligste skotske destilleri i udkanten af byen Kirkwall på Orkney og kan datere historien tilbage til 1798.

Annonce

Dalwhinnie Winter’s Gold, 43 procent, 70 cl, 399,95 kroner hos Meny:

Lys gylden whisky med dejlig, åben næse. Her er honning, indtørret appelsinskal, abrikos og moden pære. Sødladen i duften, men også frisk med stængel af solbærbusk og grønne blade. Smæk for skillingen i munden: Honningsødme, appelsin og en lang afrundet eftersmag med lidt sirup og krydderi som vanilje i eftersmagen. Whisky med god rygrad, som er pakket ind i velour. Fire stjerner.

Highland Park Valknut Single Malt Scotch Whisky, 46,8 procent, 70 cl, 549 kroner hos whisky.dk:

Ravgylden whisky med en tørvenæse på den gode måde. Næsen lover karakter, men Valknut er ikke skrap som en Lagavulin eller Laphroaig. Her spiller lagringen på sherry-fade nok ind, og den er både svagt sødladen og skarp på samme tid. Duften bliver mere afrundet efter nogle minutter i glasset og fremstår krydret af nellike, vanilje og peber. I munden har højlandswhiskyen en god portion røg og tørv, og nogle ville nok smide en eller to dråber vand i den for at åbne op. Her er mørk appelsin under tørven uden, at den bliver godmodig - lang eftersmag. Fire stjerner.

Highland Park Valfather Single Malt Scotch, 47 procent, 70 cl, 519 kroner hos vinmedmere.dk:

Lysere end Valknut. Mere dæmpet næse, her ikke så meget punch i næven. Men mere grøn frugt i form af overmodent æble og en snert moden appelsin. Tager fat i munden med en god portion tørv, næsten udtørrende. Både den og Valknut skal betales, men Valknut er en tand sjovere med flere nuancer. Bliver mere tilgængelig med et par dråber vand. Tre stjerner.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Forløb om udligning er uskønt

Selvom Danmark er et lille land, er der betydelig forskel på de økonomiske vilkår i de enkelte lokalområder. Derfor er det sund fornuft med kommunal udligning, så borgerne kan få i hvert fald nogenlunde ens levevilkår, uanset om de bor i et velhaverområde nord for København eller i en kommune, der for eksempel er udfordret af mange ældre, plejekrævende borgere og lave husstandsindkomster. Ordninger af denne karakter vil nødvendigvis skabe splid. Nogle kommuner vil føle, de skal aflevere for meget, mens andre oplever at modtage for lidt. Men for at acceptere ordningen er det i det mindste nødvendigt, at man lokalt kan forstå den. Her er det tilsyneladende gået helt galt med regeringens udspil til en udligningsreform. Flere borgmestre erkender, at de ganske enkelt ikke begriber resultaterne, selv om regeringen lidt efter lidt er rykket ud med flere detaljer og regnestykker. De frustrerede borgmestre får opbakning fra professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet Per Nikolaj Bukh, der kalder forløbet rodet og kaotisk. Bedre bliver det ikke af, at der undervejs havde sneget sig en regnefejl på 200 millioner kroner ind i udspillet. Fejlen er erkendt, undskyldt og rettet. Men ellers mener Socialdemokratiets finansordfører, Christian Rabjerg Madsen, at alt er i bedste orden. Processen har været som ved foregående udligningsreformer, og ingen tal bliver holdt hemmelige. Per Nikolaj Bukh mener til gengæld, at informationerne er kommet for langsomt og kun afleveret under pres. Han foreslår derfor, at den store reform bliver sat på pause. Ligefrem at standse et så omfattende projekt midt under forhandlingerne er nok at gå en kende for vidt. Men det ville klæde regeringen at erkende, at håndteringen har været uskøn, hvilket da også har fået De Konservative og Liberal Alliance til at forlade forhandlingsbordet på grund af manglende informationer, mens Venstre kun tøvende mødte op – ligeledes fordi partiet, følte de på forhånd vidste for lidt.

Kolding For abonnenter

Allan pumpede vand hele natten: Haven forvandlet til en svømmepøl

Annonce